Jos julkinen rahoitus loppuu niin silloinhan voi yksityistien lopettaa. Ei viranomaiset voi vaatia sen jälkeen lainmukaista hallintaa, jos sitä ei kerran kukaan tarvitse. Vapaamuotoisesti voi pitää kokoukset (jos on tarvis) silloin kun haluaa ja keräillä maksut.
Et ole sitten yksityistielakia lukenut? Julkisella rahoituksella ei ole sen kanssa mitään tekemistä... 
Siis yksityistiekunnan, joka on perustettu sen yksityistien hallintoa varten voi lopettaa. Yksityistiehän säilyy silti esim. Maanmittauslaitoksen tiedostoissa. Yksityistielakihan koskee vain näitä järjestäytyneitä teitä. Lisäksihän on olemassa muita teitä, joilla ei nytkään ole järjestäytynyttä hallintoa.
etpä tosiaan ole lukenut edes ensimmäistä pykälää. Lukase vielä luvut 8 ja 11
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1962/19620358
Et sitten käynyt tämänkeväisillä yksityistiepäivillä kuuntelemassa Elina Kasteenpohjan luentoa.
Tienpidosta voidaan huolehtia järjestäytymättömänä tai tiekuntana. Yksityistielaki on kirjoitettu tiekunnille.
Sää olet ihan pihalla! Yksityistielaki koskee niin järjestäytynyttä kuin järjestäytymätöntä yksityistietä.
Siihen ei joku luennoitsijan mielipide paljon vaikuta...
Lukekaapas tuolta yksityistien lakkauttamisesta:
http://www.maanmittauslaitos.fi/node/2366 ja sitten tuolta:
http://www.tieyhdistys.fi/binary/file/-/id/27/fid/132 Salon kaupungillakin on hyvät sivut yksiyistieasioista:
http://www.salo.fi/kartatkadutjaliikenne/kadut/yksityistiet/ Pointtini ei varsinaisesti kuitenkaan ollut se, että yksityistiet pitäisi lakkautaa vaan se, että jos yhteiskunta lopettaa avustukset tiekunnille, niin miksi tällaista järjestelmää tulisi sitten enää ollenkaan ylläpitää. Siis niitä virkamiehiä kunnissa, ely-keskuksissa, tiehallinnossa, maanmittauslaitoksessa ja muualla. Eli ensisijaisesti niiden kahdensadan tuolla Arkadianmäellä tulisi ajatella asiaa tältäkin kantilta. Ensisijaisesti kansanedustajien tulisi kuitenkin pohtia yksityisteiden kestävyyttä tilanteessa, jossa ajoneuvojen painorajoja ollaan kasvattamassa. Logistiikkayritykset varmasti ottavat käyttöönsä maksimaaliset painot ja jos joutuvat kuljettamaan rahteja pienemmillä kuormilla niin varmasti siitä perivät lisämaksua. Eiväthän valtion omat tiet ja sillatkaan meinaa näitä uusia painoja kestää.
Kuntien avustuspolitiikkaa voi taas ajatella siltä kantilta, että millä hintaa tiekunta haluaa myydä kulkuoikeuden kaikelle kansalle. Kunnan kunnossapitoavustuksen lakatessa muiden kuin jokamiehenoikeudella (siis jalan, hiihtäen, pyrällä tai ratsain) kulkevien kulku loppuu avustutusvuoden lopussa. Valtion perusparannusta saanut tiekunta ei voi kymmeneen vuoteen rajoittaa kulkua.