Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Uusi tutkimustulos: Lätti auttaa lämmönsäätelyssä  (Luettu 4787 kertaa)

pig24

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12161
Sialla ei ole hikirauhasia. Kesäaikaan sika poistaa lämpöä läähättämällä. Jos sika voi olla vatsallaan märässä paikassa, tästä on huomattavaa apua. Lätin voi tehdä sisätiloihin(kin). Kiinteälattiaisen alueen voi pengertää - jo 2 cm vettä saattaa riittää, kunhan muistaa lisätä vettä tarpeen mukaan. Hohenheimin yliopisto on tehnyt asiassa mittauksia. https://agrartechnik-440b.uni-hohenheim.de/forschung-eipschwein Sivua alaspäin kelaamalla näkyy yksi lättitoteutus (saksaksi Suhle = rypeminen).  Muoks. 6.2.2024. Linkin tutkimusta ei enää näy, mutta bauern-lehden artikkelissa on kaikki tarpeellinen.
Tämä kääntää animalian sotureiden väitteet 'likaisen' sikalan haitallisuudesta sian hyvinvoinnille ylösalaisin. Tuossa vielä itävaltalaisen ammattilehden siteeraus ko. tutkimuksesta https://bauernzeitung.at/bei-schweinischer-hitze-ab-in-die-suhle/
Ote: "Kuten alla olevasta taulukosta näkyy,  rypemään pääseviltä emakoilta mitattiin 26,5 C ulkolämpötilan aikana normaalialueen hengitystiheys 18 x minuutissa. Ilman lättiä hengitystiheys on kaksinkertainen."
Tämä tarkoittaa suurin piirtein sitä, että älä himosiivoa karsinoita, vaan lisää sinne vettä esim. määräajoin.

Viimeksi muokattu: 06.02.24 - klo:09:25 kirjoittanut pig24