High end -luokan navetasta pitää lähteä maitoa samalla osaamistasolla paljon enemmän, kuin perus parsinavetassa. Itse en olisi tyytyväinen kymppitonnin tuotokseen.
Yks asia on kans eriskummallista, että säästetään jostain kumman syystä rehuissa. Johan pankinjohtaja Jaakkolakin taannoin totesi, että rehut on väärä säästökohde.
2014 suurin yksittäinen kuluerä oli rehut, joten tottakai siihen panostin. Huomaa että en vain valitsemalla hinnastosta halvemman ja heikomman täysrehun, vaan pistin koko paketin uusiksi. Tehtailta vähemmän, itseltä ja naapurustosta enemmän - ja samalla ruokintasuunnitelmat asentoon missä valkuaisen ja kivennäisten hyötysuhde parempi. Halvemmalla rehustuksella sain enemmän maitoa.
Samalla kaavalla mennään meilläkin. Korvasin puolet rypsirouheesta härkäpavulla, maitomäärä pysyi samana, maitotuotto kasvoi n. 70c/lehmä/päivä. Eikö tässä hommassa oleellisinta ole juuri maitotuotto?
Rehujen LAADUSSA ei kannata säästää, hinnassa pitää säästää aina kun mahdollista. Esim. Rypsirouheessa on eri firmojen välillä kymmenien eurojen hintaero/tonni.
Bäckäri voi varmaan kertoa paljonko laadussa on eroa?