Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe 141&142  (Luettu 2520 kertaa)

Terminator

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7310
  • Demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta! YTK:FI
141&142
"Komissio ja 141-tuki

Siltä pohjalta komissio toimii artikloista tulkinnanvaraisemman eli 141-tuen mitätöimisen puolesta sen periaatteen mukaan, että vakavat vaikeudet eivät voi olla luonteeltaan pysyviä ja että pysyvää kansallista tukea ei saa maksaa koko maahan. Artiklan 141 mukaisia tukia, jotka ovat olleet tuotantoon sidottuja, on ruvettu komission vaatimuksesta leikkaamaan. Leikkaukset ovat kohdistuneet erityisesti etelän kotieläintiloihin.

Jos etelän 141-tuen leikkauksia ei kompensoida, syntyy tilanne, että maatalouden harjoittaminen on pohjoisessa edullisempaa kuin etelässä.

Niinpä hallitus ja MTK ovat ajaneet politiikkaa, jonka mukaan etelän 141-tuen leikkauksia kompensoidaan LFA-tuen eli luonnonhaittakorvauksen kansallisen lisäosan muodossa. EU:n luvalla siihen saadaan käyttää valtion budjetista rahoitettavaa kansallista lisäosaa, joka ei muuta LFA:n perusluonnetta: se on yhteisötuki ja komission yksinomaisessa määräysvallassa.

Ongelma on, että Vanhasen hallitus on ulottanut etelän 141-tuen leikkaukset myös pysyväisluonteisen artiklan 142-mukaisiin pohjoisiin tukiin solidaarisuussyistä: jos etelän viljelijöiden tuki alenee, alennettakoon myös pohjoisen viljelijöiden tukea.

Syntyy myös periaatteellinen ongelma, kun omiin päätöksiin perustuvan 142-tuen sijasta käyttöön otettavasta LFA-tuesta päätetään viime kädessä neuvostossa määräenemmistöllä. Päätösten käytännön toteutus on aina komission käsissä. On epäselvää, voidaanko kerran luovuttuihin kansallisiin 142-tukiin palata luopumalla tarvittaessa yhteisöllisestä LFA-tuesta.

Asianajotoimiston mukaan "tukijärjestelmien muutoksen taloudellisten vaikutusten lisäksi on huomattava erot tukien hyväksymismenettelyissä. Päätös LFA- ja muista yhteisötuista sekä niiden ehdoista ja muutoksista tapahtuu määräenemmistömenettelyssä ministerineuvostossa. Kansallisten erityisjärjestelyjen eli 141- ja 142 –tukien korvaaminen yhteisötuilla (LFA-tuet) siirtää siten käytännössä maataloustukia koskevaa päätösvaltaa komissiolta ja Suomelta osin muille jäsenvaltioille."

Artikla 141

Artiklaa 141 voidaan käyttää kansallisten tukien maksuun silloin, kun Suomelle aiheutuu liittymisestä yhteiseen maatalouspolitiikkaan "vakavia vaikeuksia".

Komission mukaan vakavat vaikeudet eivät voi olla pysyviä ja ne on aina erikseen osoitettava. Sitä varten käydään neljän vuoden välein tarkistusneuvotteluja.

Niissä komissio on ottanut alustavan kannan, jonka mukaan "vakavia vaikeuksia" voi esiintyä myös vuoden 2007 jälkeen, eli sen puolesta Suomella on edellytykset jatkaa ei-pysyvän 141-tuen maksua myös tulevaisuudessa. Tuki kuitenkin irrotetaan tuotannosta ennen muuta kotieläintuotannon osalta, ja sen sijasta Etelä-Suomen tuottajille aletaan maksaa - komission luvalla - LFA-yhteisötuen kansallista lisäosaa.

