Verottajan nettisivuilla on hyviä ohjeita moneen pulmaan. Joskus kaipaisi kuitenkin
selvennystä johonkin yksityiskohtaan. Verottajan sivulla chatti, joka on kuitenkin aina
tukossa. Jos chattiin onnistuu pääsemään, saattaa kysymykseen saada vastauksena
sisälukuna jotain kysymykseen liittyvää verottajan nettisivulta. Neuvontapuhelinnumeroita
on eri osa-alueilta. Ne kaikki ovat kuitenkin kokoajan täynnä. Jonossa 7 tai yli 10 puhelua.
Jossain tilanteessa voi päästä jättämään soittopyynnön. Jonotusaika on maksullinen. Miksi
piti purkaa verotoimisto verkosto, kun ei mitään ole tilalle? Noottaa, verovelvollinen vastaa
virheistä. Aina.
On tullut tilalle. Helsinkiin uusia virkoja. Verohallintokin muutti upouusiin tilohin Vallilaan, OP:n vuokralaiseksi, kun ei enää vanhoihin mahtunut. Taajamien verotoimistojen merkonomit siirrettiin maakuntakeskuksiin. Sinne menivät käpykylien parhaat palkkatyöpaikat.
Maakuntakeskuksesta taas siirrettiin maisterit ja tradenomit Helsinkiin, jolloin maakuntakeskuksen keskipalkat putosivat tonnilla. Samanlainen keikaus on tapahtunut työvoimatoimistoissa, poliisikonttoreissa posteissa jne. Samaan aikaan, kun työn tekemisen kannalta on entistä vähemmän merkitystä, missä sitä tehdään, valtio on siirtänyt tuhansittain keskiasteen koulutettujen työpaikkoja pikkukunnista keskuksiin ja keskuksista korkeakoulutettujen paikkoja pääkaupunkiin.
Kysymyksesi kuului, miksi? Vastaus kuuluu: aluepoliittisista, ideologisista ja vaalitaktisista syistä. Ei varuskuntiakaan lakkauteta Helsingistä, vaan paikkakunnilta, joilla ne ovat suurimpia työnantajia. Lakkautuksen yhteydessä sanotaan, että ei vaikuta turvallisuuteen, ei maata puolusteta varuskunnista käsin. Miksi sitten ei lakkauteta Helsingistä - tai edes supisteta? No, mutta pitäähän pääkaupunkia puolustaa (varuskunnasta käsin).