Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Tilateurastamon rakentaminen ratkaisuksi lihan tuotannon heikkoon kannatavuuteen  (Luettu 40302 kertaa)

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)

Luuletko, että ne syö sikaa? Sika on juuri köyhien ruokaa eikä sitä mielikuvaa saa pois millään.

JoHaRa

  • Vieras
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)

Luuletko, että ne syö sikaa? Sika on juuri köyhien ruokaa eikä sitä mielikuvaa saa pois millään.

Niin... tuo virhe tuossa "liikeideassani" kieltämättä on  :D Jos tahtoo hyvää ja kallista niin palvattu pukki on ylivoimaisesti parasta.

Wejjo

  • Luomumaitoklubi
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2232

Tuo 3 000 lihasikaa tuottaa lihaa noin 240 000 kg, tuon kokoinen laitos luokitellaan vielä pienteurastamoksi. 3 000 sian laitos tarvitsee 10 000 asiakasta, onko se paljon? 150km säteellä asuuu kuitenkin yli 500 000hlö. Aikaisemmin oli puhetta markkinoiden testaamisesta pienillä erillä, onko siinä mitään järkeä? Markkinatutkimus tehdään tottakai, sitähän jo yritystukien saaminenkin edellyttää. Eikä tuotantoa heti aloitettaisi täydellä teholla, mutta laitos rakennettaisiin 3 000 sian vuosikapasiteettiin sopivaksi.


Aloin miettiä pelkästään tuota myynnin vaatimaa työaikaa. Jos toteutetaan tuolla myyntiautolla, niin jos ajateltas tuota 150km sädettä, olisiko siinä ehkä korkeintaan 10 myyntipaikkaa eli jokaisessa 2 viikon välein jos joka arkipäivä liikkeellä. Yhdelle autolle ei enempää voi mielestäni laskea, 2viikon välikin alkaa olla aika pitkä jos aiot saada pysyviä asiakkaita.

Keskimatkaa kertyisi kenties jotain 70-100km edestakaisin, eli työaikaa pelkkiin matkoihin 1-1,5h työpäivästä, tuohon päivittäin auton siivous ja varastojen täydennys toinen tunti. Ja tässä ajassa ei ole vielä myyty mitään.

Jos sitten 6h paikassaan jää myyntiaikaa, niin montako asiakasta siinä ehtii palvella? Jos ole tyly kassa, etkä juttele liikoja ja asiakkaat hakee tiskistä tavarat itse hihnalle, saatat selvitä asiakkaasta alle 2 minuutin. Mutta tämä tuskin oli se mitä haet, eikä varmastikaan se mitä asiakkaat haluavat - tämän kohtelunhan ne saavat siellä kaupassakin.

Asiakkaan palvelu lihamestarityyliin lihatiskin takana taas vaatii aikaa enemmän - ja samalla alkaa "jonohävikki" kasvamaan, eli asiakkaita kääntyy pois kun näyttää liian pitkältä jonolta. Ongelmana on myös se ettei asiakkaita tule tasaisena virtana - aikaiset torille tulijat, lounastauon kaupassakävijät, kotiinlähtijät - siinä on ruuhka-ajat ja välissä on sitten hetkiä jolloin pyöritellään peukaloita.

Mitä se yhden auton kautta myytävä määrä sitten voisi olla. Jos ajatellaan optimitilannetta, eli 6h tehollista myyntiaikaa, tasainen jono, lihat tiskissa ja asiakkaat kassalle maksamaan 2min/asiakas, keskimääräinen ostomäärä 1kg/asiakas = vasta 180 kg/pv myytynä. Todellinen toteutuva määrä sitten jotakin tuosta alaspäin.

Ja tämä tosiaan kaupan tyyliin itsepalveluna, jolloin tiskissä pitää olla valmiina myytävä tavara pakattuna ja kaikkia myytäviä lajitteita. Tästä seuraa lisää ongelmia, eli jotta tiski olisi myyvä, olisi kutakin myytävää tuotetta oltava myyntipakattuna esillä vähintään 3-4pakettia, ja silläkin joku loppuu kesken ja jotakin jää =hävikki melkoinen kun kyse kuitenkin tuoretavarasta. Ja kun jokainen myymätön hävikkikilo on ihan pelkkää tappiota, kaikki kulut samat kuin myydyissäkin ja vielä hävityskulut päälle.

