jos yhtiöitämistä ei kannata tehdä veroteknisistä syistä, niin sitä kannattaa sitten tosiaan miettiä kahdesti. Normaali maatilaverotus antaa niin paljon liikkumavaraa kirjanpidossa että kannattaako sitä menettä.
-kaksinkertainen kirjanpiro
-alv joka kuukausi, neljännnes vuosittain tai puoli vuosittain
-palkannostaminen
-rahan nostaminen yksityistalouteen
+talouden seuranta helpompaa
+yksityistalouden nostot vaikeampia
+veroprosentti yhtiössä aina 20%
+osingon nosto mahdolista
+pellot ja eläimet arvostetaan hankinta hinnasta
Ja muistetaan, että täysin verovapaita osinkoja ei enää ole:
• Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinko on saajalle 25-prosenttisesti veronalaista pääomatuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua 8 prosentin vuotuista tuottoa (nykyisin 9 prosenttia). Osingon uusi vero on 7,5–8 prosenttia käteen maksetusta osingosta (25 prosenttia x 30–32 prosenttia). Samalla kevyemmän verotuksen 60 000 euron yläraja nousee 150 000 euroon.
• 8 prosentin enimmäisrajan ylittävät osingot ovat 75-prosenttisesti ansiotuloa (kokonaisvero on korkeimmillaan 53 prosenttia saajan ansiotuloista riippuen). 150 000 euron ylittävät osingot puolestaan ovat 85-prosenttisesti pääomatuloa (kokonaisvero näistä on 40,4–41,8 prosenttia).
• 9 prosentin tuottoasteen lasku 8 prosenttiin kiristää etenkin niiden osakkaiden verotusta, jotka ovat mitoittaneet osingonjaon suhteessa nettovaroihin optimiin. Vastapainona on osinkoverohuojennuksen alueen laajentuminen 60 000 eurosta 150 000 euroon ja mahdollisuus kasvattaa yritystä nykyistä nopeammin myös yhteisöveron laskiessa.
//Suomen Yrittäjät
-SS-