Nyt sitten on osuusmaksu maksettu, koska mä voin.
-SS-
Whaaaat? Mitä oikein luin?
Nyt onkin mielenkiintoinen tempaus. Ei siinä mitään, tervetuloa kerhoon.
Niin, käsitin, että lähinnä kannatusjäseneksikin voi liittyä, ei tarvitse ylittää jotakin tiettyä volyymia.
En päässyt sinne osuuskunnan kokoukseen, oli kyllä mieliteko, mutta navettatöiltä en kerinnyt. Sen verran nettisivuilla näkyvää strategiaa katsoin, että suunnittelussa on vielä edistää toimintaa.
Viljatavastian toiminta vaikuttaa tehokkaalta, hallituksessa on 500+ hehtaarin julkkisviljelijöitä, hyviä satoja, ja varmaan jo valmiiksi näkemystä viljan markkinoinnista. Esimerkkinä varastojen aktiivinen kehittäminen
Orimattilan Viljasiilot Oy. .
Tulevaisuuden suunnitelmia on
nettisivulla julkistettu:
*Vientimahdollisuuksien aktiivinen seuranta ja niihin reagointi
*Yhteistyökumppaneiden toiminnan kehittäminen ja vakauttaminen
*Viljelysopimusmallien kehittäminen viljamarkkinoille
*Viljakaupan logistiikan ja toimintamallien kehittäminen
*Lisätään välitettävää viljanvälitysmäärää tn/jäsenhehtaari
*Puintikauden aikaisen vastaanoton tehostaminen
Olen ollut havaitsevinani, että mitään erityisiä 1-2 - vuoden viljelysopimuksia ei osuuskunta toistaiseksi tee. Samoin puintituoreen tai puintikauden tilantarve-pikamyyntien toteuttamiseen ei ole ollut aktiivista palvelua. Samoin tuo viljan välitysmäärän osuuden lisääminen jäsenille viestittää tuota "koko rekka" - kauppayksikön ongelmaa muille kuin suurtuottajille.
500 + ha:n tilalla jakojäännökset (sato/48 t) jäännös kahdella viljalajilla voi olla käytännössä 5-80 t. , eli alle 4%. 50 ha:n tilalla jakojäännökset esim. kahden viljalajin kierrolla voi olla samat 5-80 t, eli 40% koko sadosta.
Esimerkiksi Hankkija tekee noita termiinikauppoja puolikkaalla futuurikauppamäärällä, eli 25 tonnia viljelijää kohden. Eli jokin 5 ha jotakin erikoisvehnää menisi, ilman että tarvitsee varmistella toista 5 ha siihen.
Tuo viljakaupan logistiikka myös on koko kentällä melkoisen hajallaan. Esimerkiksi Hankkijan ostaman tuote-erän käsittely Viljavan varastolla oli juurikin niin kömpelöä kuin etukäteen aavistin: Ensin kauppaat näytepussin kanssa sitä viljaasi Hankkijan miehelle. Sitten soitat Moveren sinänsä tosi mukavalle ja pirteälle logistiikkapäällikölle, joka siis hoitaa koko Lounaisen alueen Hankkijan viljelijäkippaukset. Moveren edustaja soittaa antamiesi tietojen perusteella Viljavalta kippausajan, ja tieto tulee sitten puhelimella sinulle takaisin päin . Ajat määräpäivänä traktorilla viljavaraston pihaan, parkkeeraat sopivasti pois väylältä, pyrit löytämään huomioasusteisista käveleskeliijöistä jonkun, joka voi käynnistää näytteenottokärsän. Revit koppuraksi kovettunutta raskaspressua pois kärryn päältä sillä aikaa, ei ole köyhällä moottoripressua ei. Sitten herää kysymys, missä on viljapassi ? No Moverella. Luvattiin minun sähköpostiini, mutta tarkistin siinä, että ei ollut tullut vielä. Soitan kärryn puomilla seisten taas Moverelle, että
voisisisikko lähettää jonkun sähköpostipassin tänne Viljavalle. No, Moveren mielestä ei tarvinnut , jos he ovat tilanneet kipin, niin sen pitäisi riittää. Mutta sitten tarvitsikin, ja vaihtoivat sähköposteja. Sitten sinut ajatetaan toisaalle, pois väylältä odottamaan. Sitten vaan ihmiset häviävät jonnekin, toimiston ovet ovat suljetut, eli odotat siinä ulkona. Vartin päästä tulee ilmoitus "kakkoselle", huomiohaalari hiihtää elevaattorikoppiin ja itse alat toimia oman järkesi mukaan. Ovi numero kaksi.
Sitten kipattuasi siirryt taas pois väylältä ja mietit, mistä punnituskuitin saa, jäinkin sitten juttelemaan yhden salolaisen isännän kanssa, joka vahvisti valitsemani kevätvehnälajikkeen pärjänneen kohtuullisesti, hänellä oli oma kymppipyörä nuppi, jolla toi viljansa, ehkä semmoinen pitää hankkia itsekin, koska 10 tonnia on vähimmäiskippaus, kauralla pitäisi olla 200 hl traktorinkärry vähintään. Turinatuokion jälkeen tulikin taas huomiotakki, ja sain punnituskuitin, ja havaitsin, että puolet pikkukuormastani oli jäänyt näyteämpäriin, viljaputkien rakoihin, elevaattorin pohjakappaleeseen ja kippauskuilun pohjakuljettimen koloihin.
Sillä 10 t minimikippauksella on syynsä.
Mutta on melko hidassoutuista tämä perinteinenkin viljavarastohomma täällä hitaan lounaissuomalaisen kansanluonteen alueella.
-SS-