On ilmeistä, että jäsenyysneuvotteluissa ei alun perin so***** siitä, että 141-tuki on luonteeltaan tilapäistä ja alenevaa, mutta komissio pitää kiinni sitä tulkinnasta, eikä Suomi ole asettanut sitä juridisesti kyseenalaiseksi. Liikasen mukaan suomalaisille neuvottelijoille kyllä selvisi komission kanta 141-tuen luonteesta (että se on tilapäistä ja alenevaa), mutta sitä ennen Suomen maanviljelijöille oli ehditty myydä 141-tuki pysyvänä tukena. Se palveli kansanäänestyksen KYLLÄ-puolen asiaa.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuisi, jos ruvettaisiin pitämään kirjaimellisesti kiinni siitä, että 141-tukea saa - artiklan sanamuodon mukaan - käyttää vasta kun artiklan 142 määräyksiä on sovellettu "täysimittaisesti".

142 artikla

Asianajotoimiston tulkinnan mukaan 142-tuki ei saa olla yhteydessä tulevaan tuotantoon eikä johtaa tuen kokonaismäärän kasvuun liittymistä edeltäneeseen aikaan verrattuna. Tukea ei myöskään saa leikata niin että se johtaisi maatalouden harjoittamisen edellytysten olennaiseen rapautumiseen 142-alueilla.

Niin ollen ei ole juridisia perusteita sille pakkosolidaarisuudelle, jota hallitus toteuttaa leikkaamalla myös 142-tukea sen perusteella että 141-tukea leikataan.

On otettava huomioon artiklassa 142 asetetut tuen rajoitukset: tukien kokonaistaso ei saa nousta verrattuna komission vahvistamaan vertailuvuoteen (ennen Suomen liittymistä yhteisöön) eikä tuki saa johtaa tuotannon kasvamiseen.

On mahdollista, että kokonaistukimäärä kasvaa. Siihen vaikuttaa se, että Suomen kymmenen EU-jäsenyysvuoden aikana maahan on raivattu 400 000 hehtaaria uutta peltoa, ja myös EU:n vaatima tilakoon kasvattaminen on johtanut paineisiin Suomen sopiman maitokiintiön rajoja kohtaan, ja tuottajat joutuvat ostamaan oikeuden tuottaa lisää maitoa toisilta tuottajilta.

LFA-tuen kansallisen lisäosan maksaminen 142-alueelle saattaa olla käypä peruste alentaa 142-tukea, jos se johtaa kokonaistukimäärän kasvuun. Viljelijöiden mukaan on tässä vaiheessa ennen CAP-uudistuksen vaikutusten selviämistä mahdotonta laskea, kasvavatko kaikkinaiset tuet 142-tuen ja LFA:n kansallisen lisäosan yhteisvaikutuksesta.

Niin ollen on nostettu esiin kysymys Vanhasen hallituksen valmiudesta alentaa 142-tuen myöntämisvaltuuksia sen sijasta että asia hoidettaisiin vain maksuvaltuuksien kautta. Miksi halutaan alentaa Suomen kansallisen tuen ylärajaa (jota EU ei ole vaatinut) sen sijasta että asia hoidettaisiin ongelmien ilmaantuessa maksatusten kautta.

Oikeuskansleri Paavo Nikula sanoo Niklas ja Anders Långin tekemään kanteluun vastatessaan (9.7.2004), että hallituksen ei tarvitse maksaa viljelijöille EU:n sallimia täysimääräisiä kansallisia tukia. Kun hallitus pyytää komission lupaa alentaa 142-tuen myöntämisvaltuuksia, se kaventaa vapaaehtoisesti Suomen omissa käsissä olevan tuen maksimimäärää, mikä ei ole kansallinen etu. Vaikka valtuuksia ei käytettäisi maksatuksiin, niitä on hyvä olla varalla olemassa.

