Tutkimuksen mukaan 96% kotitalouksista aikoo ostaa kotimaisen.
Kinkkuvouhotus on kuitenkin täysin järjetön pinttymä. Osuuskuntiemme kannalta olisi järkevintä myydä kinkut jalosteina pitkin vuotta ilman hintahössötyksiä. Jauhelihan hinnalla, ja allekin, myytynä ne eivät tuota lisäarvoa lainkaan.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/joulukinkkujen-hinnat-nousevat-t%C3%A4n%C3%A4-vuonna/614709
Tarkkaan en tiedä, mutta veikkaan tuottahinnan olevan jotain 1,50e/kg. Teurastaja leikkaa perseen puolikkaan kinkuksi, hinta viisin kertaistuu kilolta. Eikä tarvii sähkömyllyllä jauhaa.
Tuskinpa makkaran tai jauhelihan pruutaamisen kustannus on kinkun käsittelyä kaliimpaa. Tuossa metsästyseuralla on useampikin ottanut kokonaisia sikoja omakustannushintaan teurastamon kautta teurastettuna ja palottuna ja hinta on ollut lähemmäksi kolme euroa (ALV?). Ja kun luun, sorkkien, pään jne arvo on olematon, niin mm kinkusta parhaana osana pitäisi tietenkin saada paras hinta. Pahoin pelkään että nuo 2,99 ja 3,99- kinkut myydään karjatilojen kustannuksella, kun jokatapauksessa teurastamon ja kaupankin pitää pyrkiä kannattavuuteen.
Järkevintä olisi myydä kinkut leikkeleinä ja eineksinä jne. Kokonaisen lihan myyminen ei ole kovin kannattavaa businesta, eikä varsinkaan parhaan ruhonosan tyrkyttäminen tappiolla. Sikayrittäjätkin puuhasivat oikein mainoskamppanjaa verovaroin tuettuna jolla olisi markkinoitu luullista lihaa. Se oli kyllä yrittäjiltä todella yksinkertaista menoa. Sitä se on kun ei tunneta taustoja eikä ymmärretä alkeitakaan, kuinka yhteiskuntasuhteita hoidetaan.
Innokkaan hölmön lailla tehdään ministeriöön aivan pers-surkeita esityksiä sianlihan markkinoinnista ja vaaditaan siihen rahaa.
Kyseisiä asioita on hoidettu Joutsenlipun alla jo vuosia.
Surkeinta on LSO:n leimautuminen näiden puuhamiesten myötä. Atria ei viisaasti lähtenyt mitenkään mukaan ao. keskusteluun. Onneksi tuli vuosi sitten se Sarvanmaan (kok) raportti sikayrittäjäin toimista.