Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Maastullin sika juttu  (Luettu 51484 kertaa)

Kohta-Sippoolan Kaappoo

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 623
Vs: Maastullin sika juttu

Mikäs tuossa on niin vaikeaa? Vastaavaa on ollut käytössä kalkkunapuolella jo kauan aikaa. Väliin täytyy vain pitää taukoa. Sitten kun saa luvan niin eläimiä halliin.

Tipuilla on alkukasvatus nopeampitempoista. Kun säädellään teuraaksi tulevien lihasikojen lukumäärää, säätö tehdään emakoiden siemennyksillä tai mieluummin emakoiden lukumäärää säätämällä jo todella paljon aiemmin.

No ei tuo kalkkunalla niin kovin nopeatempoista ole, emonuorikon kasvatuksesta tuotantosukupolven teurastukseen menee helposti yli vuosi.


Broilerillakin lähes vuosi.

Lisäksi sikaa voi pistää pakkaseen ja sulattaa tarpeen tullen ja näin tasata kulutuksen heilahtelua, mutta pakastettua kalkkunaa tai kanaa ei voi enää myydä tuoreena. EU direktiivi kieltää.
"Tämä sääntö pätee aina: kaikissa mielipideasioissa vastustajamme ovat järjettömiä." -Mark Twain-

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: Maastullin sika juttu

Mikäs tuossa on niin vaikeaa? Vastaavaa on ollut käytössä kalkkunapuolella jo kauan aikaa. Väliin täytyy vain pitää taukoa. Sitten kun saa luvan niin eläimiä halliin.

Tipuilla on alkukasvatus nopeampitempoista. Kun säädellään teuraaksi tulevien lihasikojen lukumäärää, säätö tehdään emakoiden siemennyksillä tai mieluummin emakoiden lukumäärää säätämällä jo todella paljon aiemmin.

No ei tuo kalkkunalla niin kovin nopeatempoista ole, emonuorikon kasvatuksesta tuotantosukupolven teurastukseen menee helposti yli vuosi.


Broilerillakin lähes vuosi.

Lisäksi sikaa voi pistää pakkaseen ja sulattaa tarpeen tullen ja näin tasata kulutuksen heilahtelua, mutta pakastettua kalkkunaa tai kanaa ei voi enää myydä tuoreena. EU direktiivi kieltää.

Millaisin liikkein sitä ketjua sitten hallitaan käytännössä?

Kohta-Sippoolan Kaappoo

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 623
Vs: Maastullin sika juttu

Mikäs tuossa on niin vaikeaa? Vastaavaa on ollut käytössä kalkkunapuolella jo kauan aikaa. Väliin täytyy vain pitää taukoa. Sitten kun saa luvan niin eläimiä halliin.

Tipuilla on alkukasvatus nopeampitempoista. Kun säädellään teuraaksi tulevien lihasikojen lukumäärää, säätö tehdään emakoiden siemennyksillä tai mieluummin emakoiden lukumäärää säätämällä jo todella paljon aiemmin.

No ei tuo kalkkunalla niin kovin nopeatempoista ole, emonuorikon kasvatuksesta tuotantosukupolven teurastukseen menee helposti yli vuosi.


Broilerillakin lähes vuosi.

Lisäksi sikaa voi pistää pakkaseen ja sulattaa tarpeen tullen ja näin tasata kulutuksen heilahtelua, mutta pakastettua kalkkunaa tai kanaa ei voi enää myydä tuoreena. EU direktiivi kieltää.

Millaisin liikkein sitä ketjua sitten hallitaan käytännössä?

Tuorelihadirektiivi on ollu voimassa vasta runsaan vuoden, joten touhu on vielä vähän opettelua. Kulutuksen vaihteluun ei täysin pystytäkkään vastaamaan, mutta vuodenajasta johtuva kausivaihtelu grillisesonkeineen ja juhlapyhineen menee vuodesta toiseen suunnilleen samoin, joten niitä nuorikoiden ja sitä myöden munivien emojen määrää säädellään vuodenajan mukaan, jolloin kesällä saadaan enemmän untuvikkoja kuin talvella. Pientä hienosäätöä voidaan tehdä munia varastoimalla ja teurastusikää muuttamalla, mutta ensin mainittu laskee rajusti haudontatuloksia ja jälkimmäisen vaikutus on aika rajallinen.

Mikäli kaupalla on jokin myyntikampanja, joka ei teollisuudelle ole etukäteen tiedossa, ei siihen pystytä enää vastaamaan, koska lihaa ei voi sulattaa pakkasesta.

Käytännössä siis sianlihantuotannossa kausivaihteluun vastaaminen pakastamisen ansiosta on helpompaa ja nykyisin vuorottelevat porsasruuhkat ja -pulat johtuvat pitkälti siitä ettei ketjuohjausta sianlihan tuotannossa ole.
"Tämä sääntö pätee aina: kaikissa mielipideasioissa vastustajamme ovat järjettömiä." -Mark Twain-

horsetail

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 362
Vs: Maastullin sika juttu
Väistämätön tosiasia ainakin on että tuotannon on alennuttava ainakin koko EU:n alueella, muuten ei kannattavuus palaa sikatalouteen. HK:n suunnittelemalla säätelymallilla tavoiteltanee jonkinlaista hallittua rakennemuutosta, niinkuin Holkerin hallitus tavoitteli ennen lamaa parikymmentä vuotta sitten. Saa nähdä miten Perkonojan malli toimii, jos se otetaan käyttöön.

Yodavaari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1471
Vs: Maastullin sika juttu
Väistämätön tosiasia ainakin on että tuotannon on alennuttava ainakin koko EU:n alueella, muuten ei kannattavuus palaa sikatalouteen. HK:n suunnittelemalla säätelymallilla tavoiteltanee jonkinlaista hallittua rakennemuutosta, niinkuin Holkerin hallitus tavoitteli ennen lamaa parikymmentä vuotta sitten. Saa nähdä miten Perkonojan malli toimii, jos se otetaan käyttöön.
Ei se minnekkään alennu. Pitää vain tuottaa halvemmalla. Ihan turhaa rutinaa tämä täällä Suomessa on. Tanskassa on viljanhinta kalliimpi ja lihanhinta halvempi. Tuotantoluvut paremmat kuin täällä.  Tämä kotimaankulutusta vastaava tuotanto on lopun alkua. Jos ei pystytä toimimaan maailman markkinoilla kannattavasti, jossakin on vikaa. Tuotanto Suomessa pienenee => yksikkökustannus kohoaa => kannattavuus heikkenee. Jos näin ei käy jossakin on vikaa. Sama vaivaa kotimaista maatalouttakin.

Muutamat sikatilat runnaa nytkin täysillä, he keskittyvät oleelliseen eli tuotantoon. Uutta tuotantokapasiteettia rakennetaan tosissaan. Ei ostella niitä Fenttejä ja Mersuja.

horsetail

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 362
Vs: Maastullin sika juttu
Näin käy jos Tanskalaiset, tai jotkut muut pystyvät tuottamaan näillä ja halvemmilla hinnoilla, en vaan siihen usko. Enkä usko siihenkään etteivätkö nämä halvalla tuottajat haluaisi tuottaa vähän parempaankin hintaan. Tietenkin voin olla väärässä. Aika sen näyttää miten mennään.