Ongelman aiheuttaa LFA-tuen kansallinen lisäosa. Hallituksen mukaan komissio ei ole suostunut siihen, että sitä voitaisiin korottaa enemmän Etelä-Suomessa, jossa tuotantoon sidotun 141-tuen leikkaus tuottaa todellisia ongelmia toisin kuin 142-alueella. Kun LFA-tuen kansallista lisäosaa ei voida ohjata vain Etelä-Suomeen, se ulotetaan koko maahan, mutta samalla hallitus esittää leikattavaksi 142-tukea, jotta sen kokonaismäärä ei nousisi.

Kaikki tämä aiheuttaa suuria maataloustulon jakautumiseen liittyviä rakenteellisia muutoksia pohjoista tukea saavien viljelijöiden keskuudessa.

Oikeudellisia johtopäätöksiä

Asianajotoimiston mukaan komissiolla on varsin laaja harkintavalta asiassa. Sen mukaan 142-tuen leikkaamista vastustavan on syytä varautua esittämään mahdollisimman selkeätä näyttöä 142 artiklan rikkomisesta ja erityisesti siitä, että tukien leikkaaminen rapauttaa maatalouden harjoittamisen edellytyksiä 142-alueilla yleensä tai tiettyjen tuottajaryhmien osalta.

"141-ja 142-tukien keskinäisen suhteen ja erojen osalta voidaan puolestaan todeta ensinnäkin, että tukien oikeudellisen perustan erojen vuoksi 141-tuen alentamisen ei tulisi heijastua suoraan 142-tuen määrään. Sitä paitsi, mikäli mahdollisuudet säilyttää maksimaaliset kansalliset tukivaltuudet halutaan turvata, 141-tuen leikkausten ja 142-tuen välille ei tule tehdä sidontaa. 142-tuki on selvästi pitkäaikaista, tarvittaessa pysyvää tukea, kun taas 141-tuen jatkuvuus on epävarmaa ja se on joka tapauksessa luonteeltaan alenevaa tukea. Vaikuttaa tosin siltä, että tämä sidonta (molempien tukien pieneneminen) tulee pikemminkin LFA-tuen korottamisen kautta. Komissio on edellyttänyt, että yhteisösäädöksiin perustuva LFA-tuki vaikuttaa sekä 141- että 142-tuen määrään. Tätä on vaikea riitauttaa, koska sekä 141 että 142 artiklan osalta on yhteisön maatalouspolitiikan kannalta perusteltua, että artikloihin liittyvät erityiset tukimuodot olisivat mahdollisimman pitkälle yhdenmukaisia yhteisön yleisesti sovellettavien tukijärjestelmien kanssa."

"Yksittäisillä maatalouden harjoittajilla ei ole tehokkaita oikeuskeinoja komissiolle tehtävän Suomen tukiesityksen, kuten ei myöskään komission tukipäätöksen, riitauttamiseksi."

"Oikeudellinen argumentointi on näin ollen kohdistettava ensi sijassa kansalliseen tukivalmisteluun sekä tarvittaessa komission päätösharkintaan."

Johtopäätöksiä

EU:n maatalouspolitiikka on poukkoilevaa. Kaiken aikaa muuttuvat eri alueiden ja tuotantosuuntien väliset tukisuhteet. Sille ei Suomi voi mitään, ja maailmankaupassa paineet EU:n maataloustukiaisten kaikkinaiseen alentamiseen ovat suuret.

Vain Suomen hallitus saa haastetuksi komission EY-tuomioistuimeen 141-artiklan luonteesta: komissio on tulkinnut sitä kymmenen vuoden ajan niin kuin se olisi tilapäinen ja ajan mittaan aleneva.

Suomen hallitus on tehnyt virheen ehdottamalla 142-myöntämisvaltuuksien alentamista.

Suomen hallitus on tehnyt virheen suostumalla 141- ja 142-tukien leikkauksiin sillä varjolla, että saadaan maksaa yhteisöllisen LFA-tuen kansallista lisäosaa.

Suomen hallitus on tehnyt suuren virheen pakottaessaan pohjoista tukea saavat viljelijät 142-tuen leikkauksin pakkosolidaarisuuteen 141-tuen leikkausten johdosta.

