Eli missä ollaan? Sikapuolella tuet 20c/kg + 35c/kg ja sianlihan hinta 1.40 joka vastaa Eurooppalaista keskihintaa. Tukia siis 40% hinnasta. Maitopuolella tuet c1 8 c/l + 7c/l ja maidon hinta tulevaisuudessa 30 c/l niin tukia siis 50% maidon hinnasta. Näitä laskelmia pitäisi varmaan tarkentaa mutta vaikka kokonaistuetkin huomioidaan niin enpä usko että maitopuoli vähemmän tuettua on kuin sikapuoli? Naudanlihapuolesta varmaan joku osannee sanoa jotakin?
En oikein ole selvillä noista sikapuolen tuista niin voisitko hieman täsmentää mistä tuo tuet 20c/kg tulee.
[/quote]
Itse asiassa sianlihantuottaja elää muutaman vuoden takaisessa tilanteessa tai sitten on c-alueelta mistä ei mielestäni ole. Mutta? Tälle vuodelle tuki on 139 euroa per eläinyksikkö ja eläinyksikkö on 13 lihasikaa teuraaksi. Jos teuraspaino noin 85 kg niin siitä tulee noin 1.100 kiloa sianlihaa joille siis tulee tukea tuo 139 euroa eli vajaa 13 c/kg. Eli tukea onkin vain 13+35=48 c/kg joka on vajaa 35% tukiosuus hinnasta. Lisäksi tuki on tuotannosta irrotettu, jos laajennan sikalani tuplaksi niin saan yhä edelleen saman tuen kun se tulee sen vanhan eläinmäärän mukaan eli tuossa tilanteessa tukiosuus olisi 6 c/kg eli siis noin 30% tukiosuus.
Ja muutaman vuoden päästä tuo tuki on 0 euroa eli 0% tukiosuus eli markkinaehtoista tuotantoa, maidon tuki c-alueella edelleen tuon 50% hinnasta jos nykypäätökset pitävät. Samoin sikatuki c-alueella jää, paljonko niin se on vaikeahko laskea mutta perustaso tuo 20 c/kg olemassa olleelle tuotannolle mutta isommilta yksiköiltä leikataan ja laajennukset jäävät ilman, ainakin periaatteessa.
Mutta että on siinä merkittävä ero maitopuoleen tuossa tukitasossa? Sitä ei mielestäni voi kiistää? Tosin ab-maito on aika pitkälle samassa tilanteessa, 2013 tuet 0 euroa näillä näkymin.