Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Vasikkapula?  (Luettu 52886 kertaa)

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2855
Vs: Vasikkapula?
 :-X
Emojen lisääntymistä vastustetaan tuulesta temmatuilla perusteilla ja väitetään, että hoppuspokkustempuilla pystytään tuottamaan reilusti yli 12500 sonnivasikkaa, karsittavia hiehoja sekä tuhansia poistolehmiä vuodessa ilman 25000 lehmää.  Itseluottamusta pitää olla, mutta mahdoton on mahdoton.

Historia on osoittanut 70-luvulta asti, ettei mitkään maitolihaohjelmat toimi.

Kyllä minua kiinnostaa lypsylehmät, varsinkin niiden väheneminen.  Ja en yhtään nauti maidon hankalasta markkinatilanteesta.  Toivon siihen pikaista paranemista.

Sonnivasikan myyntihinta on noin 3% lehmän maitotilistä.  Ja kuten totesin, teuraslehmä on rankasti ylihinnoiteltu, jotta vasikat lähtisivät samaan lihataloon.

Lehmän teurashinta on Suomessa tosi paljon pienempi kuin Ruotsissa, ja selvästi pienempi kuin Tanskassa tai Saksassa. Itse suoramyyn vain lehmän lihaa, en hiehon koska lehmässä on asiakkaiden ja omasta mielestäni parempi liha ja lisäksi siitä saisi teurastamolta heikomman korvauksen. Ja hiehossakin on parempi liha kuin sonnissa... Lihatalot kyllä kompensoi niitä jotka pitävät kovempaa ääntä, eli varsinkin sonninkasvattajia. Sonnisssa huonoin (toki myös runsain) liha, ja paras hinta. Mieluummin syön possua tai kanaa kuin perus 18-24kk sonnia. Paitsi jos on puhdas agnus, nissä on ihan hyvä liha kaikissa.

Viimeksi muokattu: 14.10.17 - klo:22:50 kirjoittanut antti-x

Maakalle

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 826
Vs: Vasikkapula?
Pelleityä tai ei, niin maidontuottajat ovat ilmoittaneet vähentävänsä 25000 lehmää vuoteen 2022 mennessä.

Lainaus
tominnan kehittyessä myymään kasvavan määrän
  Että 25000 vähenemä onkin yhtäkkiä kasvava määrä vasikoita.  Tupla vai tripla vai millä siemennyksellä tällaiset monikkoraskaudet saa aikaan?  Muistaaksen kiertokoulussa opetettiin, että miinus miinus on plus, mutta ihan tällaiseen ei sekään kylä päde.

Vaikka omaa ammattiaan saa arvostaa, en oikein ymmärrä tällaista emojen mollaamista.  Jos maidontuottajat eivät halua jatkaa ammattiaan tai eivät tarvitse tuotantoonsa entistä määrää lehmiä, niin mikä on se kipu, jonka jatkavat maidontuottajat tuntevat lisääntyvistä emoista?

Emot on maitotiloista irrallista lihantuotantoa, joka laskee maitotilojen teuras- ja vasikkatilejä.

Maitotilojen vähetessä vasikkamäärä toki laskee. Mutta panostajien jatkaessa lihaketjuun tulevien vasikoiden laatu paranee. Suhteessa enemmän isoja liharotuja, sonneja ja kunnolla kasvavia. Vähemmän toimittavia tiloja, joten tautipaine ja siirtostressi pienempi.

Lihatalot pelaavat toimivan johdon reviiritaisteluita. Maitotiloille, joilla enemmistö lihaosuuskuntien jäsenistä, kotimaisen lihaomavaraisuuden tiputus 60-80% luokkaan olisi parasta ikinä. Vähälle kotimaiselle olisi kunnon hinta ilman liharotujen markkinointia.

Kaikki mitä nautojen kanssa tapahtuu, pitäisi tapahtua maitotilojen ehdoilla?!