MTK tasapainoilee etelän ja pohjoisen viljelijöiden etujen turvaamisen välillä. 142-tuki turvaa periaatteessa pohjoisen edut, mutta MTK ei ole pystynyt turvaamaan niitä käytännössä. On vaara, että etujärjestö ajaa etelän etuja hyväksymällä pohjoiselle liittymissopimuksessa turvattujen etujen leikkaukset."

Lähdettä en vielä kerro, mutta tässä on mielenkiintoinen näkökanta artikloihin 141&142.
"Jos kannatat ihmisen oikeuteen valita vapaasti ja haluat kasvattaa yhteistä hyvinvointiamme, niin klikkaa www.ytk.fi"

"*****ilu on luonnon lahja ja sitä pitää käyttää  hyväksi!"

"Kun ay-politrukilta argumentit loppuu, alkaa kepu roistoksi huutelu."

JiiPee42

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3612
Vs: 141&142
Minäpä taidan tietää tuon "lähteesi" nimen ...........

ENTER

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8067
Vs: 141&142
tässä lissää varmaan samasta lähteestä

"Suuria maita suosiva päätöksenteko lisääntyy uuden perustuslain myötä.

Suomen euroeliitti haluaa lisätä komission valtaa oman maamme kustannuksella, vaikka uuden perustuslain mukaan jäsenmailla ei ole kaiken aikaa omaa komissaaria. Juuri komissio on se taho, joka supistaa Suomen maatalouden 141-tukea. Siellä ei ole pienellä Suomella monta ystävää.

Meille tärkeitä asioita ovat maatalouden kansalliset tuet, joita maksetaan Suomen valtion budjetista. Niistä päättää viime kädessä komissio."

"141-ratkaisun suurin merkitys on toisaalla. Artiklassa sanotaan, että komissio voi antaa luvan 141-tuelle sen jälkeen, kun "142-tuen määräyksiä on sovellettu täysimittaisesti". Näin ollen 141-tuki on sidoksissa pysyvään 142-tukeen (jota on maksettu pohjoiseen 329 miljoonaa kansallista euroa vuodessa).

Rakenteellinen ongelma on se, että 141-tuen leikkauksen myötä joillakin tuotantosuunnilla maanviljely on kannattavampaa pohjoisessa kuin etelässä!

Neuvoteltaessa edellisen kerran 141-tuen jatkosta vuonna 2004 eteläisen tuen leikkaus johti siihen, että - komission pakotettua Suomen alentamaan 141-tukitasoa - Suomen hallitus alensi omatoimisesti 142-tukea.

Nyt saattaa käydä samalla tavalla. Silloin joutuvat Suomessa vastakkain etelän ja pohjoisen viljelijöiden edut, jos pohjoisen tukia leikataan vain siksi, että etelän tukia on europakko leikata.

141-tuen tapauksessa pääkonna on komissio, mutta sokerileikkausten tapauksessa se oli neuvosto eli muut jäsenmaat, kylläkin komission ehdotuksen mukaan. Seuraavan kerran komissio tulee ulos merkittävän uuden ehdotuksen kanssa 20.11, jolloin maatalouspolitiikan välitarkastelussa keskusteluun nousee maitotalous."
Elämä edessä, niska takana.
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY

Terminator

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7310
  • Demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta! YTK:FI
Vs: 141&142
En ole ihan varma, mutta en usko että lähde olisi sama.
"Jos kannatat ihmisen oikeuteen valita vapaasti ja haluat kasvattaa yhteistä hyvinvointiamme, niin klikkaa www.ytk.fi"

"*****ilu on luonnon lahja ja sitä pitää käyttää  hyväksi!"

"Kun ay-politrukilta argumentit loppuu, alkaa kepu roistoksi huutelu."

