Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe GMO kasvituotannon talous KASVINTUOTTAJAN kannalta  (Luettu 14093 kertaa)

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Periaatteessa geenimanipulaatiolla voitaisiin luoda pötsiin sellainen mikrobisto joka toimisi paremmalla hyötysuhteella. Ja joka kestäisi vaikka alempaa pH:ta, tai joka sulattaisi kuitua nopeammin. Tai sellainen

Siis periaatteessa. Ongelmana on kuitenkin pötsissä, että kun ei toimita steriileissä oloissa, niin sinne pötsiin menee koko ajan myös muita, ei-toivottuja mikrobeja. Eli noiden haluttujen toimintojen lisäksi niiden siirrosmikrobien pitäisi olla vielä kilpailukykyisiä noita ei-toivottuja vastaan. Siinä mennään jo sellaiselle mikrobiekologian alueelle, missä toimivat ratkaisut ovat vielä harvassa. Hetkellisesti voidaan saavuttaa haluttu enemmistö (esim. säilörehun maitohappobakteerivalmisteet, typpibakteerit, biologinen torjunta), mutta pötsi toimii jatkuvasyöttöisenä. Pötsin kokonaismikrobistoa ei ole eikä käytännössä pystytä kokonaisuudessa koskaan analysoimaan, mikä tekee vielä oman lisähaasteensa. Käytännössä niinkin kontrolloitu ympäristö kuin hapanleivän raski "elää" varsin paljon hapatusolosuhteiden mukaan, muutaman kymmenen kierroksen jälkeen alkuperäisestä coctailista voi olla aika vähän jäljellä.

Ja jos kasvien tai eläinten geenimuunteluun sisältyy joitain ekologisia riskejä (geenipakoa ym.), niin mikrobipuolella "odottamattoman" horisontaalisen geeniaineksen leviäminen on varmaa.

Petri

gutiguti

  • Vieras
YLLÄPITO!!
Tuollaisen väärän tiedon levittäminen on jo palstan säännöissäkin kiellettyä.

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja. 
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

JoHaRa

  • Vieras
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja. 
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

Tämäkin on hyvin viisas kommentti. Asia on näin. Väritin punaisella tuon yhden lauseen, hyvin sanottu.

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: YLLÄPITO!!
Tuollaisen väärän tiedon levittäminen on jo palstan säännöissäkin kiellettyä.
Jos viittaat juuri edelliseen (minun viestiini), niin kerrohan mikä siinä on pielessä? Muiden viesteistä en ota vastuuta.

Petri

Viimeksi muokattu: 12.09.10 - klo:14:20 kirjoittanut Petri

gutiguti

  • Vieras
Vs: YLLÄPITO!!
Tuollaisen väärän tiedon levittäminen on jo palstan säännöissäkin kiellettyä.
Jos viittaat juuri edelliseen (minun viestiini), niin kerrohan mikä siinä on pielessä? Muiden viesteistä en ota vastuuta.

Petri
Väität että geenipako on varmaa, jota se todellakaan ei ole.

gutiguti

  • Vieras
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja.  
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

Tämäkin on hyvin viisas kommentti. Asia on näin. Väritin punaisella tuon yhden lauseen, hyvin sanottu.
Normaali tilanne ja hyvin epämiellyttävä eläimen kannalta. GMO tekniikalla lehmien kehnoa hyvinvointia voitaisiin parantaa jolloin pötsi ei olisi vereslihalla jatkuvasti. Myös utaretulehdusten määrää voitaisiin vähentää jolloin lihan ja maidon antibiottijäämät saataisiin vähäisemmiksi. Samoin kivuliaista nupotuksista päästäisiin eroon.

















































































































.

Viimeksi muokattu: 12.09.10 - klo:22:50 kirjoittanut gutiguti

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja.  
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

Tämäkin on hyvin viisas kommentti. Asia on näin. Väritin punaisella tuon yhden lauseen, hyvin sanottu.
Normaali tilanne ja hyvin epämiellyttävä eläimen kannalta. GMO tekniikalla lehmien hyvinvointia voitaisiin parantaa jolloin pötsi ei olisi vereslihalla jatkuvasti.

Turha siihen on kalliita ja epävarmoja geenimanipulaatioita kehittää.  Lannoitetaan ruohoa kohtuullisemmin, annetaan sen hieman vanheta. Maittavuus paranee ja samalla pötsintoimintakin.  Kovilla valkuaisilla rasitetuille lehmille yritetään syöttää kuivaa heinää ja olkia. mutta se on turhaa. Aloitetaan korjaus hoitajien ja assistenttien päästä.  Tehdään rehu alustapitäen oikeanlaiseksi eikä niin katsota hiuppu-D-arvoja.  Ja kaikki pääsevät helpommalla, jopa eläinlääkärin laskut pienenvät.  Vatsastahan tuo koko kehon terveys alkaa.  Vääränlaiset nitraatit ja nitriitit, so valkuaiset, vääristävät vielä maidonkin ihmisille allergisoivaksi.

