Lehtitietojen mukaan näyttäisi siltä, että selvitysmiehen mukaan myös viljatilat alkaisivat vähenemään. Tämä on uusi ajatus, sillä tähän astihan niiden määrä on vain kasvanut rakennemuutoksessa. Kotieläintilojen osalta hän näyttäisi jatkavan entistä trendiä.
On se muutos jo käynnissä viljatiloillakin. Tässäkin kylällä olen ainoa alle 150ha pinta-alalla.
Sinänsä harmi, kun hyväkuntoiset rakennukset jää tyhjänpantiksi ja vanhoista mutta uudenveroisista
koneista saa värkätä vaikkapa postilaatikonjalkoja. Sillä oletuksella, että postia vielä jaetaan kun
ei ole niitä asuttuja taloja. Mitähäh, eihän tää nyt voi....
rakennemuutoksen loppuasentoon vaikuttaa olennaisesti se annetaanko sen tapahtua vapaasti "markkinatalouden" ehdoilla eli pidetään kiinni samoista alenevista hehtaarituista... vai vauhditetaanko rakennemuutosta massiivisin verovaroista kupatuin tukiporkkanoin, isoille investoinneille, maan hankinnalle, laajentamiselle, starttiin ym. osoitetaan paljon rahaa vain niille joille toiminta halutaan keskittää. Toivottavasti maltetaan odottaa viljelyn täällä asettuvan niille sijoille ja niille viljelijöille, joilla oikeasti on edellytykset jatkaa ja taistella tulevaisuudessa lisääntyvää tuontia vastaan.
Toinen asia on tässä nämä ihmiset, jotka sitoutuvat viljelyyn....mikä on tulevaisuus viljelijänä? Jos nyt lapsille olisi mahdollista valita lääkiksen, oikiksen ym välillä tai jäädä jatkamaan kotitilan viljelyä pakosta, kumman valitsee? Mikä on tulevaisuus, keittää kahvia tarkastajille, rastittaa laput ajoissa, piirtää käsketyt kartat, lapiotestit ajallaan... Työstä saatava palkka, viiden vuoden välein niinistön villet sopii tukineuvotteluissa mitä viljelijöille maksetaan, kuulematta enempää viljelijöiden omaa mielipidettä.
Ei tämä rakennemuutos ihan helppo ole, kun talvisodan ja asutuspolitiikan henki alkaa pikkuhiljaa punavuoren porukalta unohtua.... kaverista ei enää pidetä huolta