Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa  (Luettu 11344 kertaa)

rööri-roope

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1335
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
jollei tuotanto olisi laskenut hinta olisi edelleen euroopan heikoin
[/quote]


****** Kuinka paljon faktoja sinulle pitää esittää että ymmärrät niitä? Teoriasi tuotannon laskun suhteesta tuottajahintaan ei pidä paikkaansa. TUOTTAJAHINTA ON NYT ALEMPI KUIN VUOSI SITTEN VASTAAVANA AJANKOHTANA VAIKKA TUOTANTO ON SAMASSA AJASSA LASKENUT 5 %. HINTA PITÄÄ SIIS SUHTEUTTAA SIIHEN, EI EUROOPAN HINTAAN. VASTAA TÄHÄN ÄLÄKÄ SYYTTELE FAKTOJEN PUUTTEESTA!!!!! Euroopan hintataso ei tässä kohtaa liity mitenkään teoriaasi, jonka tueksi SINULLA ei ole ollut esittää yhtään faktaa, ainoastaan omia luulojasi.

Viimeksi muokattu: 27.01.10 - klo:09:40 kirjoittanut rööri-roope

In vino veritas

rööri-roope

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1335
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa

 '''Korven ukko ei ymmärrä sianlihan markkinamekanismeistä yhtään mitään.'''


Tuon tasoiset vastineet ovat lähinnä hätäpaskaksi luokiteltavaa lätkytystä. Kun argumentit loppuvat,


***** Olen jatkuvasti esittänyt sinulle argumentteja, mutta et tunnu niitä näkevän.

Jos teksti on puppua niin silloinhan kumoavat faktat on helppo näpyttää esiin. Miksi kyseenalaistaa omaa uskottavuttaan alentumalla kyseenalaistamaan muiden ymmärrystä, kun samalla vaivalla voisi tyylikkäästi faktalla kumota virhellisen tiedon.

***** Minä en voi sille mitään jos lukutaidossasi tai luetun ymmärtämisessäsi on puutteita, valitettavasti.
In vino veritas

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
jollei tuotanto olisi laskenut hinta olisi edelleen euroopan heikoin


****** Kuinka paljon faktoja sinulle pitää esittää että ymmärrät niitä? Teoriasi tuotannon laskun suhteesta tuottajahintaan ei pidä paikkaansa. TUOTTAJAHINTA ON NYT ALEMPI KUIN VUOSI SITTEN VASTAAVANA AJANKOHTANA VAIKKA TUOTANTO ON SAMASSA AJASSA LASKENUT 5 %. HINTA PITÄÄ SIIS SUHTEUTTAA SIIHEN, EI EUROOPAN HINTAAN. VASTAA TÄHÄN ÄLÄKÄ SYYTTELE FAKTOJEN PUUTTEESTA!!!!! Euroopan hintataso ei tässä kohtaa liity mitenkään teoriaasi, jonka tueksi SINULLA ei ole ollut esittää yhtään faktaa, ainoastaan omia luulojasi.
[/quote]
Lihanhankinnassa ammattihenkilöt seuraavat kustannuksia ja tilojen tilannetta jatkuvasti ja laskevat mihin hintaan tilat kykenevät tai joutuvat luovuttamaan lihaa. Vuosi sitten kustannukset olivat koko euroopassa korkeammalla ja kulutuskin veti paremmin joten tuottajahinnatkin olivat kaikkialla korkeammat. Vuoden aikana kulutus ja kustannukset ja siten myös tuottajahinnat ovat romahtaneet koko euroopassa, myös suomessa. Tuotannon alenema on kuitenkin ollut merkittävää ainoastaan suomessa, n.5%. Lihan hinta onkin pitänyt parhaimmin suomessa ja hinta on nyt EUn paras.

Suomenkin hintaan vaikuttaa myös euroopan hinta, mutta euroopan hinta ei määrää suomen hintaa kokonaisuudessaan kuten hintaeroista voi nähdä. Liha kun ei tule suomeen saakka aivan ilmaiseksi ja lisäksi kotimaisuudella on edelleen merkityksensä markkinoinnissa. Ylituotantotilanteessa lihasta on maksettu kuitenkin pääsääntöisesti euroopan keskihintaan nähden heikompaa hintaa, joka on normaali ilmiö kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Ylituotettu liha joudutaan markkinoimaan aina hinnalla ja kuten liha ei tule suomeen ilmaiseksi, ei se myöskään lähde täältä täysin kustannuksitta.