Toivottavasti tarkoitit vain naudanlihaomavaraisuuden pudottamista, sillä sika- ja lintukopeilla alkaisi myös melkoinen rakennemuutos,jos joka neljäs tai kolmas teuras on sielläkin liikaa. Ruotsissa meni luokkaa kymmenen vuotta ennen kuin ruotsalaiselle naudanlihalle saatiin hinta kuntoon. Ja kyllä tuontilihahan siellä piti pitkään hintatasoa alhaalla.

Miten suuri osa vasikka- ja teurastilit ovat maitotilan kotieläintuotteiden myynnistä?
a) 10%
b) 25% vai
c) 40%

Kaiken mitä osuuskunnassa tapahtuu pitää tapahtua omistajien enemmistön edun mukaisesti. Maitotiloja nyt vaan on eniten ja osuuskunnan toimintamallissa ei kuulu vaikuttaa miten paljon isompia tai kannattavampia uudet isot sonnikasvattamot ovat.

Maitotilan tulokseen muut kuin naudanliha ei juurikaan vaikuta. Tuontiliha naudassa ei myöskään niin kauan kun kotimaiset nautaketjut puskevat ylituotannolla kotimaisen lihan hinnan nykyiselle tasolleen.

Omalla tilalla liha- ja välitysmyynti noin 8% maitotuotosta. Vähän toki, mutta maidon suhteen osuuskunta edes yrittää järjestelmällisesti nostaa tilityshintaa.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Vasikkapula?
Lihaosuuskunnat voisi purkaa.  Maitopuolella asia on aivan erilainen, kun siellä koko ketju on osuuskuntien omistuksessa.  Lihaosuuskunnat omistavat vain noin puolet pörssiyhtiöistä, joka toimivat sitä säätelevän lainsäädännön mukaisesti.  Eli liha on sille raaka-ainekustannus, jonkin hinta pitää minimoida voiton maksimoimiseksi.

Toisekseen Gröhn sanoi jo kohta kymmenen vuotta sitten, että Atria ei ole lihatalo, Atria on ruokatalo.  Mutta vieläkin tuottajat uskovat, että teurastamot ovat lihantuottajajia varten.  Ne ovat pörssiyhtiöitä, joiden johtajat pyrkivät siihen, että niiden markkina-arvo ja tulos olisivat mahdollisimmat korkeat.  Siihen heitä kannustaa palkkiomalli ja pörssin lainalaisuudet.  Lihan matalaa hintaa he valittelevat vain tuottajatilaisuuksissa, sormet selän takana ristissä.

Jos alkutuotannossa toimisi markkinatalous, vasikat vaihtaisivat OMISTAJAA markkinahinnalla, loppukasvattajat (ja poistolehmän myyjät) voisivat kilpailuttaa teurastamot eikä teurastamoilla olisi ns varmaa lihaa itse sanelemalla hinnalla.  Vasikat olisivat siis oikeasti niiden omistajan, eivätkä luotolla kasvavia ja listahinnoilla myytäviä.

Tästä seuraisi se, että kauppojen negatiivisessa huutokaupassa jokaisen (kolmen) teurastamon pitäisi oikeasti miettiä millä hinnalla ne teuraat saavat.  Se rajoittaisi huomattavan tehokkaasti hintojen tiputtamista. 

Aina sanotaan, ettei kauppojen ylivaltaan voi vastata.  Voi.  Sillä se lähtee, nillä se on tullutkin.  MARKKINATALOUDELLA.  Ja nyt joku sanoo, että onhan markkinataloutta, kun teurastamot kilpailevat keskenään.  Ei ole, se on osaoptimointia.  Alkutuotannossa ei toimi markkinatalous.

Mutta samaan aikaan suomalainen kuluttaja pitää saada haluamaan suomalaista nautaa.  Ja siihen työhön pystyy vain emolehmätuotanto, kuten aiemmin tässä ketjussa jo toin esille.  Kuluttajat maksavat ruotsalaiselle tuottajalle sen euron lisähinnan.

