Ei tällä hetkellä yhtään työntekijää, mutta muussa yritystoiminnassa ollessani minulla oli noin 2-8 työntekijää, noin 15 vuoden yrittäjäurani aikana, en usko maatalouden mitenkään poikkeavan muusta yritystoiminnasta tai sen lainalaisuuksista.
Se vaan on niin, että valtaosa aloista on sellaisia, ettei niiden pyörittäminen ole Suomessa kannattavaa paikallisella palkkatasolla, ne ei ole riittävän tuottavia.
Maataloutemmekaan, tuskin kuuluu niihin alueisiin maailmassa, missä tuottavuus olisi parhaasta päästä, johtuen jo luonnonolosuhteista.
Noniin. Tiedät siis, miten työntekijän tuottavuus muodostuu. Tuotetta on synnyttävä riittävä määrä työtuntia kohden, varsinkin täällä korkeiden työvoimakustannusten maassa. Tosin sekin on pieni myytti, Tanska ja Ruotsi on työvoiman suhteen vielä kalliimpia ja samaan taitaa mennä Saksakin....mites maatalous makaa näissä maissa??
Ristiriitainen on tämä sun suhtautumisesi. Tässä myönnät, että tuottavuutta on parannettava, mutta samaan hengenvetoon sitä pitää jo kieltää. Perustelureperuaariin kuuluu jo legendaarisesti kuluneet "luonnonolot" ja niistä johtuvat "tuottavuusongelmat", vaikka maidon ja lihantuotannon intensiivisyys on vielä hemmetin kaukana siitä pisteestä, jossa luonnonolot reaalisesti alkaisivat vaikuttamaan tuottavuutta heikentävästi. Työnkäyttö on se, josta tuottavuusero syntyy ja sitä pitää kurittaa ensin raskaalla kädellä. Ja sitä varten yksikkökoon pitää kasvaa. Eikä se kasvu jatku loputtomiin, vaikka sitä kuinka kommunistit kuvittelee. Jossain vaiheessa työmenekki ei enää vähene, vaikka eläimiä lisätään.
Siinä olet oikeassa, ettei Tanska ja Ruotsi oleellisesti Suomesta poikkea, työvoimakustannukset on suunnilleen samat, luonnon-olosuhteet ehkä paremmat ( etelämpänä ) ja tilat pikkuisen suurempia, mutta erot ei ole niin suuria, kuin kuvitellaan, Saksassa on kyllä paljon matalemmat palkat alimmalla tasolla, johtuu yksinkertaisesti Itä-saksan huomattavasti matalammasta palkkatasosta, sekä vieraasta väestöstä.
Tuottavuus on monen tekijän summa, palkat ei ole ainoa, en ole sinänsä vastustanut yksikkökokojen kasvattamista, niillä tiloilla missa siihen on mahdollisuudet, se on varmaan hyvä ratkaisu tuottavuuden nostamiseksi, tai ainakin volyymin kasvattamiseksi, mikä nostaa kapasiteetin käyttöastetta.
Se, että Suomessa ei tehdä kenkiä ja vaatteita merkittävästi tai muuta kulutustavaraa, selittyy jollakin, siihen on syynsä, se syy on yksinkertaisesti se, että työvoimavaltainen tuotanto ei Suomessa ole kansainvälisesti kilpailukykyistä, tästä syystä työvoimavaltainen tuotanto on teollisuudesta karsiutunut tai kauniisti sanoen, siirtänyt tuotantonsa maihin, missä se on kilpailukykyistä.
Tämä on se syy, miksi en usko palkkatyövoimalla pyöritettäviin suuryksiköihin patenttiratkaisuna, maatalouden kannattavuusongelmiin.