Niin kauan kuin EU on pystyssä. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Englannissa on perinteitä naudanlihan tuotannossa ja alueita jossa muu ei luonnista. Suomessakin on oikea uskonkappale että nurmirehuun perustuva nautatuotanto on Suomelle luontaisinta tuotantoa. Kannattaa huomata että maidontuotanto on aivan eri asia kuin naudanliha. Pellon tuote muuttuu ihmisravinnoksi hyötysuhteella 4,2 maitona. Lisäksi kun ottaa huomioon että suurimmalla osalla Suomen karjatiloja on halutessaan mahdollisuuss tuottaa nurmesta 7000 ry/ha, kun viljasadoissa totuus on 3500, niin aina vaan paranee. Maito siis kestää tarkastelun.
Broileri taitaa tuottaa lihakilon kahdella rehukilolla ja sika kolmella. Lihanaudalla lukemat alkavat 12:sta, ylärajaa ei taida ollakaan. Lisäyseläinten tuotannossa suhteet ovat vielä pahemmat.
Laiduntaminen on tietysti hyvä tapa tuottaa lihaa alueilla jotka eivät sovi viljelyyn. Suomessa vaan kaikki maaomaisuus on parin hehtaarin silpuissa joita ei voi tehokkaasti laiduntaa. Suomessa on toimiva metsäteollisuus ja puumarkkinat sekä riittävästi sadetta, että ei täällä kasvullinen maa joutilaana ole.
Vuosituhannen alussa naudan tuet olivat niin hyvät että alkoi tulla pula vasikoista. Lisättiin teuraspainoa teurastamojen hinnastoilla ja valtion tuella. Teurastuslaatukaan ei kärsinyt. Mutta loppuvaiheen sonni on aivan mieletön rehurosvo.
Luulenpa että sillä väkirehumäärällä jonka tehokas sonninkasvattaja syöttää tuottaakseen lihakilon, tuotettaisiin kilo sekä linnun- että sianlihaa ja säilörehut jäisivät vielä vaikka energiatuotantoon, kun taas sonninkasvattaja käryttää polttoöljyä kirnutessaan apetta ja mättäessään lantavuoria.
Nautahomma toki pyörii taloudellisesti. Tilan osto korkotukilainalla, navetta investointituella, rehua peltotuilla ja kasvatusta eläintuilla ja markkinointi EU:n rajasuojassa. Minkä tahansa komponentin kun nappaa pois, tiukaksi vetää. Kokonaisuus on yhteiskunnan kannalta kovin epätarkoituksenmukainen. TÄmä on syytä jokaisen alalle satsaavan syytä tiedostaa.
Ei silti, kanannahkapyöryköitä, makuneutraaleja kalkkunaleikkeleitä ja talinkäryistä possujauhelihaa syötyäni olen alkanut mittailla viimeistä Hf-hiehoa sillä silmällä, että josko puolikas sopisi pakastimeen, niin olisi kulinaristinen vuosi edessä.
UGH