No nyt saa Snellukin sitä kalleinta lihaa sitten niitä isoilta. Suomen lihantuotannossa on ilmeisesti tuotantosuunnasta riippumatta sellainen tilanne ,että se kallein liha tulee niiltä isommilta (lue velkaisimmilta/lihafirman takaamilta) tiloilta. Varsinkin jos ison yksikön ylösveto ei ole mennyt niin kuin tuotantoneuvoja/konsultti on ajatellut, lisämaksu on melkein ikuinen. Toisaalta meille on kerrottu, että varsinkin pakkaslihan kuskaaminen ei maksa juuri mitään maailman ääristä, niin ei kai se tilalta linjaan vieminenkään ihan koko eläimen hintaa niele. Ja ajetaan sikojakin ilmeisen kannattavasti ristiin rastiin pitkin Suomea
.
Onko snellulle siirtynyt sitten jotain isoja tiloja?
Kuka siirtyisi teurastamolle jossa porsastuotos on jäänyt 90 luvulle, ja päiväkasvut ovat valovuoden perässä kilpailijoita.
Heti vaihdon jälkeen voi pärjätä muutaman vuoden kun genetiikka on edellisestä lihatalosta, mutta karmea totuus tulee vastaan viimeistään 4-5 vuoden päästä kun porsastuotos tipuu ja päiväkasvut laskee. Hieman korkeampi hinta ei läheskään kompensoi näitä puutteita.
Väitän että snellun tuottajat ovat edellä mainituista syistä kaikkein huonoimmassa asemassa, muden lihatalojen tuottajiin verrattuna.
Ja pahinta tässä asiassa on, ettei nopeita ratkaisuja ole tiedossa , sillä genetiikan vaihto kestää useita vuosia.
Lisäksi tuntuu ettei teurastamon puolella ole edes halua ratkaista tilannetta vaan linnottaudutaan poteroihin eikä haluta nähdä tosiasioita.
Kerrotaan tuottajille että kyllä tämä tästä, ehkä kesällä on jo parempi tilanne. ja taas kesällä odotetaa josko talvella tilanne paranee jne... tekemättä mitään ratkaisevaa näiden ongelmien ratkaisemiseksi.