Tuotannon merkittävä alenema on pelkästään positiivinen ilmiö tuottajahinnan kehityksen kannalta. Tuottajat tarvitsevat tehokkaan ja häiriöittä toimivan teollisuuden ja teollisuus tarvitsee lihaa n. 10% yli kulutuksen kuten tilanne on ollut 1970 luvulta saakka. Suomessa ei kuitenkaan ole järkevää tuottaa kuin korkeintaan 100% kulutuksesta koska kokonaistuet ja olosuhteet ovat kilpailijoita epäedullisemmat. Halpa liha kannattaakin tuoda siwa-porukalle maista joissa on kokonaistukien (pelto+eläin) sekä olosuhteiden puolesta mahdollista tuottaa halvalla. Hintakilpailu ei ole järkevää suomessa, tukien ja olosuhteiden ollessa epäedulliset, kuten OEn videoilta voi nähdä. Tuotannon laskiessa ja uppiniskaisten kuluttajien halutessa edelleenkin tuoretta ja kotimaista, terastamot joutuvat väistämättä useammin kilpailutilanteisiin ainakin suurimmista yksiköistä ja se nostaa hintaa.

Pellekerho onkin todella huolissaan laskeneesta tuotannosta ja hintakehityksestä. Sian hinnan noustessa yksittäisten mullien saalistaminen laajasta periferiasta ei voi jatkua tulosta tekevissä yrityksissä. Sikaloille juntattiinkin 20% tuki laajennuksiin tuotannon lisäämiseksi nykyisestä 110%sta, sianlihantuottajien vastustuksesta huolimatta. Hintakehityksen kannalta tärkeintä olisi tilojen mahdollisuus tuotannon säätelyyn suhdanteiden mukaan ja teurastamoiden kilpailutukseen. Parhaat mahdollisuudet tähän antaa tilojen velattomuus. 20% tuki laajennuksiin pääomavataisella alalla ei ole tuottajien edun mukaista. Tuen olisi pitänyt olla vähintään maitoinvestointien suuruusluokkaa, edes 100% tuki ei ole rahasta kiinni. Tukiprosentti tuleekin nousemaan seuraavilla hakukierroksilla jollei tuotanto kasva tai kulutus laske merkittävästi ja pian.

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
Teurastuksen käyttöasteen putoaminen ei välttämätä vahvista hintaa.
Linjoja on suljettu viimevuosina yhdistymisten myötä ja samalla vieläpä tuotanto kasvanut, mutta muutokset ei ole hinnoissa näkyneet vaika käyttöasteet kasvoivat. Teurasmäärien pitäisi romahtaa pysyvästi useita kymmeniä pinnoja jotta käyttöasteen vajauksesta tulisi todellista hintapainetta. 10-20% muutos ei vaikuta maksuvalmiuksiin milään tavalla, kuten ei ole vaikuttanut aiemminkaan.

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
näin

emo-heikki

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
näin

Maastullista kun katsoo, niin sainlihanhinta on pitänyt muuta Eurooppaa paremmin Suomessa.

Kun sitten katsoo tilastoja 2000-2010 aikana, niin sianlihantuotanto on kasvanut 20 %:tia kymmenen vuoden aikana, kun muut lihantuotantosuunnat on laskeneet, jopa broilerien tuotanto on laskenut viime vuosina. ( lähde viimeinen lihatalous lehti ).

Onkohan tämä korvenukko ihan korvessa, näiden juttujensa kanssa ????

sianlihantuottaja

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 194
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
näin

Maastullista kun katsoo, niin sainlihanhinta on pitänyt muuta Eurooppaa paremmin Suomessa.

Kun sitten katsoo tilastoja 2000-2010 aikana, niin sianlihantuotanto on kasvanut 20 %:tia kymmenen vuoden aikana, kun muut lihantuotantosuunnat on laskeneet, jopa broilerien tuotanto on laskenut viime vuosina. ( lähde viimeinen lihatalous lehti ).

Onkohan tämä korvenukko ihan korvessa, näiden juttujensa kanssa ????

Siis lähinnä minkä jutun suhteen? On noissa paljon ihan löpinää mutta aina silloin tällöin on joukossa asiaakin. Esimerkiksi hintatason määrää paljolti ulkomaan hintataso eikä täällä voida siihen vaikuttaa mutta toisaalta jos kotimaisen arvostus olisi kuluttajille ratkaisevan tärkeä mitä se valitettavasti ole niin siinä tilanteessa kotimaan tuotantotilanne määrittäisi hintatasoa. Hinta olisi sitä korkeampi mitä alempi tuotantoa. Varsinkin jos mentäisiin pulan puolelle eli raaka-aineesta olisi niukkuutta niin hinta nousisi. Tiedätkö yhtään kuinka kallista touhua on jos teurastamo jostakin syystä ei saakaan tarvitsemaansa määrää raaka-ainetta? Pahimmassa tapauksessa porukat pyörittelee peukaloita mutta palkka juoksee silti. Siksi lievä ylituotanto varmistaa teurastamolla prosessin tehokkaimman käytön. Alituotantotilanne olisi teurastamon kannalta sellainen että tuottaja saisi sanoa että "tämä hinta tai myyn muualle" ja sitähän tilannetta teurastamot eivät halua. Tiedän erään tilan joka edellisen alituotantovaiheen aikana tienasi melkoisesti enemmän kilpailuttamalla joka ainoan myymänsä sikakuorman. Että ylituotantotilanne ei missään mielessä ole yksittäisen tilan etu, osuustoiminnalllisen pyörityksen etu sen sijaan mahdolllisesti kyllä.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
No näinhän se on, tarkoitin vaan tätä yleistä linjaa mikä tämän korpijaakon jutuissa oikein on ...

