onko sitte oikein esim. tuo finnairin touhu, henkilökuntaa kuritetaan viimosen päälle
Finnairin hlökuntaa ei kuriteta yhtään. Harvalla ammattiryhmällä on niin paljon etuuksia niin pienellä työmäärällä, lääkärit ehkä seuraavat. On vain ajan kysymys ennen kuin koko firma ajetaan alas tai myyntiin, ja hyvä niin. Finski sietääkin mennä konkurssiin, niin paljon ne rahastaa nollapalvelullaan.
Näin vaikka ammattiliittojen voimakas asema sekä jäsenien palkkojen korotukseen tähtäävä toiminta, mikä on johtanut palkkojen nousemiseen työntekijöiden tuottavuutta nopeammin, on luultavasti suurin yksittäinen syy Suomen heikkoon kilpailukykyyn ja korkeaan työttömyyteen.
En ole ihan samaa mieltä tuosta palkka-asiasta, vaikka kirjoittaja yrittääkin esiintyä jotenkin älykkäänä kesustelijana. Liittojen palkka on eri asia kuin työnantajien tarkoittama palkka. Liiton jäsenet ajattelevat vähintäänkin nettopalkkaa tai jopa bruttopalkkaa, työnantaja taas palkka
kustannusta. Palkan ollessa 100, maksaa työnantaja n 145 ja duunari saa 75. Puolet välistä vie valtio ja eläkemonopoli. Ja valtio vie edelleen jopa neljäsosan nettopalkasta myöhemmin.
Työntekijöiden ostovoimaa voisi nostaa tekemättä siitä kalliimpaa työnantajalle. Työnantajan kustannuksia voisi laskea duunarin menettämättä nettopalkkaa. Mukavaa olisi jos molemmat voittaisi, silloin valtio häviää mutta voittaisi kuitenkin pitkässä juoksussa kulutusverojen kautta. Tämä nostaisi työmotivaatioita, vähentäisi talouksien velkoja/riskejä, loisi lisää palvelualan työpaikkoja sekä johtaisi yleiseen varallisuuden kasvuun kaikissa yhteiskuntaluokissa sekä ennen kaikkea; vaikuttaisi kansainvälisen kilpailukyvyn paranemiseen.