Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Norjalaiset naislammastalousjussit haluavat tietää enemmän...  (Luettu 24970 kertaa)

Nisoma

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11
  • Maitotila Keski-Norjassa, 200 t, kalanruoto 1x6
Heippa! Asun Keski-Norjassa ja meidän naismaajussien FB-sivuilla on ollut hiukka puhetta, miten lammastalous Suomessa sujuu? Olen jotain tietoja löyytänyt esim, että 20 % omasta takaa ja loput tuontia, tavoitteena 50 % vuoteen 2015 mennessä (toteuuko?), paljon pieniä teurastamoja, jotka myyvät paikallisesti lihat eteenpäin... Korjatkaa ihmeessä, jos näin ei ole!

Mutta miten laiduntaminen järjestetään? Nurmialueella? Metsässä, tuntureilla? Järjestetäänkö jotain paimennusta? Koiria, laamoja ihmisiä?

Saako lampaita kuljettaa esim läänien välillä?

Petoläimet? Kuinka paljon hukkaa? Mitä maksetaan dokumentoidulle raadolle, jonka peto on ottanut? Ja mitkä pedot pääsääntöisesti ottavat lampaita?

Norjassa lampaita pidetään vuorilla ja saaristoilla enimmäkseen. Ongelmana on petoelaïntappiot ja nyt viimeksi on ollut paljon hulabaloota koirien takia, koska ne juoksentelevat irti ja purevat lampaita. Täällä on pidettävä koirat hihnassa koko maassa 1.4.-20.8. pesimisten takia.

Me saadaan lampaanliha jouluksi: kaikki lampaat syntyvät toukokuussa, päästetään ne ulos koko kesäksi ja haetaan teuraaksi syksyllä. Joillakin alueilla Ruotsin rajan lähellä tappio on 70 % (kauheeta! ja rakentavat vaan uusia lampoloita, koska saavat paljon tukia!).

Oli outoa, kun 1999 muutin tänne, että joulupöydässä oli lampaanlihaa eikä kinkkua :-). Ikävöin vieläkin lampaanlihaa pääsiäiseksi ja se olisi hyvä tienesti Norjassa, koska muulloin teurastetut kuin sesonkiaikaan saavat paljon enempi kilolta.

Meillä maitotuotanto, mutta minulla oli yksi kesä 6 tuttilammasta ja teurastettiin ne kotikäyttöön syksyllä kotona ja parempaa luksusruokaa ei ole, kun on seurannut niiden kasvua ja ovat voineet mennä vapaasti tilan ympärillä: onnellista lihaa!

Aatami Särkisalami

  • Vieras
Eipä näytä lammashommat kiinnostaa Kekkoslovakian maakunnasssa

Aatami Särkisalami

  • Vieras
olisko Saulilandiassa lammas farmari  äänessä tänään--