Suoraan asiakkaalle leikattuna myynnin yhteydessä hävikissä voittaa, ja tämä voisi olla se erilaisuus kaupan myyntiin millä oman asiakasryhmänsä saisi, mutta sitten kyllä myyntimäärä pienenee paljon.

Näitä ajatuksia kun pyörittelee, niin minun mielessäni vahvistuu yhä enemmän se, että ainoa mahdollisuus on rohkeasti unohtaa "kaikkea kaikille" -strategia, ja poimia puhtaasti rusinat pullasta. Tilauspohjalta jotakin erikoisempaa reippaasti hinnoiteltua siten, ettei mitään lihaa käsitellä ennenkuin kauppa on tehty.

3000 sian teurastukseen perustuva myynti taitaa pudota juuri hankalaan väliin, liian pieni kustannustehokkaaseen bulkin tuotantoon, mutta liian suuri jotta kaiken saisi myytyä järkevin kustannuksin erikoistuotteina.

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Hieman on pessimistinen fiilis tilateurastamon perustamista kohtaan. Onhan näitä menestyneitä tilateurastamoita aika paljon. Totta on kyllä se, että parhaiten menestyneet ovat ulkoistaneet kasvatuksen ja teurastamisen (esim. huhtahyvä, kivikylä, makuliha). Tietäiskö joku tilastoa missä olisi lueteltu suomen teurastamot/lihanleikkaamot ja, mistä selviäisi kuinka monella on omaa alkutuotantoa.

Kommenttina aikaisempaan, missä lueteltiin kuinka paljon työtä tässä olisi. Ajatus on, että teurastamolla olisi osakkaana lihanleikkaaja, joka olisi vastuussa teurastamisesta, viranomaismääräyksien noudattamisesta, leikkaamisesta ja tuotekehityksestä. Minä hoitaisin myynnin ja markkinoinnin sekä sikojen kasvatuksen. Työntekijöitä pitäisi palkata teurastamolle ehkä kaksi ja sikalaan vähintään yksi? Ja työtähän tässä tottakai olisi, mutta, missä aloittelevassa yrityksessä ei olisi?

Myyntiin voisin sanoa sen verran, että jos myynti lähtee vetämään voisi myyntiautojakin olla useampia, tarpeen mukaan. Edelleen kysyn, jos lihaa ei myydä suoraan kuluttajille esim. myyntiautosta, niin, miten asiakaskontakti tehtäisiin? Kaupan hyllylle ei voi mennä ennen kuin tuote on asiakkaille tuttu.

Parempi hinta ei perustuisi niinkään kotimaisuuteen vaan ennen kaikkea laatuun. Makkaran on oltava niin hyvää, että asiakas pitää sitä huipputuotteena. Lisähinnan ei myöskään tarvi olla suuren suuri 20 prosenttiakin on jo aika paljon. Eikö laadusta muka olla valmiita maksamaan?  Mikä tekee suomalaisista niin nihkeitä pienten tuottajien tuotteita kohtaan, esim. Saksassa on todella paljon enemmän pienteurastamoita ja pienmeijereitä väkilukuun suhteutettuna kuin suomessa.

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)

Luuletko, että ne syö sikaa? Sika on juuri köyhien ruokaa eikä sitä mielikuvaa saa pois millään.

Niin... tuo virhe tuossa "liikeideassani" kieltämättä on  :D Jos tahtoo hyvää ja kallista niin palvattu pukki on ylivoimaisesti parasta.

Joo, mutta sillä sun pikkuporsas kokonaisena omena suussa-idean kyllä vois saada myytyä rikkaillekkin. Tuleehan niillekkin joksus kesällä hinku sikailla oikein kunnolla.

JoHaRa

  • Vieras
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)

Luuletko, että ne syö sikaa? Sika on juuri köyhien ruokaa eikä sitä mielikuvaa saa pois millään.

