http://yle.fi/uutiset/venajan_rahastot_ehtymassa__ennen_pitkaahan_ne_loppuvat/9149348Venäjän valtion sijoitusrahastot ovat ehtymässä kovaa vauhtia.
Valtion taloutta on tähän mennessä paikattu vararahastosta, joka on perustettu juuri siihen tarkoitukseen. Jatkossa sitä aiotaan tilkitä kansallisesta hyvinvointirahastosta, joka on tarkoitettu eläkemenoihin.
– Rahat vähenevät koko ajan. Jos mitään muutoksia ei tapahdu, niin ennen pitkäähän ne loppuvat. Venäläisten kannalta se tarkoittaa, että budjettipolitiikkaa on kiristettävä entisestään, huomauttaa vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen pankista.
Hänen mukaansa on vaikea arvioida tarkalleen, milloin rahastot tyhjenevät. Vauhtiin vaikuttaa ruplan kurssin ja öljynhinnan kehitys, jota on vaikea arvioida.
Ministeriö: Vararahasto tyhjenee ensi vuonna
Venäjän valtiovarainministeriö arvioi, että vararahaston varat loppuvat ensi vuonna.
– Kyllä, se on mahdollista, toteaa Venäjän apulaisvaltiovarainministeri Sergei Stortšak.
Rahastossa oli elokuun lopussa 2 560 miljardia ruplaa, eli noin 35 miljardia euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan rahastossa oli lähes kaksi kertaa enemmän rahaa.
Budjettivajetta paikataan hyvinvointirahastosta
Valtiovarainministeriö on ilmoittanut, että kun vararahasto tyhjenee, hyvinvointirahastoa aletaan käyttää budjettivajeen paikkaamiseen. Ministeriö laskee käyttävänsä kolmasosan rahaston varoista kolmen vuoden kuluessa.
Rahastossa oli elokuun lopussa 4 719 miljardia ruplaa eli noin 65 miljardia euroa. Siitä noin kolmasosa on sidottu erilaisiin investointihankkeisiin sekä tukipaketteihin.
Parlamenttivaalit hillitsevät säästöhaluja
Venäjän valtionkassan alijäämä oli 4,3 prosenttia vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Valtiovarainministeriö haluaisi Venäjälle säästötalkoot, mutta lähestyvät parlamentti- ja presidentinvaalit vaikuttavat poliitikkojen säästöhaluihin.
– Venäjällä on keskusteltu paljon, mistä voidaan leikata ja mistä repiä lisää tuloja. Siitä ei kuitenkaan ole päästy yhteisymmärrykseen, huomauttaa Heli Simola Suomen pankista.
Uusi duuma valitaan syyskuun kolmantena sunnuntaina. Presidentinvaalit pidetään vuonna 2018.
– Kyllä siinä varmasti tarkasti mietitään, millä tavalla budjettipolitiikkaa säädetään, että saadaan kaikki tavoitteet toteutettua, arvioi Heli Simola.
Venäjän on kuitenkin pakko harkita verojen kiristämistä, menojen leikkaamista ja lisälainan ottamista, arvioi Simola.
"Talousahdingon pohja käsillä"
Venäjä on joutunut talousahdinkoon öljyn hinnan romahdettua ja Ukrainan kriisin vuoksi asetettujen talouspakotteiden vuoksi. Vanhempi ekonomisti Heli Simola pitää taloustilannetta heikkona, mutta näkee sen tasoittuneen tänä vuonna.
– Pohja alkaa varmasti olla käsillä, ja jossain vaiheessa lähiaikoina nähdään hidasta, pientä elpymistä. Se tulee olemaan hyvin hidasta. Varsinaisia kasvumoottoreita ei ole näkyvissä.
Simola huomauttaa, että ruplan kurssi on toipunut tammikuusta, jolloin se kävi pohjamudissa. Kurssi seuraa öljynhintaa, joka on ollut pienessä nousussa.
Venäjän valtiovarainministeriö ennustaa öljyn hinnaksi keskimäärin 40 dollaria eli noin 36 euroa barrelilta ensi vuonna.