• Tavallinen aihe

Aihe Vinopohja?  (Luettu 6296 kertaa)

mlahti

 • Mestari
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 2445
Vs: Vinopohja?
No millaisia kokemuksia on kylmän sonnilan vinopohjasta? Toimiiko ne,vai onko ollu ongelmia?
Ilmeisesti on tarkka kuivikkeesta,väittivät että toimii vain turpeella ???

-7 vuotta pelattu emojen vasikoiden loppukasvatuksessa ja seuraavaa:

-JOkaiselle ikäryhmälle oma vinous lattiaan. Meillä kaikissa karsinoissa muistaaksee 8 % kaltevuus ja puolivuoteiset eivät saa paskaa alas ja toisaksee täyskasvuset tyjentävät alusensa jolloin paskaantuvat. Suurempi haitta on liian hyvä tyhjenevyys koska tällöin elukat paskaantuvat, jos patja ei liiku niin siitä kyllä pääsee eroon suht edullisesti kaivurilla/suurempien elukoiden laumalla.

-Paska kertyy ihan kynnyksen juureen ja tekee siihen tulpan-> pohja ei tyhjenekkää enää sen jälkeen. Eli kunnollinen kynnys tai varaudu tyhjentämään käytävää usein raapalla/traktorilla

-Meillä suunnitelija teki sellaset 0,5 m töpö aidat jotka tukevat tolppaa johon kääntyvä aita on nivelöity ja oisoittava paskakourun pituussuuntaisesti kohti toista niveltolppaa -> lyhytkin aita ahdistaa paskan kulkua huomattavasti joten älä sinä sorru samaan vaa tee kunnolliset valut tolpille ja vaikka jämerämmät tolpat.

Mie en voi tajuta miten kestävät mlahden täyskasvuset sonnit puhtaina ilman kuivitusta. Tietysti puhtaus voi olla katsojan silmissä mutta meillä heti kun betoni paljastuu niin sonnit alkavat paskautua.

Niin kuivituksesta: Meillä käytetään ainoastaan olkea, turvetta ei raaski ajaa kun on niin kallista ja sääliks käy se pölläkkäkin. En tiedä tuo pienillä elukoilla tapahtuva patjan tyhjenemättömyys voisi ratketa jos kuivittaisi vain turpeella(ei sido niin paljoa) mutta tähän asti patjoja on tyhjennetty kierrättämällä isompipainoinen lauma ongelmakarsinaan tai sitten kerran vuodessa kaivurilla avitettu.

Välikoon elukoilla joilla patja tyhjenee riittävsti mutta ei liikaa toimivuus pelkällä oljella on hyvä, elukat kestävät puhtaana ja alusta on kuiva. Samoin olki tuo lannan varastointiin jämäkkyyttä. Suurimpana ongelmana meidän tapauksessa pidän suurilla elukoilla tapahtuvan patjan liian hyvän tyhjentymisen jota ei voi estää mitenkään. En usko että jos vaihtaisin turpeeseen niin kaikki ongelmat poistuisivat.

siinä onki 10% kaltevuus.

niin mitä se likaisuus kenellekkin tarkoittaa mutta lantavähennyksiä ei ole tullut. ja tietysti makuuluiska on märkä, mutta silti eläimet makaa siellä eikä ritilällä..

oltsik

 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 738
Vs: Vinopohja?

siinä onki 10% kaltevuus.

niin mitä se likaisuus kenellekkin tarkoittaa mutta lantavähennyksiä ei ole tullut. ja tietysti makuuluiska on märkä, mutta silti eläimet makaa siellä eikä ritilällä..

Niin uskon kyllä, ehkä se ero on ritilä lattiassa kolattavan sijaan.

oltsik

 • Aktiivi
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 738
Vs: Vinopohja?
onko kpp-kutosella tai oltsikilla kokemusta tasalattiasta,mikä vois olla kuivike menekin ero? ittelläki vähä tuota ritilä ja vino makuu-alue,ja kyllä eläimet on pääosin puhtaita,johtuu kait siitä että ritilä on aina kuiva,eikä shittiä mee sorkis makuu-alueelle...  mulla kans ritilän alla raappa,tutulla n.700 sonnia muuten sama mutta syvät kuilut ja kait seki toimii ku laajenti samalla mallilla....

Ei oo enkä ite kyllä nää siinä mitään järkeä. JOs pohjan haluu saada toimivaks niin joko sitä pitää tyhjentää->monimutkaisempaa kuin suoran lattian tai sitten siitä pitää saada kantava ja siihen taas tarvitaan isoilla elukoilla kaiken maaliman turpeet, purut  yms...

kpp-6

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 7
Vs: Vinopohja?
Kyllä tasalattiassa menee enempi kuivikkeita! Sonneilla ero ei ole merkittävä jos puhdistaa suht säännöllisesti ruokailupaikan edustan kuravellistä. Emoilla kuiviketta menee ainaski meillä tuplasti tasapohjaisessa.

Uusi-Lampi

 • Harjaantunut
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 141
Vs: Vinopohja?
Pidin aikoinaan vuoden kirjaa tasalattia vs vino, samoilla eläinmäärillä ja samoilla ikäryhmillä. ero on n:25-30%. kuivikkeen kulutuksessa ero on kiistaton. Eroja kuitenkin on, ja mikä kullekkin sopii. Uudet kasvattamot oli loppumetreille asti piirretty vinoiksi mutta viime hetkillä päätös kypsyi ja suoralla lattialla jatkettiin. Ja olen tyytyväinen siihen päätökseen

keskisuomi

 • Tulokas
 • Jäsenryhmäluokka:
 • Viestejä: 15
Vs: Vinopohja?
Itselläni oli suora lattia,mutta hake-puru seoksella tehty vinous,pinta kovettuu karkealla hiekalla.Tähän puru-turvetta ainoastaan makuuparren yläosaan,josta se kulkeutuu lantakäytävälle,joka taas tyhjennetään kauhalla viikoittain kesällä.Talvella harvemmin,jäätymisestä johtuen.
Kuivikkeen menekki kolmasosa sekasontaan verraten,koska makuuparsi lämpenee,ja haihduttaa kosteutta.
Tärkeää,-lantakäytävä-kääntöportti-karsinanleveysjako 5 metriä,jolloin kauhalla sopii hyvin kääntymään makuuparteen.
Itselläni oli 4 m.jako , ja kääntymisvaikeuksia 9tn.pyöräkuormaimella,tosin ulkoseinät liukuovilla,josta voi myös kuivittaa,mutta ei tarvitse työnnellä ovia ,jos kääntyy lantakäytävän tyhjennyksen yhteydessä parteen.
Kallistusta makuuparteen saa lisäämällä hiekkaa , joka kovettuu.
Lantakäytävän reunassa ei saa olla mitään esteitä