Minkälaisin ratkaisuin voi AB-alueen lihanautatila päästä samaan tulokseen kuin C2-alueella? Olen todella yrittänyt ja ainoa ratkaisu on hankkia toimeentulo muualta.
Ei millään ratkaisulla, jos pelloista maksaa yli kymmenkertaista hintaa, niin millään toimenpiteellä et korjaa tehtyä kuluerää.
Vaikka kyse onkin lihakarjasta, niin kyllä sekin lopulta peltoihin perustuu, oli tukialue mikä hyvänsä.
No johan nyt on hevletti kun aina ensin kun ab-tuotajasta on kyes niin oletetaan että on yli-invetsoinut ja hankkinut kallitti koneet niinkuin johopi sanoo. Cosmologi vatsatkoon itse tarkemmin mutta totesi jossakin vietsissä että on ollut parikymmentä vuotta naudanlihantuotaja eli vaikka olisikin pellot tuohon hintaan otsanut mitä en usko niin eiköhän ne ala olla kuoletettu. Jos yhtään olen cosomicin juttuja lueskellut niin kyse on nimeomaan siitöä että tuotannosta ei jää katetta kun myyntituotoista ja tuista vähennetään muuttuvat kulut. Siitä ei jää istelle palkkaa tai jos jää niin vähemmän kuin myymällä suoraan viljat pelltola ja tähän pitäiis löytyä joku ratakaisu koska kukaan viisti paskalle haitsa ilmaiseksi.
Jooo, mutta jos ensimmäiset 25 vuotta menee peltojen kuolettamiseen, niin siinä on jo niin paljon jäljessä C-alueelle, ettei ehdi elinaikanaan eroa kiinni kiriä ...
Voihan tila silti kannattava olla, mutta kysymys olikin siitä alkuperäisessä kysymyksessä, että millä toimenpiteellä saadaan tulos samalle tasolle, vastasin kuten asia on, eli ei millään toimenpiteellä.
Olen ostanut vähät peltoni SPV:llä ja vuokrannut erinäisiä mettänkoloja jotka ei ole muille kelvanneet. Kasvutulokset olivat hyviä ja seosrehuruokinnan kaikki mahdollisuudet olivat käytössä. Nurmiviljely ja ravinnetalous tehokasta. Rakennukset vanhoista laitettuja, konekanta lähinnä käytettyä, mutta merkkivehkeitä. Uusia koneita ostin paaliurakointia varten. Parin vuoden aikana on kolme paikkakunnan suurinta lypsykarjaa lopettanut, kaikki asiakkaitani ja 40-50 v isännät. Pikkukarjoja on tietty hävinnyt laumoittain ja MäkiHeilejä investoitu vähän joka kylälle.
Tiedän yhden toimenpiteen, jolla tuotanto olisi kannattavaa: koko Suomen kansallinen nautatukipotti tasattaisiin koko Suomen alueelle. Koko ketjussa tapahtuisi samalla hinnoittelumuutoksia sen verran että lihan jalostajat varmistaisivat raaka-aineen saannin. Pohjoisella olisi etuna paremmat nurmisadot kahdella niitolla, vähemmän taajamahaittoja, kuivat talvet ja parempi vasikoiden saatavuus. Täällä olisi etuna sivutuoterehut, lyhemmät kuljetusmatkat ja laadukkaampi rehuvilja lähistöltä. Aika tasoihin menisi. Nautafarmarikin jossain viestissä totesi ettei tuo tukijärjestelmä nykyään ihan hyvä ole. Eipä ole.