Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe luomukonstit  (Luettu 19343 kertaa)

SomeBody77

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4301
  • Ensin rahahommat, sitten omille pelloille
Vs: luomukonstit
Saat anteeksi, kun tunnustit. Eri asia, jos esittää viljelijää, ja onkin pelkkä konemyyjä...  ;D

Juttelin paikallisen luomuviljelijän kanssa. Hän suositti typensidontaan yksivuotista raiheinää. Raiheinä ei kuulemma lähde kasvamaan ennen niittoa, vaan juroo viljan alla ja kuolee ittekseen talvella. Apila on liian kallis hyötyynsä nähden ja omaa läpikasvu riskin. Harmi, kun en ottanut ympin lisätoimen piteeksi kerääjäkasvia!
Ensin rahahommat, sitten omille pelloille

Wesku

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 94
Vs: luomukonstit

Typensidonnasta tiiviisti:
www.elomestari.fi/typpiymppi/sidonta.htm


Hyvä sivu! Jotenkin jäänyt huomaamatta, vaikka elomestarin sivuilla olenkin seikkaillut muutamankin kerran...  :-[

Petruskalle kiitoksia ja krediittejä kasa!

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5273
Vs: luomukonstit
Hän suositti typensidontaan yksivuotista raiheinää. Raiheinä ei kuulemma lähde kasvamaan ennen niittoa, vaan juroo viljan alla ja kuolee ittekseen talvella. Apila on liian kallis hyötyynsä nähden ja omaa läpikasvu riskin.

Nipotetaan  vähän termeistä: ylläoleva typensidonta on enemmänkin maan liukoisen typen talteenkeruuta ("ammattitermein" immobilisaatio). Typensidonta on oikeastaan varattu siihen, kun ilmakehän typestä (N2) tehdään valkuaisaineisiin sopivaa ammoniumtyppeä, joka lähtee tähän biologiseen kiertoon.

Mutta itse asia on varmaan noin, ainakin multavilla mailla ja karjatiloilla. Aiemmin viittasin siihen sängen niittoon, on olemassa vielä tehokkaampi juttu: lampaat. Jo vuosikymmen sitten juttelin uusmaalaisen siemenviljelijän kanssa, jota oli pitkään häirinnyt peltojen syksyinen "hukkakäyttö": puintien jälkeinen aikahan on yleensä omistettu juolavehnälle ja ravinteiden huuhtoutumiselle. Hän aloitti juuri tämän raiheinäaluskasvitouhun ja otti myös lampaita. Sopivasti ajoitettu karitsointi, niin syksyllä koko lauma laiduntaa näitä sänkiodelmikkoja. Aivan koko alaa (yli 100 ha) hän ei pystynyt hyödyntämään, mutta suuren osan kuitenkin. Ennalta odottamaton hyöty tuli juolavehnän kanssa: syksyinen laidunnus oli sen verran tehokas, että glyfosaattikäsittelyt on noilta osin voinut jättää tarpeettomana väliin.

Petri
Petri

Loordi Fordson

  • Vieras
Vs: luomukonstit


Aikas hyvät palkokasvinurmien viljelyohjeet löytyvät:
http://www.maaseutukeskus.fi/luomu/pellolla/nurmiviljely/index.html
Typensidonnasta tiiviisti:
www.elomestari.fi/typpiymppi/sidonta.htm

Petri

PS. viimeksimainittu on noilta kaupallisilta sivuiltani, mutta ehkä tämänvertainen mainostus ei vie käyttäjäoikeuksia täältä?
[/quote]

No ei kait vie käyttöoikeuksia ? En osannut yhdistää ko. henkilöä Elomestariin, sivuillakin tullut käytyä silloin tällöin...On tullut maatalouskaupan välityksellä useastikin ymppiä tilattua, Partalan opintoreissu v.1997 rohkaisi käyttöön ja muutamien tavanomaisten viljelijöidenkin kokemukset (kustannus tosi pieni hyötyyn nähden, apilansiemenen käyttömäärän pienentäminen seoksissa, typensidonta ja sadontuottokyky, siinä tärkeimmät )... Ei kai tuota pahalla kukaan katso, jos linkin lisäis profiiliin....