Mikäs tuossa on niin vaikeaa? Vastaavaa on ollut käytössä kalkkunapuolella jo kauan aikaa. Väliin täytyy vain pitää taukoa. Sitten kun saa luvan niin eläimiä halliin.
Tipuilla on alkukasvatus nopeampitempoista. Kun säädellään teuraaksi tulevien lihasikojen lukumäärää, säätö tehdään emakoiden siemennyksillä tai mieluummin emakoiden lukumäärää säätämällä jo todella paljon aiemmin.
No ei tuo kalkkunalla niin kovin nopeatempoista ole, emonuorikon kasvatuksesta tuotantosukupolven teurastukseen menee helposti yli vuosi.
Broilerillakin lähes vuosi.
Lisäksi sikaa voi pistää pakkaseen ja sulattaa tarpeen tullen ja näin tasata kulutuksen heilahtelua, mutta pakastettua kalkkunaa tai kanaa ei voi enää myydä tuoreena. EU direktiivi kieltää.
Millaisin liikkein sitä ketjua sitten hallitaan käytännössä?
Tuorelihadirektiivi on ollu voimassa vasta runsaan vuoden, joten touhu on vielä vähän opettelua. Kulutuksen vaihteluun ei täysin pystytäkkään vastaamaan, mutta vuodenajasta johtuva kausivaihtelu grillisesonkeineen ja juhlapyhineen menee vuodesta toiseen suunnilleen samoin, joten niitä nuorikoiden ja sitä myöden munivien emojen määrää säädellään vuodenajan mukaan, jolloin kesällä saadaan enemmän untuvikkoja kuin talvella. Pientä hienosäätöä voidaan tehdä munia varastoimalla ja teurastusikää muuttamalla, mutta ensin mainittu laskee rajusti haudontatuloksia ja jälkimmäisen vaikutus on aika rajallinen.
Mikäli kaupalla on jokin myyntikampanja, joka ei teollisuudelle ole etukäteen tiedossa, ei siihen pystytä enää vastaamaan, koska lihaa ei voi sulattaa pakkasesta.
Käytännössä siis sianlihantuotannossa kausivaihteluun vastaaminen pakastamisen ansiosta on helpompaa ja nykyisin vuorottelevat porsasruuhkat ja -pulat johtuvat pitkälti siitä ettei ketjuohjausta sianlihan tuotannossa ole.