Viimeksi muokattu: 12.09.10 - klo:15:04 kirjoittanut landehande

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: YLLÄPITO!!
Tuollaisen väärän tiedon levittäminen on jo palstan säännöissäkin kiellettyä.
Jos viittaat juuri edelliseen (minun viestiini), niin kerrohan mikä siinä on pielessä? Muiden viesteistä en ota vastuuta.

Petri
Väität että geenipako on varmaa, jota se todellakaan ei ole.

geenipaosta:
En tiedä, kuinka syvällisesti olet perehtynyt mikrobien geeniekologiaan, niin siellä horisontaalinen geenisiirtymä on ihan rutiinia, ei ollenkaan sellainen rariteteetti, millaisena se vielä 80-luvulla opiskellessani esiteltiin. Ainakin maamikrobien osalta koko mikrobipopulaation elämä on jatkuvaa sopeutumista (evoluutiota), jossa geenien siirtymä vastaa ristipölytteisten kasvien tai eläinten suvullista lisääntymistä, noin toiminnallisesti.

Ainakin suljetuissa ympäristöissä käytettävien geenimuunneltujen mikrobien (joiden käyttö esim. antibioottituotannossa on mielestäni perusteltua) tuotannollisesti mielenkiintoinen ominaisuus on usein plasmideissa tai muissa suht. liikkuvissa geneettisissä elementeissä, ei niinkään kromosomissa. Ja kromosomi-dna:nkin horisontaalinen geenisiirtymä on maabakteereilla (Rhizobium) näytetty toteen.

Käytin sanaa geenipako, koska 1) ymmärtääkseni on aika selvää, että geenimuunnellun mikrobin muunneltu dna tulee siirtymään toisiin mikrobeihin ja 2) vastaavaa ilmiötä kasvipuolella kutsutaan näin. Mikrobipuolella todentaminen on varsin vaikeaa, mikäli vastaanottaja on mikrobi, jonka viljely laboratorio-oloissa ei onnistu (non-culturable). Mahdolliset haitat voivat pysyä piilossa pitkäänkin, yhden ihmisen näkökulmasta vaikka ikuisesti, tai jäädä kokonaan ilmentymättä (feneettisesti, siis).

geenimuunnellusta pötsistä jälleen:
Pääpointtini on kuitenkin, että pötsin tapaisen avoimen fermenttorin mikrobiologinen manipulatio siirrosmikrobien avulla on käytännössä vaikeaa. Prosessiteollisuudessakin se tapahtuu pääsääntöisesti ajoparametreja (syötettävät raaka-aineet, lämpötila, redox, sekoitus  ym.ym.) hallitsemalla, mahdollinen siirrosmikrobien syöttö on harvoin jatkuvaa.

Pötsin osalta nuo ajoparametrit (lämpötila ym.) ovat aika lailla annettuja, lukemattomien pikkufermenttorien taloudellinen siirrosmikrobeilla ohjaaminen taloudellisesti luultavasti kannattamatonta, joten raaka-aineen eli rehun koostumuksen (tai lisäravinteiden) manipulointi luultavasti todennäköisintä. Ehkä geeniteknisesti voitaisiin tässä kokonaisuudessa taloudellisesti kannattavasti tuottaa jotain "lisäravinteeksi" luokiteltavaa - tehokkaiden ko. luokan aineiden mahdollinen koostumus ja geenitekniikan mahdollisuudet niiden tuottamisessa menee kompetenssini ulkopuolelle.

Petri

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Ymmärrän ja allekirjoitan joka sanan!  Veit sanat suusta.

JoHaRa

  • Vieras
Petri näköjään tietää  :D

gutiguti

  • Vieras
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja.  
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

Tämäkin on hyvin viisas kommentti. Asia on näin. Väritin punaisella tuon yhden lauseen, hyvin sanottu.
Normaali tilanne ja hyvin epämiellyttävä eläimen kannalta. GMO tekniikalla lehmien hyvinvointia voitaisiin parantaa jolloin pötsi ei olisi vereslihalla jatkuvasti.

