Mikä sitten on sorkkavaurion ja ontumisen ero? Mistä tiedät, ettei lehmät ole kolhineet jalkojaan raappaan?
Ontumista ja ontumista on monenlaista. Oma sorkkuri opetti aikoinaan havainnoimaan lehmän kävelyä ja sen jälkeen ontuvia on aina ollut enemmän. Monessa navetassa olen käynyt niin, että isäntä tai emäntä sanoo, ettei ontuvia ole ollut nyt ollenkaan, mutta navetassa näkee heti muutaman lievästi jalkojaan varovan eli lievästi ontuvan. Mistä se johtuu, on toinen asia. Mutta selvää on, että ainakin osa karjanomistajista laskee ontumiset eri tavalla kuin toiset.
No sekä sorkkavaurio että muu jalan tapaturma aiheuttaa ontumista. Ja sen syy on sitten selvitettävä. Jos sorkassa ei ole havaittavissa vikaa, voisi ajatella, että syy on sitten ylempänä. Perustelen kantani sillä, että meillä ei ole ollut mystisiä ontumisia, siis noita joilla ei olisi ollut sorkassa selvää vikaa eikä myöskään ole sorkan/jalan ihovaurioita.
Yksi syy voisi olla se, että robottinavetassa eläimiä ei ajeta laumoittain minnekkään, jolloin saavat rauhassa tepastella ja
katsoa eteensä, mihin kävelevät. Useinhan nämä vauriot syntyy silloin, kun eläimiä ajetaan laumassa eteenpäin, eikä ne sillon pysty katsomaan, mihin jalkansa laittavat.
Minäkin luulen osaavani havainnoida ontuvat eläimet, kävelyn ja/tai seisonta-asennon perusteella, et ei sen siitä pitäs olla kiinni, että meillä eivät eläimet onnu...
Ehkä se on sitten tilan managementistä ja eläinten käsittelystäkin kiinni, miten noita sorkka-/jalkavaurioita tulee, mut edelleen henk.koht. mielipiteeni on, että raapat itsessään eivät niitä lisää.