Niin... tuo virhe tuossa "liikeideassani" kieltämättä on  :D Jos tahtoo hyvää ja kallista niin palvattu pukki on ylivoimaisesti parasta.

Joo, mutta sillä sun pikkuporsas kokonaisena omena suussa-idean kyllä vois saada myytyä rikkaillekkin. Tuleehan niillekkin joksus kesällä hinku sikailla oikein kunnolla.
Tuollaisista ideoista "yritysasiamiehet" laskuttavat 20 000€ ja veetuilevat perään  :D

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Hieman on pessimistinen fiilis tilateurastamon perustamista kohtaan. Onhan näitä menestyneitä tilateurastamoita aika paljon. Totta on kyllä se, että parhaiten menestyneet ovat ulkoistaneet kasvatuksen ja teurastamisen (esim. huhtahyvä, kivikylä, makuliha). Tietäiskö joku tilastoa missä olisi lueteltu suomen teurastamot/lihanleikkaamot ja, mistä selviäisi kuinka monella on omaa alkutuotantoa.

Kommenttina aikaisempaan, missä lueteltiin kuinka paljon työtä tässä olisi. Ajatus on, että teurastamolla olisi osakkaana lihanleikkaaja, joka olisi vastuussa teurastamisesta, viranomaismääräyksien noudattamisesta, leikkaamisesta ja tuotekehityksestä. Minä hoitaisin myynnin ja markkinoinnin sekä sikojen kasvatuksen. Työntekijöitä pitäisi palkata teurastamolle ehkä kaksi ja sikalaan vähintään yksi? Ja työtähän tässä tottakai olisi, mutta, missä aloittelevassa yrityksessä ei olisi?

Myyntiin voisin sanoa sen verran, että jos myynti lähtee vetämään voisi myyntiautojakin olla useampia, tarpeen mukaan. Edelleen kysyn, jos lihaa ei myydä suoraan kuluttajille esim. myyntiautosta, niin, miten asiakaskontakti tehtäisiin? Kaupan hyllylle ei voi mennä ennen kuin tuote on asiakkaille tuttu.

Parempi hinta ei perustuisi niinkään kotimaisuuteen vaan ennen kaikkea laatuun. Makkaran on oltava niin hyvää, että asiakas pitää sitä huipputuotteena. Lisähinnan ei myöskään tarvi olla suuren suuri 20 prosenttiakin on jo aika paljon. Eikö laadusta muka olla valmiita maksamaan?  Mikä tekee suomalaisista niin nihkeitä pienten tuottajien tuotteita kohtaan, esim. Saksassa on todella paljon enemmän pienteurastamoita ja pienmeijereitä väkilukuun suhteutettuna kuin suomessa.

Koita nyt muistaa, että olet myymässä tavanomaista sikaa ilman mitään statusta. Sitä ostavat tavalliset perheenemännät, jotka tietävät tarkkaan koko kaupungin markettien sikalihahinnat.
Kun pääset bulkkimyynnistä statuksella varustettuun, niin voit lisätä selittämätöntä hintaa tavaraan silmät kiinni ja silti kauppa käy.

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)

Luuletko, että ne syö sikaa? Sika on juuri köyhien ruokaa eikä sitä mielikuvaa saa pois millään.

Niin... tuo virhe tuossa "liikeideassani" kieltämättä on  :D Jos tahtoo hyvää ja kallista niin palvattu pukki on ylivoimaisesti parasta.

Joo, mutta sillä sun pikkuporsas kokonaisena omena suussa-idean kyllä vois saada myytyä rikkaillekkin. Tuleehan niillekkin joksus kesällä hinku sikailla oikein kunnolla.
Tuollaisista ideoista "yritysasiamiehet" laskuttavat 20 000€ ja veetuilevat perään  :D

Jeps, koko paketti rehusta sian kautta suuhun lisukkeineen ja sotkujen siivoaminen päälle. Varmasti kannattaa parhaiten. Eikä tarvitse olla 3000:nen sikalaa. Alle sata riittää. 
t: nimim sellaistakin kokeillut  ;D

koivumaki

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3674
  • Valtra CNH TopliftStaja Kaweco
Eikös tää tilateurastus ole kaiken byrokratian saastuttama?
Kannatettava asia sinänsä...

