Eiköhän höyrymehu ja (tuoremehuasemalla) puristettu (ja sitten pastoroitu) mehu ole aika lailla eri tuotteita.
Tuosta jälkimmäisesti tuli yhtenä kesätyövuonna alppien juurella kokemusta, siellä sitä käytetään paljon. Ruokaillessa tavallisin sekoitus oli 50/50 makea- ja hapanmehua (Süss- und Sauermost). Se hapan oli jätetty vesilukolla varustettuun astiaan puristamisen jälkeen ja pullotettu viileään vasta parin kuukauden päästä. Mielenkiintoisin mehu tuli sitten märäksi jätetystä puristusmäskistä, joka aikansa 200 litran tynnyreissä muhittuaan kuskattiin naapurikylän polttimoon, jossa siitä tiristettiin sellaista ihan vesikirkasta mehua. Harjuri sai roudata niitä tynnyreitä, kun johtoporras maisteli mehua keskittyneen näköisenä...
No, harjuri sai sitä kirkasta mehua maistettavaksi vähän myöhemmin. Hyvää oli. Omasta mielestäni. Tosin silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni oli asiasta eri mieltä. Hän tuli minua hakemaan kotiin sieltä kaukomailta. Aikaa ennen kännyköitä ja sähköposteja tavoitettavuus oli heikkoa ja pari iltaa jo passissa oltuani harjurikolleega houkutteli illaksi kaupungin rientoihin. Lähtiessä nautimme pikarillista kirkasta mehua, joka jäi jostain syystä kesken, kun kaupunki houkutteli. Sitten takaisin tultuamme huomasin, että oli tainnut odotettu vieras saapua. Kävimme kolleegan kautta tyhjentämässä pikarinpohjat ja sitten hipsin huoneeseeni sängyllä nukkuvan tyttöystäväni viereen. Ensimmäiset, herkät sanat 4 kk näkemättömyyden jälkeen: "mitä ihmeen etikkaa sä olet oikein juonut?!"
petri