Tuossa aloittajan linkin artikkelissa oli mainittu eläinten hyvinvointikeskus. Kyseinen laitos on muuten julkaissut kuluttajaoppaan. Asiantuntijoina itseään mainostavat ihmiset ovat kyllä kirjoittaneet aika lailla asiavirheitäkin ja jotenkin myös asenne on sellainen, että kustaan maalaisten muroihin nyt oikein luvan perästä Mavin rahoituksella. Onkohan tämä Tenholan kosto, kun yritettiin savustaa se pois mavista.
http://elainruokana.elaintieto.fi/
Asenneongelmasta olen täysin samaa mieltä, mutta
Miten Mavi tähän liittyy? EHK on osa Helsingin yliopistoa ja rahoittajana on MMM.
Yksilöipäs asiavirheet, niin pystyy antamaan palautetta tekijöille.
Mavi myöntänyt avustusta 224 170,80 euroa kyseisen sivuston/oppaan tekoon. Olisi sillä rahalla voinut tehdä hiukan vähemmän asenteellisen teoksen.
Väitettiin, että ainoastaan luomunaudalla olisi pinta-alavaatimukset, mutta tavan vasikoilla on lakisääteiset vaatimukset, muilla naudoilla tosin sitten vain suositus. Lisäksi hyvinvointikorvaus asettaa ainakin emo+vasikka -pinta-alavaatimuksen.
Pihvivasikoista puhuttiin, että niitä voidaan kasvattaa vasikkakasvattamoissa tai emojen kanssa. Kyllä kai pääsääntö on, että pihvivasikat kasvavat emonsa kanssa ja jossain poikkeustapauksessa (lähinnä jos emo kuolee tai ei hoida vasikkaansa) vasikka lähtee terninä pois.
Väitettiin, ettei pihvikarjanjauhelihaa saa verkkokaupoista vaan ainoastaan kaupoista. Mitähän tuokin tarkoittaa? Suoramyynnistä ko. tuotetta saa ja aika moni toimii myös verkossa.
Kaikenlaista pikkuasiaa belgiansinisestä alkaen kaivettu ihan kuin ne olisivat yleinen käytäntö meikäläisessä tuotannossa.
Nämä siis naudanjauhelihaosiossa, muihin en ota kantaa.
SAMAA MIELTÄ Ilmeisesti ammatinvalintakysymys, mutta kyllä joku osaa laskun kirjoittaa.
ERI MIELTÄ: Luomussa VAATIMUKSET muissa SUOSITUKSET (pl.vasikat) Hyvinvointikorvauksessa valittavana pinta-alavaatimuksia, mutta myytävässä lihassa ei ole hyvinvointimerkintää, joten vain luomulihaa ostava voi olla varma, että eläimellä on ollut tietty pinta-ala käytössään.
Mutta asenne paistaa läpi kappaleiden järjestyksessä. Ensin kerrotaan, että
Lihakarjan vasikat voidaan kasvattaa samoin kuin maitorotuiset ... eikä kommentoida sen harvinaisuutta. Sitten toinen kappale vasta kertoo todellisen tuotantotavan ja vielä
MYÖS sanalla asennetta maustaen. Ihan kuin se olisi se harvinaisempi tapa. Tai ehkä A:n Ryhis on päässyt päämääräänsä ja saanut vierotettua vasikat emoilta juottamoihin heti pienenä
Jostain kumman syystä minulla on sokea piste Belgian sinisen kohdalla. En löydä sitä teksti, helppisko joku.
Tällaisen sivuston pitäisi olla Wikipedia-pohjalla, jotta yhteisöllisesti voitaisi muokata todellinen kuva tuotannosta. Tästä puuttuu kaikki viitetiedot: pelkkiä heittoja tuotteiden saatavuudesta ja puuttuvia tilastoja kasvatustapojen yleisyydestä.
Mutta sitten se tärkein kysymys: Miksei nautasektori ole itse tehnyt tai tee kunnon opasta?