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Weijolla oli aikaisemmin hyviä kommentteja myynnistä ja sen toteuttamisesta. Luultavasti homma menisi niin, että teurastamo rakennettaisiin 3 000 sian kapasiteettiin, mutta eläimiä läpi ajattaisiin vain sen verran kuin on kysyntää.

Tuota linkittämääsi opinnäytetyötä olen lueskellut, ihan hyvä etenkin tuo alku, mutta löytyiskö vastaavaa, missä käsiteltäisiin aivan uuden rakentamista? Mielenkiintoisinta olisi lukea jotakin raporttia, missä käsiteltäisiin olemassaolevia laitoksia ja niiden menestymistä...

ijasja2

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7144
Tämän päivän Keski-Pohjanmaassa oli juttu alueellisesti tunnetusta Sikabaarista, ja sen tuotannosta. Sijaitsee valtatien varrella kuudenkympin alueella eli ei mikään suhahdus ohittaessa, sikalan päädyssä http://www.sikabaari.fi/
Taas, ellei paikka tuttu ennaltaan, soittaen tuonne :)

Heidän yhdistelmäsikalan koko tuotanto 1100 sikaa, joista noin puolet myydään myymälässä ja alueen kaupoissa jne. Eli pieni osa suunnittelemastasi, toiminta pyörinyt 1993 vuodesta saakka.

Yhteensä tilalla ja firmassa työskentelee 8 henkilöä,  5 palkattua ulkopuolista vaikka teurastus on ulkoistettu mainitsemalleni Pöntiölle.
Tässä saa hiukan mittakaavaa kuinka paljon sitä väkeä tarvitaan. Sitä tarvitaan paljon 3000 lihasian myyntiin, ja vielä enemmän asiakaspohjaa.
"Understeer is when you see the tree you are hitting, if you only hear the tree then it was oversteer". (Walter Röhrl)

JoHaRa

  • Vieras
Tuo on kanssa hyvä linkki ja voisi olla hyvä paikka vaikka käydä katsomassakin

http://www.vaisasenkotiliha.fi/

Vastaranta

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 902
Hieman on pessimistinen fiilis tilateurastamon perustamista kohtaan.

Hieman ehkä sitäkin, mutta enimmäkseen rakentavaa kritiikkiä, eikö?

Yritys/yrittäjä tarvitsee jatkuvasti kysymyksen esittäjiä; miksi, miten, kuka, mitä ihmettä sinä tässä olet miettinyt? Erityisen tärkeitä kysymykset (tyhmätkin) ovat, kun siirrytään ideointivaiheesta eteenpäin... Tästä keskustelusta saat, hes su, paljon hyviä kysymyksiä, joihin vastaukset etsimällä ei tarvitse ihan kaikkea opetella kantapään kautta. 
uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot

Vastaranta

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 902
Tämän päivän Keski-Pohjanmaassa oli juttu alueellisesti tunnetusta Sikabaarista, ja sen tuotannosta. Sijaitsee valtatien varrella kuudenkympin alueella eli ei mikään suhahdus ohittaessa, sikalan päädyssä http://www.sikabaari.fi/
Taas, ellei paikka tuttu ennaltaan, soittaen tuonne :)

Heidän yhdistelmäsikalan koko tuotanto 1100 sikaa, joista noin puolet myydään myymälässä ja alueen kaupoissa jne. Eli pieni osa suunnittelemastasi, toiminta pyörinyt 1993 vuodesta saakka.

Yhteensä tilalla ja firmassa työskentelee 8 henkilöä,  5 palkattua ulkopuolista vaikka teurastus on ulkoistettu mainitsemalleni Pöntiölle.
Tässä saa hiukan mittakaavaa kuinka paljon sitä väkeä tarvitaan. Sitä tarvitaan paljon 3000 lihasian myyntiin, ja vielä enemmän asiakaspohjaa.

Lisää mittakaavaa löytyy googlettamalla Kivikylän kotipalvaamon liikevaihdon ja henkilökuntamäärän kehitys.

Viimeksi muokattu: 08.08.11 - klo:20:57 kirjoittanut Vastaranta

uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot