Tuntuu oudolta nämä puheet kevätKYNNÖSTÄ. Omalla alueella niitä ei harrasta kukaan. Eikä ole syytäkään näillä savikoilla sellaista tehdä.
Nyt kun viljoille on tullut lisää laatuvaatimuksia, DON-toksiinien rajoja on taas kiristetty 10%, torajyvärajat on puolitettu; kyntö on palaamassa yhdeksi keinoksi edes yrittää hallita asiaa.
Varsinkin tuo erillinen T-2+HT-2 50 mikrogramman toksiiniraja leipävehnällä aiheuttaa lisäyllätyksiä. Aluksi väittivät, että tämä kuivan vuoden toksiini ei esiintyisi kevätvehnässä, kyllä vaan esiintyy. Semmoinen yllätys-hinnanalenema täydentää kannattavuutta jep jep. Vaihtoehto tietenkin on, että ei viljele viljoja.
Kyntö on siis jo neuvonnassakin vastahakoisesti hyväksytty toksiinien hallintakeinoksi, siksi pahnan piilottaminen syvälle on ihan järkevä lähtökohta, jos leipävehnää on suunnittelemassa kylvöön.
Joskus tulee semmoisiakin kesän ukkosmyrskyjä sopivaan aikaan, että kevätkyntömaa on ainoa pelto, joka kesän mittaan tuottaa muutakin kuin kirkkaankeltaiseksi muuttunutta veteen hukkunutta viljaa.
Mutta syysviljakiertoon paluu tarvitsee aikaisia kevätviljalajikkeita, tai peltojen pitämistä yhden satovuoden yli pois tuotannosta. Tässä iässä alkavat skipattavat satovuodet käydä vähiin.
-SS-