Turha siihen on kalliita ja epävarmoja geenimanipulaatioita kehittää.  Lannoitetaan ruohoa kohtuullisemmin, annetaan sen hieman vanheta. Maittavuus paranee ja samalla pötsintoimintakin.  Kovilla valkuaisilla rasitetuille lehmille yritetään syöttää kuivaa heinää ja olkia. mutta se on turhaa. Aloitetaan korjaus hoitajien ja assistenttien päästä.  Tehdään rehu alustapitäen oikeanlaiseksi eikä niin katsota hiuppu-D-arvoja.  Ja kaikki pääsevät helpommalla, jopa eläinlääkärin laskut pienenvät.  Vatsastahan tuo koko kehon terveys alkaa.  Vääränlaiset nitraatit ja nitriitit, so valkuaiset, vääristävät vielä maidonkin ihmisille allergisoivaksi.
Ja samalle sanotaan lopulliset hyvästit kilpailukyvylle. Taitaa sinunkin maailmankuvasi olla hieman liian romantisoitunut.

gutiguti

  • Vieras
Ei tuota geenipakoa mikrobeissa ja eläimissä ole missään todistettu, Alapitkän lypsykarjakin joutui suoranaisen noitavainon kohteeksi.

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Pötsin asialliseen toimintaan voidaan vaikuttaa yksinkertaisesti järkeistämällä ruokintaa. Äärimmilleen apulannalla doupatut säilörehut sisältävät runsaasti nitraatteja, jotka eivät ole laisinkaan vatsaystävällisiä. Ne pitävät mahat ''vereslihalla'' ja sairaudenomaisen tilan kaikenaikaa päällä. Tämän voi todeta ulosteen olomuodosta. Jos paska aina lentää suihkuna peräseinälle eikä putoa kiinteähkösti puolen metrin päähän humpsahtaen, niin silloin on helpotettava ruokintaa. Ei ole ihme jos karkuun pääsee myös viallisia ponnekaasuja.  
Lehmä on on korsirehun syöjä, se pysyy terveenä ja tuottaa terveellistä maitoa kun siltä ei pyydetä liikoja.

Tämäkin on hyvin viisas kommentti. Asia on näin. Väritin punaisella tuon yhden lauseen, hyvin sanottu.
Normaali tilanne ja hyvin epämiellyttävä eläimen kannalta. GMO tekniikalla lehmien hyvinvointia voitaisiin parantaa jolloin pötsi ei olisi vereslihalla jatkuvasti.

Turha siihen on kalliita ja epävarmoja geenimanipulaatioita kehittää.  Lannoitetaan ruohoa kohtuullisemmin, annetaan sen hieman vanheta. Maittavuus paranee ja samalla pötsintoimintakin.  Kovilla valkuaisilla rasitetuille lehmille yritetään syöttää kuivaa heinää ja olkia. mutta se on turhaa. Aloitetaan korjaus hoitajien ja assistenttien päästä.  Tehdään rehu alustapitäen oikeanlaiseksi eikä niin katsota hiuppu-D-arvoja.  Ja kaikki pääsevät helpommalla, jopa eläinlääkärin laskut pienenvät.  Vatsastahan tuo koko kehon terveys alkaa.  Vääränlaiset nitraatit ja nitriitit, so valkuaiset, vääristävät vielä maidonkin ihmisille allergisoivaksi.
Ja samalle sanotaan lopulliset hyvästit kilpailukyvylle. Taitaa sinunkin maailmankuvasi olla hieman liian romantisoitunut.

Jos sitä sanotaan romantisoitumiseksi, että viivan alle saa jotakin jäämäänkin, niin sitten ihan ok termi. Tämä nykybusines ja manipulointien ihannoiminen vaan johtaa  kurimukseen. Kyllä meidät vastaantappelijat vielä palkitaan jos jotakin monimuotoisuutta pystymme säästämään. Monia vanhoja konsteja yhdistämällä uuteen teknologiaan päästään edullisiin tuotantomuotoihin ja pitkäikäisiin tuotantoeläimiin. Kemian ja gemojen kanssa tullaan aina johonkin tormäykseen ja siksi monilta osin turhaa toohottamista ja energian tuhlausta.  Tutkijoilla on kova tarve saada muka keksintöjä, jotta saisivat rahaa uusiin projekteihin. Busineksella on aina kiire saada uutta tuotetta, jotta saadaan tuottajilta ulosmitattua kaikki ylimääräinen .  Konekaupassa on jo ympyrä sulkeutunut -  myyvät innolla kyntöauroja!!!  :)

JoHaRa

  • Vieras
Ei tuota geenipakoa mikrobeissa ja eläimissä ole missään todistettu, Alapitkän lypsykarjakin joutui suoranaisen noitavainon kohteeksi.

No tuo nyt on oikeasti todistettu jo kymmeniä vuosia sitten. Mikrobit ovat siitä hauskaa väkeä, että niille kelpaavat naapurilajien rna-pätkät "aamupalaksi" ilman papin aamenta.

Huomen-hieho taisi muuten olla siirtogeeninen? Eli siinä ei käytetty muunneltuja geenejä.