Venäläiset tapatti nälkään ehkä 20 miljoonaa ukrainalaista 30 luvulla, vastarintaan on noustu myös silloin kun Saksa valtasi alueen, ei Suomessakaan ole vielä unohtunut noin kansallisodan aikaiset rikokset, historialle ei voi mitään ja on täysin selvää, että myös se painaa tässä konflitissa taustalla, ukrainalaiset ei vaan ole unohtaneet historiaansa 
Se on totta, että ukrainalaiset ei oikein osaa "kotiuttaa" maassaan asuvaa venäläisperäistä väestöä, joka on maahan tullut neuvostohallinnon aikaan, tämä väestö pitäisi jotenkin saada lojaaliksi Ukrainan valtiolle, muuten ei maan yhtenäisyys säily 
Ukrainan venäläisperäinen väestö ei ole mitenkään erityisesti neuvostoaikana sinne muuttanutta, vaikka sitäkin porukkaa toki on paljon. Nykymuotoinen Ukraina ei ole ennen Neuvostoliiton kaatumista ollut koskaan itsenäinen valtio. Länsiosaa on hallinnut useaan otteeseen Puola ja itäosa on ollut pääasiassa Venäjän hallinnassa. Ukrainassa on ajoittain koettu kansallistunnetta ja itsenäisyyteenkin oltu taipuvaisia, mutta mitään yksimielisyyttä siellä ei historian satojen vuosien kuluessa ole oikein koskaan ollut enempää valtiomuodosta kuin siitäkään, pitäisikö liittolaiset hakea idästä vai lännestä.
Taistelussa mongoleja / tataareja vastaan nykyisen Ukrainan läntiset alueet tekivät yhteistyötä Liettuan ja Puolan kanssa, minkä seurauksena oli joutuminen yhdistyneen Puola-Liettuan hallintaan. Mongoliuhan väistyessä ukrainassa alettiin kapinoida Puolaa vastaan ja tukeutua Venäjään. 1600-luvulla ortodoksiset ukrainalaiset tunnustivat tsaarin vallan saadakseen suojelijan katolista Puolaa ja Osmanien valtakuntaa eli turkkilaisia vastaan.
Andrusovon rauhassa 1667 Itä-Ukraina ja Kiova liitettiin Venäjään ja länsiosa Puola-Liettuaan. Suuren Pohjan sodan yhteydessä Ukraina pyrki Ruotsin tuella itsenäisyyteen Venäjästä, mutta sodan päädyttyä Ruotsin vetäytymiseen, Ukraina liitettiin entistä tiiviimmin Venäjään. Puolan vaikutus Ukrainaan väheni 1700-luvulla, Puola sortui sisäisiin riitoihin ja jaettiin Preussin, Itävalta-Unkarin ja Venäjän kesken. Nyt myös Länsi-Ukraina liitettiin Venäjään.
1800-luvulla Puola ja Länsi-Ukraina kapinoivat Venäjää vastaan, mutta kapinat kukistettiin verisesti. Ensimmäisessä maailmansodassa Saksa valtasi suuren osan Ukrainaa.
Kun Saksa hävisi sodan, Kiovassa perustettiin ukrainalaisten sosialistien johtama Kansantasavalta, joka julistautui itsenäiseksi ja yhdistyvänsä Saksalaisten luovuttaman Länsi-Ukrainan kanssa, mutta nyt Puolan joukot valtasivat sen.
Puola valtasi jopa Kiovan 1920. Samaan aikaan Ukrainan alueella käytiin niin omaa kuin Venäjänkin sisällissotaa kommunistien ja muiden (mensevikkien, demokraattien, kuningasmielisten) välillä. Riian rauhassa 1921 Ukrainan länsiosa joutui Puolalle ja itäosa Neuvostoliittoon.
Stalinin johtama pakkokollektivisointi ja tuotantopanosten panttaaminen 1930 - 32 johtivat holodomoriksi kutsuttuun nälänhätään nimenomaan Itä-Ukrainassa, siis siellä, missä nyt on eniten venäläismielisyyttä. Ilmeisesti slaavilainen mielenlaatu kaipaa kurjuutta ja orjuutta (slaavi = slave).
Länsi-Ukraina liitettiin Ukrainan sosialistiseen neuvostotasavaltaan vasta, kun Saksa ja Neuvostoliitto 1939 jakoivat Molotov–Ribbentrop-sopimuksella Puolan.
Vaikka Venäjän toimet Ukrainassa ovat röyhkeitä ja oikeudettomia, on kuitenkin toisaalta tunnustettava se tosiasia, ettei Ukraina ole mikään historiallinen kansallisvaltio, jossa asuu lähinnä ukrainalaisia. Krim on historialtaan turkkilais-taataarilainen, Itä-Ukraina hyvinkin venäläinen ja Länsi-Ukraina Saksalais-Puolalainen. Myös Hitler tarjosi Länsi-Ukrainalle hetkellistä autonomiaa. Kun puhutaan venäjänkielisistä ja ukrainankielisistä ukrainalaisista, ei rajanveto ole sekään selvää. Ukraina ja venäjä ovat yhtä läheisiä kieliä kuin norja ja ruotsi. Monet perheet ovat kaksikielisiä ja kieli muuttuu paikoin liukuvasti venäjästä ukrainaksi ja länsimurteissa on jo vahva puolalaisvaikutus.
Lopuksi vielä Puolasta sen verran, että kyseinen maa esiintyy mielellään paljon kärsineenä marttyyrina, jonka yli ovat sotajoukot kulkeneet idästä länteen ja lännestä itään ja julmat miehittäjät pitäneet ankaraa komentoa.
Tosiasiassa Puola on iso maa ja aina, kun on kyennyt yhtenäisyyteen ja naapurit olleet heikkouden tilassa, hyökännyt rajusti naapurimaihin ja valloittanut laajoja alueita valtansa alle levittäen niin kieltään kulttuuriaan kuin uskontoaankin naapureiden puolelle.
Maailmassa on harvoja kansoja, jotka aina ovat olleet hyvän puolella, pahaa vastaan, paitsi ehkä omasta mielestään.