Viimeksi muokattu: 15.10.17 - klo:07:58 kirjoittanut {o|o}

-Joomies-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1131
Vs: Vasikkapula?
Pelleityä tai ei, niin maidontuottajat ovat ilmoittaneet vähentävänsä 25000 lehmää vuoteen 2022 mennessä.

Lainaus
tominnan kehittyessä myymään kasvavan määrän
  Että 25000 vähenemä onkin yhtäkkiä kasvava määrä vasikoita.  Tupla vai tripla vai millä siemennyksellä tällaiset monikkoraskaudet saa aikaan?  Muistaaksen kiertokoulussa opetettiin, että miinus miinus on plus, mutta ihan tällaiseen ei sekään kylä päde.

Vaikka omaa ammattiaan saa arvostaa, en oikein ymmärrä tällaista emojen mollaamista.  Jos maidontuottajat eivät halua jatkaa ammattiaan tai eivät tarvitse tuotantoonsa entistä määrää lehmiä, niin mikä on se kipu, jonka jatkavat maidontuottajat tuntevat lisääntyvistä emoista?

Emot on maitotiloista irrallista lihantuotantoa, joka laskee maitotilojen teuras- ja vasikkatilejä.

Maitotilojen vähetessä vasikkamäärä toki laskee. Mutta panostajien jatkaessa lihaketjuun tulevien vasikoiden laatu paranee. Suhteessa enemmän isoja liharotuja, sonneja ja kunnolla kasvavia. Vähemmän toimittavia tiloja, joten tautipaine ja siirtostressi pienempi.

Lihatalot pelaavat toimivan johdon reviiritaisteluita. Maitotiloille, joilla enemmistö lihaosuuskuntien jäsenistä, kotimaisen lihaomavaraisuuden tiputus 60-80% luokkaan olisi parasta ikinä. Vähälle kotimaiselle olisi kunnon hinta ilman liharotujen markkinointia.

Kaikki mitä nautojen kanssa tapahtuu, pitäisi tapahtua maitotilojen ehdoilla?!

Toivottavasti tarkoitit vain naudanlihaomavaraisuuden pudottamista, sillä sika- ja lintukopeilla alkaisi myös melkoinen rakennemuutos,jos joka neljäs tai kolmas teuras on sielläkin liikaa. Ruotsissa meni luokkaa kymmenen vuotta ennen kuin ruotsalaiselle naudanlihalle saatiin hinta kuntoon. Ja kyllä tuontilihahan siellä piti pitkään hintatasoa alhaalla.

Miten suuri osa vasikka- ja teurastilit ovat maitotilan kotieläintuotteiden myynnistä?
a) 10%
b) 25% vai
c) 40%

Kaiken mitä osuuskunnassa tapahtuu pitää tapahtua omistajien enemmistön edun mukaisesti. Maitotiloja nyt vaan on eniten ja osuuskunnan toimintamallissa ei kuulu vaikuttaa miten paljon isompia tai kannattavampia uudet isot sonnikasvattamot ovat.

Maitotilan tulokseen muut kuin naudanliha ei juurikaan vaikuta. Tuontiliha naudassa ei myöskään niin kauan kun kotimaiset nautaketjut puskevat ylituotannolla kotimaisen lihan hinnan nykyiselle tasolleen.

Omalla tilalla liha- ja välitysmyynti noin 8% maitotuotosta. Vähän toki, mutta maidon suhteen osuuskunta edes yrittää järjestelmällisesti nostaa tilityshintaa.

No ette ole maito-osuuskunnassanne tavoittelemaan 60-80% omavaraisuusastetta, esittämälläsi logiikalla maidonhinnan pitäisi nousta jopa kovasti ja kaikki menisi kaupan.

