Hippunen taustatietoa:
Veden vaimennus radiosignaalille on riippuvainen käytetystä taajuudesta. Mitä pienempi taajuus, sitä paremmin onnistuu. WLAN-taajuudet ovat aivan liian korkeita, jonkinlaisia tuloksia saadaan riittävän matalilla taajuuksilla (alle 30 kHz). WLAN-taajuudet ovat tyypillisesti muutaman gigahertsin alueella eli noin 100 000 kertaa korkeammalla.
Vaimennus on tyypillisesti vedessä desibeleinä metrille luokkaa noin 0. 0173 √(f)
Arvo riippuu paljon veden puhtaudesta/suolaisuudesta ym.
Oman lisänsä soppaan tekee heijastuminen veden ja ilman rajapinnasta, tiheysero rajapinnassa on niin suuri että merkittävä osa lähetteestä saattaa heijastua takaisin alas. Jos tällainen yhteys halutaan rakentaa, sijoitetaan vastaanottoantennikin mielellään veteen. Pienillä taajuuksilla ilmassa olevan antennin koko muodostuu helposti ongelmaksi, vedessä muodostuva aallonpituus on onneksi erittäin paljon lyhyempi kuin ilmassa. Mitään neljännesaallon dipoleita ei rakenneta kun jo 30 kHz signaalin aallonpituus on luokkaa 10 km...
Harrastajan ainoa järkevä mahdollisuus on tuoda antenni pinnalle kaapelia pitkin, poijuun tms pinnalla pysyvään elementtiin. WLANilla, Bluetoothilla, ZigBeellä, GSM/3g/4g tms veden läpi ei ole toivoa, ne ovat kaikki liian suurilla taajuuksilla toimivia.
Erään projektin yhteydessä jouduin noita tutkimaan, siitä tämä informaatiopläjäys.
Pienet taajuudet taas eivät ole harrastuskäyttöön laillisia, niiden informaationvälityskyky on pieni, ja tarvittavat antennirakennelmat ilmassa ovat suurikokoisia. Sukellusvenesuurvalloilla on omat wirityksensä, mutta suuriin kaistanleveyksiin eivät nekään kykene. Kyseessä ovat erittäin alhaiset taajudet joiden antennitekniikka on kymmeniä kilometrejä pituudeltaan. Veden alla tuollainen antenni (pituus luokkaa 50 km) rakennetaan meren pohjaan, ja vastaanottoasema on todella suuri laitos maan päällä. Tuollaiset lähetteet ovat ilmeisesti oikeilla laitteilla vastaanotettavissa kaikkialla maan päällä, alla ja vedessä.
Helpompaa on nostaa/päästää antenni ylös lähelle pintaa jolloin voidaan käyttää helpommin hallittavia taajuuksia.
Housuihin en ota kantaa :-)