Hankkija näkyy laskevan nyt esimerkiksi kauran ja rukiin ym. hintoja 15 euron verran päivässä. Lantmännenillä varmaankin ovat kaikki varastot jo kauraa täynnä, ihan sama, mitä hintaa pitävät, vaikka 500 euroa tonni, jos eivät kuitenkaan tee kauppoja. Eli vehnänvientisatamatkin taitavat olla tukossa, ehkäpä 400 eurolla ostetut ongelmajätteet ovat edessä. 2016 viljelijähintataso on ensi talvena hyvinkin lähellä 10 vuoden minimiä, niin paljon kiinnitettyä viljaa on 300+ hinnoilla jo ostettu, ennen kuin jyvääkään on kylvetty, että ylimenevä sato ja etenkin käteiskauppahinta laskee välttämättä suuruusluokkaan, enintään hihasta ravistaen:
Leipävehnä 145 (jos itämerivähennys nousee johonkin 70 euroon)
Rehuvehnä 122
Rehuohra 110
Ruis 160
Rehukaura 100-120
Rypsissä voidaan ensi talvena mennä reilusti alle 400:n (Matif 420€) , nyt ollaan menossa jo alle 500 euron !
Toivon vilpittömästi olevani täysin väärässä ja π radiaanin verran väärässä suunnassakin. Mutta silti toimin kuin tuo olisi totta. 40+ % maisemariistaa ja maanparannusta, loput rukiit levitellään pelkästään keväällä tuhottavaksi välikasviksi, ja öljykasvi mukaan tihennettyyn (joka kolmas vuosi) kiertoon ns. näennäiskasvina, vain esikasviarvoa hyväksi käyttäen. Siinä saa jonkinlaisen riskiturvan lisätuista, eikä apulantaa eikä kuivuriöljyä tarvitse paljon.
Lannoituksen ja parhaan lajikkeen kylvän palstalle, johon ei tule kerääjäkasvia. Kerääjäkasvit on jo hankittu (jo kauan sitten, ja näkyvät pihalle heitettynä itävänkin vielä) , apila+italianrai, ja käytännössä ne kerääjäviljat kannattaa viljellä vain vähäisellä starttilannoituksella, saa sitten kiinnitetyn kuorman päälle 10% vielä kasaan. Ja kerääjäkin jaksaa kasvaa läpinäkyvässä viljahipsussa.
-SS-