En ole ikinä ymmärtänyt tätä kotimaisuuden turhaa korostamista, tuontielintarvikkeet on varsin hyvä ja ne tuovat kaivattua kilpailua suomen markkinoille. Aika köyhää olisi jos kaikki kaupat myisivät vain samoja kotimaisia tuotteita.
Ei laatu yleensä ole ongelma. Tai kuluttajan asema. Enemmän se että vaihtotase repsahtaa pahasti miinukselle mikäli tuonti kasvaa mutta vienti ei. Ja sitten ollaan yhtäkkiä kaikki oikeasti köyhiä.
Ja kaikissa menestyvissä maissa suositaan kotimasta, ei mikään suomen erikoisuus. Täällä suositaan nykyään aika vähän, eikä kovin hyvin menekään.
Jäi Antilta kertomatta totuus. Monessa eu maassa kotimainen on halvempaa. Meillä asia on päinvastoin. Miksi näin on? Onko yksityinen kuluttaja vastuussa vaihtotaseesta? Tuskimpa vaan. Euroopan kovimman verottajan jälkeen kuluttajan on pakko ostaa halvinta niillä euroilla mitä verottajalta jää. Jä viinat pitää ostaa Tallinnasta.
Menepä ottamaan (tai etsi netistä) kuva jostain lihatiskistä Saksassa, Ranskassa tai vaikka Briteissä, missä näkyy että vastaava tuote (siis jauheliha tai kokoliha tai muu täysin kotimasta vastaava) ulkomailta on kalliimpi niin voin vaikka uskoa. Tai vaikka maitohyllystä. Jos saksassa tosiaan Puolalainen purkkimaito on kalliimpaa kuin saksalainen, niin joku todiste ois kiva.
Sitäpaitsi laadultaan Valion mustaleimaa vastaava sveitsiläinen emmental on Suomessa kalliimpaa kuin mustaleima. "Alppikreivi" maksaa vajaa 20 euroa/kg, kaikki appenzellerit yms vastaavat tuontijuustot yli 25€ nykyää.
Dumppauserät (halpisjuustot, ylimääräinen liha jne.) ovat asia erikseen. Joka puolella, ei vain suomessa.
Helpompi olisi varmaan vaan tunnustaa että taas tuli kirjoitettua puuta heinää kun haluaa hyvällä omatunnolla olla itsekäs mulk**
edit: Arvostan kyllä esim. Ranskalasten asennetta ruokaan. Siellä lähes kaikki ostavat hyvää (eli esim. stockmanin juustotiskissä myytävän tai valion tai juustoportin parhaiden saavutusten tasoista) juustoa ja sellaisen hinta on reilu kympin per kg. Suomessa valtaosalle riittää ainakin oltermanni/pohjanpoika, ja tooosi monelle se kakkein halvin arkijuusto/saksalainen säästöedam mitä vaan mistään löytyy. Ja kysynnän vähyydestä johtuen ne paremmat juustot ovat täällä paljon kalliimpia. Ja sama juttu about kaikissa tuotteissa. Laatua ei arvosteta, joten laadukkaat tuotteet päätyvät kalliiseen marginaaliin.