Tuo koulutila on kyllä aika syvältä menneisyydestä. Jos koulutiloja tarvitaan, niin sitten paperimiesten koulutus vaatisi koulupaperitehtaan😊
Käytännössä nää koulutilat on tisinkoottajia varten. 😊
Tehtaat kouluttaa itse käytännössä oma työntekijänsä sen mukaan kun jotain koulutusta tarvitaan. Se amiksesta tullut "osaaminen" ei pitkälle kanna. Tai voi se jossain pk-yrityksissä olla hyödyksi, mutta tehtailla on yleensä omat työohjeet joita osaa perehdyttämisen jälkeen noudattaa ihan peruskoulupohjalta.
Mutta jos ajatellaan suomen todennäköistä maidontuotantoa vaikka 10 tai viimeistään 15 vuoden päästä, niin se voisi olla 2 miljardia litraa 2000 tilalta jotka työllistävät yhteensä 6000 yrittäjää ja työntekijää. Ehkä puolet ja puolet eli 3000 yrittäjää ja 3000 työntekijää. Ja kun työntekijöistäkin varmaan pari tuhatta olisi jostain Ukrainasta, ja yrittäjille amistaso ei yleensä riitä, niin paljonko navetta-alan ammattikoulutusta oikeasti tarvitaan?
Luokkahitsaajat peruskoulusta - viikon kurssille ennen telakkaa. Sama sähkäreille. Kaljoissako te olette ?Elintarviketehtaaseen pakastehernelinjalle jne. käy vähemmän perehtynyt työhaluinen (joista vähintään 1 työntää loppusiivouksen aikana kätensä sinne hetkellisesti tukkeutuneeseen ruuviin).
Ukrainalaisen sairaanhoitajan, räätälin tai atk-räpeltäjän voi laittaa sikalaan, koska sika antaa paljon anteeksi. Opetapa tuollainen tarkkailemaan lehmää. Parsinavetassa virolainen ottaa alkutipat lypsypyyhkeeseen, joka vuotaa käteen. Aureusta jonossa.
Osa oppii ammattikoulutasolla paljon - osa huomaa olevansa väärällä alalla.
Lisäys: Harvalla on antin tai metsäjussin pää - amppareita on pakko olla.
No joo, jotkin amisalat (sähkö esim.) ovat kyllä hyödyllisempiä kuin jotkin toiset.
Mutta joka tapauksessa tuleva uuden työvoiman tarve Suomen navetoissa on niin pieni että sen täyttämiseen ei enää uusia koulunavetoita uskoakseni tarvita (siis näiden jo lähiaikoina tehtyjen lisäksi). Lomatoimen työtkin vähenevät selvästi nopeammin kuin lomittajat eläköityvät, eli sieltäkin riittää ainakin suoraan amiksesta valmistunutta osaavampaa porukkaa.
Ja sikalatöiden kouluttaminen on sitten vieläkin turhempaa koska modernia sikalaa johdetaan taskulaskimella ja työkielenä on tosiaan englanti tai venäjä.
Ja kohta niitä sikaloita on oikeasti jäljellä vain kourallinen tosi isoja, nykin niitä on jäljellä vain jotain 900, Ja siipikarjatiloja on reilu 400 sisältäen munakanat ja broilerit ja kalkkunat.
Tuossa muuten mielenkiintoinen excel työntekijöiden määrästä maataloudessa:
http://stat.luke.fi/sites/default/modules/pubdlcnt/pubdlcnt.php?file=http://stat.luke.fi/sites/default/files/1_tyontekijoiden_lukumaara_2013_0.xls&nid=4062Vakituista työvoimaa lypsykarjataludessa alle 1500 henkeä yrittäjäperheen ulkopuolelta. Yrittäjiä + perhettä toki oli vielä iso kasa, melkein 20 000 tuolloin vuonna 2013.