Oletkohan yhtään tutustunut "lihaosuuskuntien" rakenteeseen tässä maassa? Kaikki kolme ovat vain keskittyneet omistamiseen ja hallinnointiin. Kaksi osuuskuntaa elää Atrian osingoista ja yksi HkScanin. Silloin osuuskunnan jäsenten etu pitäisi olla osakkeenomistajien etu.
Se mikä ei tapa, se vituttaa

Talonvaltaaja

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 64
Vs: Vasikkapula?
Kyllä osuuskunta joutaa myydä markkinoille kun se on kasvanut pörssiyhtiön kokoluokkaan. Rahat pois vaan. Ehkäpä osuuskuntien sääntöjä pitäisi miettiä niin, että aiemmin poistuneet osakkaat saisivat realisoitaessa oikeudenmukaisen osuuden.

-Joomies-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1131
Vs: Vasikkapula?
Kyllä osuuskunta joutaa myydä markkinoille kun se on kasvanut pörssiyhtiön kokoluokkaan. Rahat pois vaan. Ehkäpä osuuskuntien sääntöjä pitäisi miettiä niin, että aiemmin poistuneet osakkaat saisivat realisoitaessa oikeudenmukaisen osuuden.

Tulevaisuuden eväät pitäisi jakaa jäähdyttelijöille ja lopettajille?
Se mikä ei tapa, se vituttaa

Maakalle

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 826
Vs: Vasikkapula?
Pelleityä tai ei, niin maidontuottajat ovat ilmoittaneet vähentävänsä 25000 lehmää vuoteen 2022 mennessä.

Lainaus
tominnan kehittyessä myymään kasvavan määrän
  Että 25000 vähenemä onkin yhtäkkiä kasvava määrä vasikoita.  Tupla vai tripla vai millä siemennyksellä tällaiset monikkoraskaudet saa aikaan?  Muistaaksen kiertokoulussa opetettiin, että miinus miinus on plus, mutta ihan tällaiseen ei sekään kylä päde.

Vaikka omaa ammattiaan saa arvostaa, en oikein ymmärrä tällaista emojen mollaamista.  Jos maidontuottajat eivät halua jatkaa ammattiaan tai eivät tarvitse tuotantoonsa entistä määrää lehmiä, niin mikä on se kipu, jonka jatkavat maidontuottajat tuntevat lisääntyvistä emoista?

Emot on maitotiloista irrallista lihantuotantoa, joka laskee maitotilojen teuras- ja vasikkatilejä.

Maitotilojen vähetessä vasikkamäärä toki laskee. Mutta panostajien jatkaessa lihaketjuun tulevien vasikoiden laatu paranee. Suhteessa enemmän isoja liharotuja, sonneja ja kunnolla kasvavia. Vähemmän toimittavia tiloja, joten tautipaine ja siirtostressi pienempi.

Lihatalot pelaavat toimivan johdon reviiritaisteluita. Maitotiloille, joilla enemmistö lihaosuuskuntien jäsenistä, kotimaisen lihaomavaraisuuden tiputus 60-80% luokkaan olisi parasta ikinä. Vähälle kotimaiselle olisi kunnon hinta ilman liharotujen markkinointia.

Kaikki mitä nautojen kanssa tapahtuu, pitäisi tapahtua maitotilojen ehdoilla?!

Toivottavasti tarkoitit vain naudanlihaomavaraisuuden pudottamista, sillä sika- ja lintukopeilla alkaisi myös melkoinen rakennemuutos,jos joka neljäs tai kolmas teuras on sielläkin liikaa. Ruotsissa meni luokkaa kymmenen vuotta ennen kuin ruotsalaiselle naudanlihalle saatiin hinta kuntoon. Ja kyllä tuontilihahan siellä piti pitkään hintatasoa alhaalla.

Miten suuri osa vasikka- ja teurastilit ovat maitotilan kotieläintuotteiden myynnistä?
a) 10%
b) 25% vai
c) 40%

Kaiken mitä osuuskunnassa tapahtuu pitää tapahtua omistajien enemmistön edun mukaisesti. Maitotiloja nyt vaan on eniten ja osuuskunnan toimintamallissa ei kuulu vaikuttaa miten paljon isompia tai kannattavampia uudet isot sonnikasvattamot ovat.

Maitotilan tulokseen muut kuin naudanliha ei juurikaan vaikuta. Tuontiliha naudassa ei myöskään niin kauan kun kotimaiset nautaketjut puskevat ylituotannolla kotimaisen lihan hinnan nykyiselle tasolleen.

