"..I can't agree more! People need to step up and take responsibility for themselves. I worked all my life. Welfare breeds welfare. No reason welfare recepients can't do job training of some sort so they can become self reliant... but NO. Welfare has become a "career" for many... I'm sick of paying for lazy ass "do nothings"."
Näin kommentoi Facebookissa kaverini kaveri, 60-kymppinen duunarinainen Arizonasta. Tuossa asenteessa olisi paljon opittavaa Suomessakin, olkoonkin että Jenkeissä kynnys welfaren l. sossurahan piiriin on huomattavasti hankalampaa. Edellyttää suunnilleen huolettavia, sairautta tai vanhuutta.
Jos aihe oikeasti kiinnostaa muutenkin kuin tunnetasolla, niin kannattanee tutustua tutkimuskirjallisuuteen aiheesta, esim. Nicholas Barrin Economics of the welfare state. Sattuneesta syystä tutkimusnäyttö pohjolan malliin järjestetyn hyvinvointivaltion (ei "hyvinvointiyhteiskunnan") neutraaleista tai positiivista vaikutuksista talouskasvuun on paljon vankempaa kuin vastapuolen argumentit, joilla on lähinnä kaunokirjallista arvoa (mm. Friedman, Rothbart).
En oikeasti tiedä mitä muuta Arzonalaiselta ystävän ystävältäsi odotit kuulevasi? Asiaan perehtymätön, länsimaalaisittain kehitysmaatason sosiaaliturvassa elänyt työnsä pitää saanut ei oikein muuta mieltä Yhdysvalloissa voikaan olla. Liekö harmittanut luottolaman seurauksena työpaikkansa menettäneiden jatketut työttömyyskorvaukset Obaman hallinnnon toimesta (Kun työpaikkoja ei yksinkertaisesti ollut)? Paitsi kehitysmaatasoa, yhdysvaltalaiset sosiaaliturvaetuudet ovat olleet myös pahamaineisen epäkannustavia, etunenässä AFDC.
Juuri noin

Tämä topic luisui Agrolle tyypilliseen tapaan johonkin ihna muuhun, kuin mitä avauksellani pyrin esille nostamaan. Ehkäpä tuo Arizona-provosoi liikaa, kun juttua siltä osin luiskahti aivan merentaikaiseksi. JA maatalous ulottuvuutta kommentoin itsekin...

Alunpitäen tarkoitukseni oli kuitenkin herättää keskustelua kannustin ongelmasta, jonka kautta suomalainen hyvinvointivaltio on luikahtamassa hyvinhuonostivointivaltioksi. Heikoimpien tukeminen on toimivan yhteiskunnan merkki. Sen sijaan siinä kohtaa kun tukeminen tukahduttaa kohdettaan, hyvinvoinnin tukemisen summa muuttuu negatiiviseksi. Tämä pätee niin tuettavaan yksilöön itseensä, että yhteiskuntaan.
Nämä asiat ovat pohdituttaneet minua pitkään, mutta niistä on hankalaa saada aikaan keskustelua. Aina ollaan jonkun mukavuus alueen ulkopuolella, tai saavutettujen etujen rajapinnassa. Radion Ykkösaamussa perjantaina oli kaksi juttua: Toisessa Jaakko Kiander pohti ettei meillä ole mitään eläkepommia tms., koska suuret ikäluokat ovat rahastoinnin kautta laskennalisesti osuutensa hoitaneet. Toisessa aihessa pohdiskeltiin huostaanoton jälkihuollossa oleavn 20-vuotiaan Jarkon mahdollisuuksia päästä kiinni elämään.
http://areena.yle.fi/audio/1331983556432Näissä molemmissa sivuttiin osin ristiin mennen hyvinvointivaltion tämän hetken polttavimpia ongelmia:
Avaimeksi Jarkon elämän saamiseksi raiteilleen, nähtiin työllistyminen ja pääsy kiinni omaan elämään. Jälkihuollon virkamies nimesi yhdeksi suurimmaksi kompastuskiveksi motivoitumiseen sen, ettei alkuun suht' pienipalkkaiseen työhön kiinni pääseminen juuri nosta elintasoa: Yhteiskunnan tukien leikkautuessa pois, käteen ei jää juuri aiempaa enempää. Miksi siis vaivautua?
Kianderin teesit puolestaan antavat aiheen kysyä: Jos meillä ei ole mitään eläke-/hyvinvointipommia, niin miksi eläkemaksu ovat nousemassa jo lähitulevaisuudessa 25 % tasolle? 1970-luvulla nämä maksut olivat alimmillaan reilussa 5 prosentissa!!
JA MITENKÖ NÄMÄ KAKSI LIITTYVÄT TOISIINSA??
Työllistämisen kokonaiskustannukset ovat johtaneet entistä suuremman osan alemman koulutuksen ihmisistä tilanteeseen, jossa heidän työpanoksensa ei enää ylitä työllistämisestä työnantajalle aiheutuvia kustannuksia. Tai sitten työpanoksen tuoton mukainen palkka on niin alhainen, ettei työntekijälle synny enää yksin rahassa verrattavaa kannustetta käydä töissä, jos saman rahamäärällisen korvauksen saa yhteiskunnalta ilman vastinetta.
TÄHÄN KYSYMYKSEEN KIETOUTUU HUOLENI SUOMALAISEN HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN TULEVAISUUDESTA!