• Tavallinen aihe

Aihe Paskamyrskyä odotellaan...  (Luettu 14191 kertaa)

ja101

 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 3309
 • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Paskamyrskyä odotellaan...
Oli se nyt millainen tila tahansa, niin tilan kehitys hehtaareja lisäämällä tai tuotantoa kehittämällä tapahtuu paljolti pääoman voimin.

Kyllä

Lainaus
Vanhat tilat, joilla saattaa olla pääomatuloja sieltä sun täältä, ovat ensimmäisiä jonossa. Tuilla ja lainoilla saadaan vain pahaa mieltä.

Eivät välttämättä. Tuohon nyt vaikuttaa vain ja ainoastaan se kellä sitä pääomaa on eniten. Se ei välttämättä ole vanha tila. Niinkuin jo aiemmin oli puhetta, vaikka olisi vanhakin tila, mutta jos elämäntyyli on tuhlailevainen niin ei niitä pääomia välttämättä ole kertynyt. Yleensä tietysti on ainakin jotain jäänyt kirstunpohjalle tai ainakin lainat on maksettu jolloin uuden tekeminen pankissa on ehkä helpompaa. Mutta aivan samalla tavalla pääomia voi löytyä muualtakin. Nyt juuri kritisoin sitä, että maataloudessa pääomia ei pahemmin tässä kannattavuustilanteessa kerrytetä ja muualla se onnistuu samalla tavalla tai paremminkin ja sen vuoksi on näitä "uusia" viljelijöitä jonossa tulossa.

Lainaus
Otetaan kadulta joku tyhjätasku-ukko ja sanotaan että ala viljelemään tuota sadan hehtaarin tilaa. Mene hakemaan pankista lainaa, jotta voit ostaa maat ja mannut sun muut. Sori, ei onnistu. Saat mennä ensin kovapalkkaiseen työhön muutamaksi vuodeksi, että saat pankin suostumaan lainaan.

Ei ne tyhjätaskut alakkaan viljelemään. Kaikki eivät ole tyhjätaskuja ja kuka vaan voi alkaa "viljelijäksi" niin kyllä noita ei niin tyhjätaskuja riittää.
Lainaus
Sitten ukko huomaa, että ei tässä olekaan mitään järkeä. Ei tällä elätä itseään. Mutta jos taskussa on rahaa kuin roskaa, voi tehdä hullujakin investointeja, välittämättä siitä onko se kannattavaa. Taitaa monesti olla niin, että ensin on tehty ja sitten on huomattu että ei kannata. Sitten valitetaan, vaikka teoriassa leipä ei lopu pöydästä.

Näin se menee. Osa huomaa ettei tämä niin kivaa olekkaa ja saattavat jopa myydä tilan pois. Suurin osa kuitenkin jatkaa. Siirtyy enemmän ja enemmän vain tukiviljelijäksi. Rahaa kun on niin paljon ettei paskalle taivu niin se nyt on ihan sama mitä sitä tekee ja hommaako kuinka kirkasta peltiä jne.

Lainaus
Tämä on yksi tekijä, miksi kaikki maatalousjutut ovat kalliita, koska aina löytyy joku jannu, jolla on rahaa, hulluutta ja muuten vaan ylimääräistä aikaa. Siksi maataloutta ei voi harjoittaa tyhjältä pöydältä.
Kyllä. Tämän vuoksi pellon hinta ei tule laskemaan. Tämän vuoksi vuokrat ei tule laskemaan. Tämän vuoksi rauta maksaa edelleen. Ja kyllä maataloutta voi harjoittaa tyhjältä pöydältä, kun on vain tarpeeksi paksu lompakko. Tilanne ei muutu aiemmin ennenkuin rahaihmisille löytyy joku mukavampi harrastus jostakin..

ja101

 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 3309
 • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Paskamyrskyä odotellaan...
Hyvin moni on päässyt käsiksi eläköityvien, yleensä naapurustossa toimineiden poikamiesisäntien maihin joko lahjana/perintönä tai sitten pilkkahinnalla.

Mistä tälläsiä poikamiesisäntiä löytyy? Täälläkin niitä on paljonkin, mutta en ole kyllä vielä kenenkään kuullut päässeen heidän maihinsa käsiksi "ilmaiseksi". Muutamaan on hameväki päässyt kiinni jonka jälkeen onkin tila sitten selvitystilassa. Mutta pääsääntöisesti kyllä noissakin taloissa pellonhinnat tiedostetaan jos ei muualla niin ainakin sitten perikunnan (sukulaisten) toimesta...

Oksa

 • Agronetin kehitysryhmä
 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 55992
Vs: Paskamyrskyä odotellaan...
niinpä.    ahneus on kehityksen jarru..   monessakin muussa.