Sika- ja siipikarjatalouden kansallinen tuki maksetaan vuodesta 2009 alkaen tuotannosta irrotettuna
Sika- ja siipikarjatalouden kansalliseen kotieläintukeen tulee muutoksia koko maassa. Etelä-Suomessa tukialueilla A ja B tuki irrotetaan tuotannosta Suomen ja EU:n komission välisen marraskuussa 2007 saadun 141-neuvottelutuloksen mukaisesti.
Pohjoisesta tuesta joulukuun lopussa 2008 saadun 142-neuvottelutuloksen mukaan myös C-tukialueella sika- ja siipikarjatalouden tuki määräytyy jatkossa tuotannosta irrotettuna ja myönnetään lähtökohtaisesti samoin perustein kuin tukialueilla A ja B.
Tuki tilakohtaisen viitemäärän mukaan
Sika- ja siipikarjatalouden kansallinen kotieläintuki maksetaan koko Suomessa vuodesta 2009 alkaen tuotannosta irrotettuna eli dekoplattuna tukena. Tuki maksetaan tilakohtaisen viitemäärän perusteella. Viitemäärä muodostetaan hakijalle pääsääntöisesti tukivuodelta 2007 maksetun sikojen ja siipikarjan kansallisen kotieläintuen eläinyksikkömäärän (ey-määrä) perusteella.
Alla on kerrottu AB-alueilla käytettävissä olevista viitemäärän muutos- ja korotusperusteista. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan (MMM:n tiedote 19.12.2008) viitemäärän muutos- ja korotusperusteet olisivat myös C-alueella lähtökohtaisesti samat kuin Etelä-Suomessa. C-tukialueen osalta tukiehdot tarkentuvat vuoden 2009 alussa annettavissa säädöksissä.
Viitemäärävuosi voi olla myös 2006
Tiloilla on saattanut olla tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet tukivuoden 2007 eläinmäärään. Eräät tällaiset poikkeustilanteet voidaan huomioida viitemäärää vahvistettaessa. Poikkeusten huomioimista haetaan viite-määrän hakulomakkeella.
Jos sikojen tai siipikarjan ey-määrä on vuonna 2007 ollut tuotantorakennuksen peruskorjauksen, tuotantokierron tai tuotantotapamuutoksen vuoksi vähintään 10 % pienempi kuin vakiintunut eläinmäärä, voidaan viitemäärävuotena käyttää tukivuotta 2006. Tukivuoden 2006 maksetun ey-määrän käyttäminen kuitenkin edellyttää, että tuotanto on jatkunut vakiintuneessa laajuudessa vuonna 2008.
Jos tilalla on ollut eläinvalvonta tukivuonna 2007, voidaan viitemäärä vahvistaa tuottajan pyynnöstä myös valvonnassa todetun eläinmäärän perusteella. Viitemäärän vahvistamisessa ei oteta huomioon eläinmäärään kohdistuneita myöhästymisseuraamuksia, jos tilan kotieläintukihakemus on palautettu myöhässä vuonna 2007.
Sikalan tai siipikarjarakennuksen laajennuksella korotusta viitemäärään
Tukivuodelta 2007 muodostuvaa viitemäärää voidaan korottaa laskennallisella ey-määrällä sikalan tai siipikarjarakennuksen laajennuksen, oston tai vuokrauksen perusteella. Laskennallisen ey-määrän perustana on se ey-määrä, joka tuotantorakennuksessa voidaan keskimäärin kasvattaa.
Laskennallinen ey-määrä määritetään laskukaavalla, jossa huomioidaan tuotantorakennuksen rakennusluvan mukainen sisäpinta-ala, laskennallinen eläinlukumäärä (kpl/m2), eläinkohtainen eläinyksikkökerroin, tukialueittainen eläinlajin muuntokerroin sekä lihasioilla ja kalkkunoilla kiertonopeus (erää/vuosi). Sisäpinta-alaan ei lueta mukaan mm. sosiaali- ja lastaustiloja eikä rehuvarastoja. Rakennus- ja ympäristölupien mukaiset enimmäiseläinrajoitteet vaikuttavat korotuksen määrään.
Viitemäärän korotukseen oikeuttavan tuotantorakennuksen laajennus- ja uudisrakennusinvestoinnin rakennus- tai ympäristölupa on pitänyt laittaa vireille viimeistään 1.8.2007. Lisäksi edellytetään, että kunnan raken-nusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöön viimeistään 31.12.2008. Rakennuksen ei tarvinnut olla vuoden 2008 lopussa kuitenkaan 100 %:sti valmis eikä myöskään eläinten edellytetty olevan tuolloin vielä rakennuksessa.
