Onko jollakulla rakennettuna esim. Exceliin suora tiedostonsiirto verottajan järjestelmään. Olisi hienoa lähettää omakin kötöstys sähköisesti. Nyt joutui kirjoittamaan luvut itse sinne nettiin.
Joskus tuli kokeilun jälkeen päätös, että maanostolainan korkoja ei saa vähentää ansiotulon veroilmoituksella "tulonhankkimislainan kuluina", vaan vähennys on tehtävä kakkoslomakkeella. Toisaalta, MYEL-maksujen vähentäminen ansiotuloverotuksessa ei liene kiellettyä.
Tämä oli ajankohtainen siis tapauksessa, jossa haluttiin keventää muiden ansiotulojen veroprosenttia, ja maataloustuloa oli muutenkin vähän.
-SS-
Jaatko maataloustulon puolison kanssa tasan? Muuten en keksi mitä hyötyä/eroa on siinä mitä reittiä joku vähennys päätyy verotukseen eli ykkösellä vähennys ei ole sen arvokkaampi kuin kakkosellakaan.
on niissä eroa, miten vähennys vaikuttaa maksettaviin veroihin.
Yksinkertaisin tapa minimoida verojen osuus on jakaa tulo niin, että lähtee pienimmistä prosenteista liikkeelle ja muistaa kuitenkin kohtuuden kikkailussa. Lapsille (>14v) menee verottomana noin kymppiin saakka, sitten ansiotuloa noin kolme kymppiä kullekin aikuiselle, kun vero ylittää sen 30% niin loppu pääomatulona. Ansio- ja pääomatulon saa viljelijäpuolisoiden kesken jakaa prosentin tarkkuudella, samoin valita pääomatulorajan 0-10-20% nettovarallisuudesta. Jos palkkatuloa tulee muualta, niin myelit lykkää sille kummalla lopulta on korkeampi prosentti.
Softsalon tilituessa on sähköinen lähetys vakiona ja vero-optimointi lisävarusteena 
Voiko tulottomalle vaimolle laittaa koko maataloustulon tai enemmän kuin 50% viljatilalla? Vaimolla ei enää myel-vakuutusta. Muistaakseni joskus takavuosina tuli ohje jonka mukaan tuon tasajaon voi tehdä mutta muuten täytyy olla joku selvitys. Paljonkohan ne hyväksyy palkkaa maksettavaksi lapselle jos tilan liikevaihto on pari K€?
myel-vakuutuksen ja maataloustulon suhde eli voiko saada tuloa, vaikkei ole myel-vakuutettu? Ainakaan päinvastoin ei ole mitään estettä, sellainenkin henkilö on velvoitettu ottamaan myelin vaikkei työskentele ollenkaan tilalla, samoin myelin voi jakaa haluamallaan tavalla. Mulla ei ole myeliä, mutta kaikki meidän ansiotulo, ei siihen kukaan ole puuttunut...ainakaan vielä

Pääomatulo-osuuden voi kohdistaa myös niin, että yhteisomistajista vain toisella on pääomatuloa. Verottajan kannalta lienee yhdentekevää kumpi maksaa, progressio on peruste jakamiselle. Voiko saada pääomatuloa, jos tila on kokonaan puolison omistama?
Jos palkka lapsille on kohtuuton eli verotettavaa ei tule ollenkaan tai lasten palkat suuremmat kuin viljelijävanhempien, onko siinä jo veron kiertämisestä kysymys?