ENTER

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8067
Vs: 141&142

onko sun teksti kirijotettu
19.11.
Elämä edessä, niska takana.
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY

PG

  • Vieras
Vs: 141&142
EU:n vaatimuksesta koko Suomi ei sanut olla pohjoisen tuen aluetta, vaikka edellytykset siihen ovat olemassa, koko liittymissopimus pitäisi siltä osin purkaa, ja vaatia että koko Suomi olisi Pohjoisen tuen aluetta, Suomen pitäisi jollakin tavalla nyt kiristää EU:ta, EU:n perussopimusneuvottelut vuonna 2007 olisivat olleet siihen hyvä tilaisuus.

Loppujen lopuksi, kyse on poliittisesta tahdosta, Suomen pitäisi vaatia EU:ta avaamaan neuvottelut tästä asiasta, muuten ei mitään tapahdu,
Koko valtiojohdon, aina presidenttiä myöten, pitäisi olla tämän takana, muuten ei tule mitään.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: 141&142
Pitää muistaa, että 141 alueen viljelijöitä, on kompensoitu tästä tukierosta vuosein saatossa monta kertaa, mikäli pohjoinen saa lisäleikkauksia niin mites niiden kompensaatioiden kanssa sitten on, unohdetaanko ne vain pois ...

ENTER

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8067
Vs: 141&142
eikö ne jo oo leikannu 142 ja siksikö lähtee 141 pois
Elämä edessä, niska takana.
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY

emo-heikki

  • Vieras
Vs: 141&142
eikö ne jo oo leikannu 142 ja siksikö lähtee 141 pois

Joka nkierroksella on jotain viety, joten siinä mielessä homman pitäisi olla hoidossa ...

Terminator

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7310
  • Demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta! YTK:FI
Vs: 141&142

onko sun teksti kirijotettu
19.11.

Et kertonut vuotta
"Jos kannatat ihmisen oikeuteen valita vapaasti ja haluat kasvattaa yhteistä hyvinvointiamme, niin klikkaa www.ytk.fi"

"*****ilu on luonnon lahja ja sitä pitää käyttää  hyväksi!"

"Kun ay-politrukilta argumentit loppuu, alkaa kepu roistoksi huutelu."

JiiPee42

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3612
Vs: 141&142

Terminator

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7310
  • Demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta! YTK:FI
Vs: 141&142

onko sun teksti kirijotettu
19.11.

Et kertonut vuotta


Taitaa olla MEP

Niin on. Eikä takki pyöri kuin helikopterin roottori, niin kuin erään puolueen MEP:illä

Kyllä tässä on jo kaikki nähty, tämänkin MEP:in puolue puolustaa enemmän Suomen maataloutta, kuin erään Kokoomukselaisen helikopterin roottorin.
"Jos kannatat ihmisen oikeuteen valita vapaasti ja haluat kasvattaa yhteistä hyvinvointiamme, niin klikkaa www.ytk.fi"

"*****ilu on luonnon lahja ja sitä pitää käyttää  hyväksi!"

"Kun ay-politrukilta argumentit loppuu, alkaa kepu roistoksi huutelu."

JiiPee42

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3612
Vs: 141&142

onko sun teksti kirijotettu
19.11.

Et kertonut vuotta


Taitaa olla MEP

Niin on. Eikä takki pyöri kuin helikopterin roottori, niin kuin erään puolueen MEP:illä

Kyllä tässä on jo kaikki nähty, tämänkin MEP:in puolue puolustaa enemmän Suomen maataloutta, kuin erään Kokoomukselaisen helikopterin roottorin.


Ai .....hän on taas teetättäny asianajajilla hommia ??????????

ENTER

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8067
Vs: 141&142

onko sun teksti kirijotettu
19.11.

Et kertonut vuotta

no en, on niin jo tuosta kuitenki aekaa

taetaa palijastaa semmosija juttujaki, mistä kansan ei herraen mielestä tarvi tietää mittään
Elämä edessä, niska takana.
http://www.youtube.com/watch?v=2DVb-Lvk4iY