Esimerkki:
Tukialueella B sijaitsevan lihasikalan laajennuksen sisäpinta-ala on 70 m2. Viitemäärän korotuksessa käytettävä laskennallinen eläinyksikkömäärä (16,15 ey) saadaan seuraavasti:
70 m2 x 1,00 lihasikaa (kpl/ m2) = 70 lihasikaa.
70 lihasikaa / 13 lihasikaa/ey x 1,00 x 3 erää/vuosi = 16,15 ey.
Maa- ja metsätalousministeriön linjauksen mukaan viitemäärän korotukseen oikeuttavaksi tuotantorakennuksen laajennus- tai uudisrakennusinvestoinniksi ei katsota eläinpaikkamäärän lisäämiseen johtanutta tai tuotantorakennuksen sisustuksen uudelleenjärjestelyyn liittyvää peruskorjausta, joka on tapahtunut olemassa olevien seinien sisällä.
Viitemäärää voidaan korottaa myös tapauksessa, jossa tuotannon laajentamiseksi sikala tai siipikarjarakennus on ostettu tai vuokrattu 1.10.2006 – 31.8.2007 välisenä aikana. Vuokraustapauksessa vuokrasopimuksen on oltava vähintään 5-vuotinen. Korotus myönnetään rakennuksen sisäpinta-alan perusteella, jos rakennuksen peruskorjauksesta tai hallinnan siirron ajankohdasta johtuen tukivuoden 2007 tuen maksun perusteena ollut ey-määrä oli vähintään 3 % pienempi kuin rakennuksen koko mahdollistaisi ja tuotanto on jatkunut vuonna 2008.
Viitemäärää haetaan Maaseutuviraston lomakkeella alkuvuodesta 2009. Tarkempi hakuaika varmistuu lähiaikoina. Viitemäärän haun jälkeen kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen vahvistaa viitemäärän. Viitemäärän vahvistamispäätös lähetetään tiloille loppuvuodesta 2009. Maaseutuvirasto tulee lähettämään sika- ja siipikarjatiloille viitemäärän hakulomakkeen sekä ohjeen tuotannosta irrotetun tuen tukiehdoista.
Viitemäärällä ei voi käydä kauppaa
Tilalle vahvistettu viitemäärä ei ole yleisesti siirto- tai vaihdantakelpoinen. Viitemäärällä ei voi myöskään käydä kauppaa, kuten esimerkiksi maitokiintiöillä. Sukupolvenvaihdoksessa ja koko tilan hallinnansiirroissa viitemäärä voidaan kuitenkin siirtää tai yhdistää. Sukupolvenvaihdoksessa viitemäärä voidaan myös jakaa. Viitemäärä lakkautetaan, kun tuotannosta irrotetun tuen edellytykset eivät ole täyttyneet kahtena peräkkäisenä vuotena.
Riittävä eläintiheys tuen maksun edellytys
Sikojen ja siipikarjan tuotannosta irrotettu tuki maksetaan kahdessa erässä. Ennakko maksetaan keväällä ja loppumaksu joulukuussa. Viitemäärän tukitasot tarkentuvat vuoden 2009 alussa annettavissa valtioneuvoston asetuksissa. Tuotannosta irrotetun tuen ennakon hakuaikaa ei ole vielä päätetty, mutta se ajoittunee maaliskuulle 2009.
Tuotannosta irrotetun tuen maksamisen edellytyksenä on, että tilalla harjoitetaan kotieläintaloutta luonnonhaittakorvauksen viimeisenä hakupäivänä. Tänä vuonna se on 30.4.2009. Lisäksi tilan eläintiheyden on oltava
- vähintään 0,4 ey / 1 LFA-tukikelpoinen peltohehtaari tai
- vähintään 0,2 ey / 1 LFA-tukikelpoinen peltohehtaari, jos tilalla on vähintään 10 ey kansallisten kotieläintuki-en ey-määrän määräytymisjakson ajan.
Eläintiheyteen voidaan käyttää sikojen ja siipikarjan lisäksi myös muita kansalliseen kotieläintukeen oikeuttavia eläimiä, kuten hevosia ja uuhia.
Eläintiheysvaatimukset ovat siis samat kuin LFA:n kansallisessa lisäosassa. Tuotannosta irrotetun tuen maksamiseksi tilalla ei kuitenkaan tarvitse olla LFA-lisäosan sitoumusta, mutta peltojen pitää olla LFA-tukikelpoisia. Eläintiheyden määrittämiseen käytetään tukivuotta edeltävän vuoden eläinyksikkömäärää ja tukivuoden LFA-tukikelpoista peltoalaa.
12.1.2009
Jos jollakin on parempaa tietoa, niin kertokaa ihmeessä.