meidän pellot on aikojen kuluessa raivattu jo kahteen kertaan, nuoki mistä nyt meinaan raivata on joskus jo olleet peltona..
Joo, minullakin on raiviojonossa peltoja, jotka ovat melkomoisella varmuudella olleet jo kylän ensimmäistä veroluetteloa 1542 laadittaessa viljelyssä. Kun joskus 2004 kiertelin pirteissä kysymässä peltoa vuokralle ilmoittaakseni ne raiviojonoon, ei tarinaani aina oikein otettu todesta...
Petri
EU-sopimus oli siinä mielessä reilu että siinä ei päästetty ketään vetämään välistä. Tukikelpoisiksi hyväksyttiin vain jo 1991 viljelyssä olleet pellot eli aktiiivitilojen pellot. Sen jälkeen raivatut tai viljelyyn otettut pellot ovat ja saavatkin olla tuetta. Piste.
Itselläni oli peltoja, jotka mainittuina vuosina olivat (täysin tukivetoisesti yhtä koeviljelyä varten) kolmivuotisen kesantosopimuksen piirissä. Ei siis viljelyssä, vaan kesannolla. Mutta koska tuollainen dokumentti löytyi ("peltojen tuotannossa olosta"), niin CAP-tuki tuli että heilahti. Toisaalta tuossa pirtin päässä oleva peltokappale ei ollut mainitussa kesantokuviossa, se on nytkin raiviota... Edellisessä kotikylässä naapurin maitokiintiö oli itkettävän pieni, kun viitevuotta edeltävänä vuonna oli vanhaisäntä kuollut tapaturmaisesti ja naapurini 18-vuotiaana joutui vähän hölläämään tahtia saadakseen tilan tuotannon "haltuun" myös käytännössä. Nykyisen asuinpaikkani naapurikylässä vuokramies vttuuntuneena vuokrasopimuksen päättymisestä jätti viimeisenä vuonna ilmoittamatta tukiin pellot, putosivat nykykäytännön mukaisesti "ikuisiksi ajoiksi" ymp. ja lfa-tuista. Pieni "käytännön pila" vuokraisäntää kohtaan...
Jos Aatu sanoikin ajatuksensa mietteistäsi noin yleisellä tasolla, niin tuollaiset pikkutapaukset antavat ainakin itselleni myös käytännön esimerkkejä peruutuspeilin ja viitevuosiin asetettujen tuki"oikeuksien" mielivaltaisuudesta maataloustukien perusteena.
Se, kuinka paljon meille böndeille yleensä maksetaan, on sitten ihan eri keskustelu.
Petri