Naapuri on viljellyt jo 25 vuotta syysvehnää varsin voimaperäisesti. Paras lohko on saanut joka syksy tuntuvan kerroksen broilerinlantaa ja keväisin on huiskalla saanut vielä 500 kg typpilannosta. Onkohan kerran saanut kasitonnarin, ihan takavuosina, kun oli hyviä syysviljavuosia. Yhden kerran on lisäksi nyt hyvinä vuosina päässyt yli 7 tonniin, mutta aikaisemmin... ei todellakaan. -SS- voi taas virkistää hyvillä muistiinpanoillaan, kuinka herkkua se syysviljojen viljely olikaan aina 2010-luvun alkupuolelle asti...
Tuo on kyllä erittäin uskottava havainto. Ennen 2010 valtalajikkeet lisäksi olivat aika kelvottomia, eivät kestäneet talvia. 1990-luvun alusta saakka oli homma ollut aika pään seinään lyömistä. Kevätviljat kasvoivat melko hyvin, olihan siellä toki kuivia vuosia, mutta näitä kolme kuivaa vuotta neljästä-tahtia ei silloin vielä toteutunut. Muistan kirjoittaneeni Murtolassa, että myöhäiset kevätvehnät tuottivat kiloja paremmin vähäisemmällä lannoituksella, kuin sekalaiset ja talvituhoaukkoiset syysvehnät. Rouste, jääpolte ja kevätpakkaset tuhosivat luvattoman monta syysvehnäpeltoa. 2013-vuonna ei rukiin satokisalohkoja löytynyt keltään. Jopa luken koeruudut jätettiin katsomatta, samoin 2022 syysvehnäkokeet hylättiin.
Eipä tuo 2021-2022 talvi mikään helppo ollut syysvehnälle, syysrapsille tai syysohralle. Sisämaassa tietenkin onnistuu mikä tahansa. Ceylon vaatimattomana lajikkeena ei ole syyttä vallannut yli puolta syysvehnän viljelyalasta. Sen olen huomannut, että merkittävä kylvötiheyden lisäys auttaa jonkin verran haasteellisena talvena. Ceylon myös on Skagenin ohella kevätahavan kestoinen. Skagen on satokisavehnä, mutta vaatii todellakin voimaperäisen viljelyn korrensääteineen ja tautiaineineen, sitä ei oikein voi kituuttaa vähällä lannalla ja minimiruiskutuksella. Alhainen valkuainen, alhainen hl-paino ja siemenkäytössä valtava jyväkoko; niitä ei todellakaan jaksa. Koska ei ole jotain kananpötköä käytettävissä 300 kg:n typpitason aikaansaamiseksi.
Vielä ei ole edes tullut mieleen hakea parempaa syysvehnälajiketta; sunnuntain vietin pellolla nyppien rukiita pois, on aika saada taas vaihteeksi puhdasta kylvösiementä, kokotilan välikasvikylvöä varten. Onneksi tuo ruis, puoli-ilmainen torajyväongelmajätep*ska, jäi pois viljelykierrosta. Monimuodossa Reetta on aivan päällikkö.
-SS-