Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Metla ajaa maisema-arvokauppaa  (Luettu 2806 kertaa)

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27223
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Metla ajaa maisema-arvokauppaa
YLE: Metla ajaa maisema-arvokaupan laajentamista
07.10.2008

"Suomen luontomatkailun kehittyminen edellyttää kauniiden maisemien säilymistä, toteavat Metsäntutkimuslaitoksen tutkijat. He ovat julkaisseet aloitteen, jossa luontomatkailun kaipaamat maisemat säilytettäisiin maisema-arvokauppaa laajentamalla.

Maisema-arvokaupan tavoitteena on maksaa maanomistajalle korvausta, kun hän antaa alueensa matkailukäyttöön ja sitoutuu hoitamaan aluetta siten, että sen virkistysarvot säilyvät. Yrittäjällä on puolestaan oikeus käyttää aluetta matkailun yritystoimintaan.

Maisema-arvokauppaa on Suomessa harjoitettu tähän saakka maanomistajan ja maiseman hyödyntäjän välisillä tapauskohtaisilla sopimuksilla. Tutkijoiden mukaan luontomatkailun kehittäminen vaatii laajempia toiminta- ja rahoitusmalleja, joiden perusteella yksityismaiden matkailukäytöstä voidaan sopia pitkällä aikavälillä.

Riittävästi myyjiä

Tutkijat ehdottavat, että vastaisuudessa matkailupalvelujen käyttäjät maksavat maisema-arvojen vaalimisesta suoraan maanomistajille. Maisema-arvojen ostajana voi olla yksityishenkilö, kunta tai yrittäjä, ja nämä voivat muodostaa yhtenäisen organisaation, joka vastaa korvauksista.

Tärkeää on, että ostajat tavoittavat riittävän monia maanomistajia, jotta luontomatkailun käyttöön saadaan tarpeeksi laajoja maa-aloja. Yhteisellä sopimuksella voidaan päättää esimerkiksi alueen metsähoidon tavasta."

-Eli rahaa saat, jos et hakkaa ja rahaa et saa, jos hakattavaa olisikin.

Viimeksi muokattu: 07.10.08 - klo:21:09 kirjoittanut kantola

Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.