Ei vaan bulkista pitäis päästä eroon joka sektorilla.
Keinot pöytään sitten. Bulkkia syntyy, kun jostain tuotteesta tulee suosittua ja sitä kulutetaan paljon....eli epäsuosittu ei ole bulkkia
Jokainen kuvittelee olevansa niin yksilöllinen ja individuaali, mutta silti tekee kaikesta sisäänmättämästään paskaa. Teknologia tuo kyllä jossain vaiheessa yksittäisvalmistamisen kaikkien ulottuville ja silloin ei tuoteta eikä kuluteta bulkkia. Siihen asti sitkistellään ja hyödynnettään eroosion uhria, suuruuden ekonomiaa.....
Ei vaan bulkkia on se, että jalostusaste on minimaalinen ja tuotetta on perkeleesti. Suomessa eräs nimeltämainitsematon meijeri on tyrinny koko homman väsyttämällä kilpailijoita markkinoilta. Innovatiivisuus katoaa, kun ei tarvii sillä tavalla riehumalla innovoida. Suurista yksiköistä ei ole tähän kelkkaan, koska kun on paljon elukoita, niin on sitä hommaakin ihan tarpeeks. Voidaan vain siten luoda bulkkia jonon jatkoksi.
Elukka määrällä ei nyt oikeasti ole mitään tekemistä innovoinnin kanssa. Maatilan ainut tavoite on tuottaa kustannustehokkaasti hyvälaatuista maitoa ja se on meijerin asia hoitaa sitten innovatiivinen jatkojalostus. Maatilakokoluokassa innovaatiot ja tehokkuudet on kuitenkin isoissa. Pienien tehokkuus liittyy enemmin tuottajan selkänahasta tekemiseen ja perämettiin mutta mitään tekemistä innovaatiolla sillä asialla ei ole.
Kyllä sinä voit ruveta tekemään tilajuustoja, jäätelöitä ja jogurteja. Saada niistä aikaan Brandin ja mahdolisesti rikastua. Vielä kun pidät huolen että sinun Brandi tuotteita on saatavilla rajoitetusti etkä sorru ylituotantoon.
Mun täytyy tasaisin väliajon nipistää itseään että ei sorru näihin sivuraiteihin niin kauan kun navetta on pihalla. Kaikki sivutoimi on tähän navettaan nähden sen verran nappikauppaa että niitä ei saa tuottamaan millään. Vaatii melkomoisia systeemejä että joka päivä jalostaa meidänkin navetan maidot joksikin ja saa ne viellä myydyksikin.
Mutta mahdolista se on!
Briteissä käytiin parilla tilalla. Toinen tuotti jäätelöä ja toinen pullotti maitoa lähi kaupunkiin. Ylimääräiset laitettiin sitten paikalliseen meijeriin menemään. Kummassakin oli jotain 300 lehmää lypsyasemalla.
Olenhan mä joskus tuota haaveillu. Itselläni se toimisi niin että muutaman tilan yhteistyöllä tohon lähikylän (Tampere) viereen halli pystyyn mihin tuotteet kuskattaisi päivittäin. Siellä leipurit ja kokit tekisivät koko kierron ihmisten silmien alla samalla perjaatteella kuin humppilan lasissa. Sitten puljussa olisi ravintola ja kauppa missä olisi vain ja ainoastaan laatua. Kaikki olisi todella läpinäkyvää ja sitämyöden asiallisesti hoidettua.
Onneksi tällaisia ei tartte ruveta järkkäämään ja jos lihalle ja viljalle olisi valion kaltaisia firmoja jotka ajattelevat ensisijaiseti tuottajia niin koko asian saisi painaa unholaan.
Nyt on työjärjestys selvä. Me tuotamme hyvälaatuista maitoa valiolle ja valio jalostaa ja myy sen kuluttajille.