• Tavallinen aihe

Aihe Lämmönvaihdin robotin maitolinjaan?  (Luettu 8792 kertaa)

Becka

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
Vs: Lämmönvaihdin robotin maitolinjaan?
Nyt on muuten 2 täyttä mittauspäivää takana. Tilasäiliö kulutti tyhjennyspäivänä 109,5 kWh, ja päivänä ilman tyhjenystä 111,6 kWh. Tyhjennyspäivän luvuissa ei ole mukana varaajan ja tankin lisävastuksen pesuun liittyvää kulutusta. Eli käytännössä pelkkä jäähdytys, 4000l/vrk kuluttaa 110kWh päivässä. Ja maitohuoneessa on nyt alle 10 astetta lämmintä.

Ja mittauksen teen niin että pistin tuon vehkeen kolmipäisen mittausyksikön tilasäiliön kytkentärasiaan joka onneksi oli tarpeeksi tilava. Tuo vehje tarvitsee kaikki vaihejohtimet erikseen näkyviin, ja sitten nuo tumman harmaat palikat naksautetaan jokaisen ympärille. En usko että on supertarkka, mutta jo 10% tarkkuus riittäisi kertomaan kuluttaako joku vehje törkeästi virtaa vaiko eikö.

Härski mutta toimiva tapa on esim se että vetää mitattavan 3-vaihe laitteen virtajohdon auki 30cm matkalta ja erottelee johtimet ja pistää palikat kiinni. Ja sitten teippaa aukon umpeen kun on tarpeeksi mitaillut (tai lyhentää virtajohtoa sen 30cm).

http://www.clasohlson.com/fi/Langaton-s%C3%A4hk%C3%B6nkulutusmittari-Efergy-e2/36-4500

Kyllä se melko hyvin pitää paikkansa vanha sääntö että 1 litrassa 1 asteen pudotus vie 1 watin sähköä. Eli 4000 l * 30 astetta = 120 000 wattia. Siitä voi jokainen laskea tilasäiliön sähkönkulutuksen. Vanhemmissa se voi toki olla isompi. Kesällä vähän enemmän ja nyt vielä vähän vähemmän. Suurin säästö lämmönvaihtimella tulee todennäköisimmin kesällä. 

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2389
Vs: Lämmönvaihdin robotin maitolinjaan?
Tässä tuoreempaa tietoa: Tilasäiliön kulutusta tiputti aika hyvin huolto kylmäaineen lisäyksellä. Huolto siis tehtiin 3,5 vuoden käytön jälkeen nyt keväällä, ja kulutus tippui 110kW tasolta 90 kW tasolle. Nyt on vihdoin saatu lämmönvaihdin käyttöön, ja näyttäsi että vajaasta 90 kW:Stä kulutus tippui alle 35 kW tasolle. Eli sähköä säästyy 55kW päivässä kun maitoa tulee tankkiin reilu 3500 litraa päivässä. Tankin kompressorin yhteydessä olevan lämmön talteenoton putki ei ole yhtä lämmin kuin ennen, eli sieltä taitaa tulla vähemmän lämpöä talteen. En usko että on kovin merkittävä juttu.

Veden syöttö on nyt ruosteisesta porakaivosta mutta patruunasuodattimien läpi. Saa nähdä miten pitkään toimii...

edit: Niin ja kustannus lämmönvaihtimesta, robotin ohjaamasta venttiilistä ja systeemin maitolinjaan asennuksesta on noin 3000 euroa alv 0. tai vähän alle. Välisäiliöt, uudelleen paineistuksen pumppu ja putkityöt taas voivat olla mitä tahansa, 500-5000€ riippuen esim. siitä miten hyvin lehmien juomavesi on aiemmin eriytetty muusta putkituksesta, ja voidaanko välisäiliönä käyttää about ilmaisia IBC kontteja jne.

Viimeksi muokattu: 25.08.16 - klo:20:16 kirjoittanut antti-x

pig24

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8581
Vs: Lämmönvaihdin robotin maitolinjaan?
Veden syöttö on nyt ruosteisesta porakaivosta mutta patruunasuodattimien läpi. Saa nähdä miten pitkään toimii...

Kun suodatinkotelon hinta on alle 20:n (alv 0), on enää mielikuvitus rajana, millaisen patteriston pistää kokoon. Kannattaa vaihtaa suodatinpatruuna(t) useamman kerran vuodessa rautatapauksessa (sulkuventtiilit patteriston molemmille puolille helpottaa vaihtamista). https://www.clasohlson.com/fi/Suodatinkotelo/40-9527

Viimeksi muokattu: 06.10.18 - klo:21:30 kirjoittanut pig24