Omalla tilalla liha- ja välitysmyynti noin 8% maitotuotosta. Vähän toki, mutta maidon suhteen osuuskunta edes yrittää järjestelmällisesti nostaa tilityshintaa.

No ette ole maito-osuuskunnassanne tavoittelemaan 60-80% omavaraisuusastetta, esittämälläsi logiikalla maidonhinnan pitäisi nousta jopa kovasti ja kaikki menisi kaupan.

Oletkohan yhtään tutustunut "lihaosuuskuntien" rakenteeseen tässä maassa? Kaikki kolme ovat vain keskittyneet omistamiseen ja hallinnointiin. Kaksi osuuskuntaa elää Atrian osingoista ja yksi HkScanin. Silloin osuuskunnan jäsenten etu pitäisi olla osakkeenomistajien etu.

Maidossa omavaraisuus on jo tuossa luokassa. Valio ei tajunnut lähteä sitä itse hakemaan vaan hölmöydessään jopa väkisin yritti isompaa ja siitähän tuli näpeille lujaa. Enemmän rahaa olisi ollut maitotileissä jaettavana kun olisi siihen nöyrästi pyritty.

Osuuskunnat omistavat pääosan lihataloista. Omistusosuus on niin suuri, että ne voivat määrätä talojensa strategian päälinjat. Tottakai tavoite korkea osingonmaksukyky, mutta se ei ole strategia. Strategia on miten siihen päästään ja siitä on aina monta mielipidettä mistä ei mikään osakeyhtiöitä valvova viranomainen voi kertoa oliko paras vai ei. Osuuskunnat ovat nyt antaneet toimivalle johdolle aivan liian väljät valtuudet touhuta mitä haluavat. Aivan hyvin voisivat käskeä että ei haeta korkeinta euromääräistä myyntiä, vaan korkeinta kannattavuutta ja korkeinta kilohintaa. Lyhyellä tähtäimellä ongelmana toki olemassaoleva teurastuskapasiteetti, joka täysin ylimitoitettu Suomen tarpeisiin.

Talonvaltaaja

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 64
Vs: Vasikkapula?
Kyllä osuuskunta joutaa myydä markkinoille kun se on kasvanut pörssiyhtiön kokoluokkaan. Rahat pois vaan. Ehkäpä osuuskuntien sääntöjä pitäisi miettiä niin, että aiemmin poistuneet osakkaat saisivat realisoitaessa oikeudenmukaisen osuuden.

Tulevaisuuden eväät pitäisi jakaa jäähdyttelijöille ja lopettajille?

Jos osuuskunnissa tultaisiin nettovarallisuusosuuksilla sisään ja lähdettäisiin nettovarallisuus mukana pois, ei menneitä tuottoja olisi syytä realisointitilanteessa miettiä;)

-Joomies-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1131
Vs: Vasikkapula?
Kyllä osuuskunta joutaa myydä markkinoille kun se on kasvanut pörssiyhtiön kokoluokkaan. Rahat pois vaan. Ehkäpä osuuskuntien sääntöjä pitäisi miettiä niin, että aiemmin poistuneet osakkaat saisivat realisoitaessa oikeudenmukaisen osuuden.

Tulevaisuuden eväät pitäisi jakaa jäähdyttelijöille ja lopettajille?

Jos osuuskunnissa tultaisiin nettovarallisuusosuuksilla sisään ja lähdettäisiin nettovarallisuus mukana pois, ei menneitä tuottoja olisi syytä realisointitilanteessa miettiä;)

Eikös osuuspääomalle makseta vuosittain kilpailukykyistä korkoa? Ainakin mulle on maksettu.

Nettovarallisuudella sisään ja ulos- ajatuksessa se hyödyn realisoitumisaika taitaa olla kymmeniä vuosia. Ja verotuksen nettovarallisuus etu menetetään.
Se mikä ei tapa, se vituttaa