kokemusta ei ole, mutta edessä se on jokaisella joskus. Perinteistä spv:tä ei ole näköpiirissä, joten iso muutos tapahtuu, koskettaa meidän lopettajien lisäksi myös meidän aikuisia lapsia. Ajatuksena on tutkia kolme erilaista vaihtoehtoa ja niiden vaikutukset laskea myös rahallisesti.
Kevyt luopuminen eli pellot vuokrataan ja jatketaan ehkä metsätöiden kanssa, sekä talo pidetään asuntona, niin kauan kuin siinä tullaan toimeen. Jälkipolvi päättäköön, pitävätkö kesämökkinä vai innostuvatko jopa jatkamaan tilanpitoa, jos maailma kohtelee kaltoin.
Jatkaminen metsätilana eli pellosta ja tuotantorakennuksista luovutaan kaupalla, eikä optiota viljelyyn palaamiseen enää jatketa. Talvet voisi viettää kaupungissa tai espanjassa ja kesäisin käydä maalailemassa tölliä. Mhy voisi hoitaa metsiä ja lähettää rahat fuengierolaan
Luopuminen kaikesta eli rahat pois ja uusi elämä alkuun jossain muualla. Tämän vaihtoehdon hyväksyminen saattaa olla vaan ihan verotuksellisestikin huono ratkaisu. Riippuu myös markkinatilanteista, metsästä pääsee eroon helposti (rahastot ostaa), varmaan pellostakin, mutta vanhan maatilan rakennuksista voi olla hankalampaa. Saako verojen maksun jälkeen enää muuta kuin kaksion punavuoresta?