muistelen lukeneneeni (jenkkilästä) artikkelin että jos rehun päästää liian kuivaksi 10 % kuiva-aineesta ei ole käytettävissä tai katoaa. vissiiin liittyi käymättömyteen tms. adam tai Johara vissiinkin vois täsmentää... 1500 paalin syöttäjällä ero on kuitenkin 150-200 kpl
käytännönkokemuksena sonneilla on ainakin huomattu että kostea paalirehu menee huomattavasti paremin kaupaksi kun kuiva ja nyt kun vielä kokeiltiin biologista säilöntä-ainetta menekki näytti vain lisivän
mutta miten tää vaikuttaa sonnien kasvuun? otappa siitä selvää.
oikeesti kuiva-aine kiloja on mennyt yhtä paljon.
nyt rupes kiinnostamaan ja rupesinkin perkaamaan muistiinpanoja. eli esimerkkinä karsina jossa 20 kpl 2010 syntynyttä pihvisonnia. kevään ekat paalit (ei säilöntäainetta) a 469 kg kuiva-aine 59,9% meni 1 kpl /2 pv eli säiliksen ka:ta meni noin 7 kg/kpl. Sitten syötössä jälemmin tehty säilis samat sonnit ka 37,4 % säilötty pentolacilla, menekki 1 kpl/pv paalit punnitsematta vielä, mut silti vaikka paalit olisivat yhtä painavia menekki olisi noussut... huh huh tämähän menee mielenkiintoiseksi. aatami ja ee..eiku johara kertokaa totuus
d-arvot 71,2 ja 69,4
Ei tuosta parane liikaa päätellä. Eläimet ovat kasvaneet koko ajan ja ehkä ekan jakson lopulla ruokinta ollut käytännössä vähän vaille, jota ovat sitten seuraavalla jaksolla kompensoineet. Kilot pitäisi tietää useamman paalin osalta.
Kyllä minä mieluummin laitan apevaunuun kostean, kuin kuivan paalin.....jaksaa traktori pyörittää ja tuskin se apevaunukaan huonompaa tykkää, jos pääsee kevyemmällä, saattaapi muuten polttoainetta mennä rahtusen enempi kuivassa kuin kosteahkossa paalissa!!?? Ja se, että meneekö paaliin sitten kuitenkaan kuivaa enempi, kuin kosteaa, siis ka? Märkä on erikseen tietenkin!
Hajatelmia apevaunun viereltä.....nimim. kostea paali vaunuun ennen kuivaa, muuten narahtaa juntturaan, ja on piukassa!
Paalain pääsee vähemmällä kuivia tehdessä, mutta apevaunussa kostautuu. Koneiden pitäisi kuitenkin olla sivuseikka ja tehdä sellaista kuin karjalle on hyväksi. Apekomponenttimarkkinoilla ei taidakaan nyt olla tarjolla riittävän märkiä komponentteja halvalla?
Kiinteäkammioisessa paalaimessa alkuvaiheessa paalia tiivistävä voima muodostuu paalattavan materiaalin painovoimasta alateloja vasten. Loppuvaiheessa tiivistymistä tapahtuu ympäriinsä kun kammiossa on "tavaraa enemmän kuin mahtuu".
Käytännössä kuivaa rehua tulee todennäköisemmin myöhäisellä kehitysasteella olevasta (suom. korsiintuneesta) kasvustosta. Sen alempi sulavuus tietysti vaikuttaa tuotokseen ja on eri asia kuin tässä pohdittava pelkän kosteuden vaikutus. Kortinen tavara on jäykempää asettumaan tiiviisti paaliin, jolloin silputuksen vaikutus on tärkeämpi. Yksi muuttuja on rehun haaskaus, jos vetelevät kuivikkeeksi kuivempaa 20% märän 10%:n sijasta, on vaikutus jo suuri.
Tämä on tärkeä aihe ja itsekin epäilen että kuivan tuotosvaste on heikompi, vaikka kuivaa olen tykännyt tehdä. Koe pitäisi tehdä tarkkaan mitaten. Muistan NHK:n koneiden olleen mukana 90-luvun lopulla MTT:n kokeessa, jossa todettiin kuivan rehun heikompi maittavuus ja sitä kautta alempi maitotuotos? Löysin! Täydellinen raportti taitaa olla vain paperilla:
http://www.smts.fi/mpol2008/index_tiedostot/Posterit/ps013.pdfhttps://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/tutkimus/hankehaku/Hankkeentiedot?p_kielikoodi=FI&p_hanke_seqno=182545Tuon mukaan D-arvo laskee karheella odotellessa ja sokerin käydessä pois. Mutta eikö paljo sokeri ollut huono asia pötsissä?