En oikeastaan tiedä sikasektorista sitä vertaa, että voisin asiaa kovin pitkälle analysoida, mutta ton lihatalouslehden antaman tiedon mukaan, sikasektori taitaa olla kaikenkaikkiaan aika terve ja kannattava Suomessa, tapahtuneesta rakennemuutoksesta huolimatta tai ehkä juuri siitä syystä.

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
näin

Maastullista kun katsoo, niin sainlihanhinta on pitänyt muuta Eurooppaa paremmin Suomessa.

Kun sitten katsoo tilastoja 2000-2010 aikana, niin sianlihantuotanto on kasvanut 20 %:tia kymmenen vuoden aikana, kun muut lihantuotantosuunnat on laskeneet, jopa broilerien tuotanto on laskenut viime vuosina. ( lähde viimeinen lihatalous lehti ).

Onkohan tämä korvenukko ihan korvessa, näiden juttujensa kanssa ????
Ylituotannon puolella ja kasvussa menty koko eu aika ja hinta alle keskitason. Tammi-syyskuussa, 9 kuukauden aikana, merkittävät 5% pudotusta ja heti hinta euroopan huipulle. Hyvä hinta on välttämättömyys sillä olosuhteet ja kokonaistuet(pelto+eläin) huonommat kuin kilpailijoilla. lisäksi naudat keräillään 20000 tilalta, 4tn/tila 200 kg erissä ja se painaa teurastamoiden maksukykyä. Nautapuolella äänienemmistöt osuuskunnissa ja etujärjestössä ja siinä suuri syy sian hintaan.

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
näin

Maastullista kun katsoo, niin sainlihanhinta on pitänyt muuta Eurooppaa paremmin Suomessa.

Kun sitten katsoo tilastoja 2000-2010 aikana, niin sianlihantuotanto on kasvanut 20 %:tia kymmenen vuoden aikana, kun muut lihantuotantosuunnat on laskeneet, jopa broilerien tuotanto on laskenut viime vuosina. ( lähde viimeinen lihatalous lehti ).

Onkohan tämä korvenukko ihan korvessa, näiden juttujensa kanssa ????

Siis lähinnä minkä jutun suhteen? On noissa paljon ihan löpinäämikä on löpinää? löpinät voi korvata asiatiedolla aivan vapaasti!! mutta aina silloin tällöin on joukossa asiaakin. Esimerkiksi hintatason määrää paljolti ulkomaan hintataso eikä täällä voida siihen vaikuttaa mutta toisaalta jos kotimaisen arvostus olisi kuluttajille ratkaisevan tärkeä mitä se valitettavasti ole niin siinä tilanteessa kotimaan tuotantotilanne määrittäisi hintatasoa. Hinta olisi sitä korkeampi mitä alempi tuotantoa. Varsinkin jos mentäisiin pulan puolelle eli raaka-aineesta olisi niukkuutta niin hinta nousisi. Tiedätkö yhtään kuinka kallista touhua on jos teurastamo jostakin syystä ei saakaan tarvitsemaansa määrää raaka-ainetta? Pahimmassa tapauksessa porukat pyörittelee peukaloita mutta palkka juoksee silti. Siksi lievä ylituotanto varmistaa teurastamolla prosessin tehokkaimman käytön. Alituotantotilanne olisi teurastamon kannalta sellainen että tuottaja saisi sanoa että "tämä hinta tai myyn muualle" ja sitähän tilannetta teurastamot eivät halua. Tiedän erään tilan joka edellisen alituotantovaiheen aikana tienasi melkoisesti enemmän kilpailuttamalla joka ainoan myymänsä sikakuorman. Että ylituotantotilanne ei missään mielessä ole yksittäisen tilan etu, osuustoiminnalllisen pyörityksen etu sen sijaan mahdolllisesti kyllä.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
Tässä on ukolle asiatietoa, sianlihan tuotanto on kasvanut 20 %:tia kymmenen vuoden aikana, kun muu lihantuotanto on taantunut, jopa broilerien tuotanto on pysähtynyt ja vähän laskenut viime vuosina, lähde lihatalous lehti.
Suomessa sianliha on pitänyt paremmin pintansa kuin muissa EU maissa.

Mitä tästä pitäisi päätellä, asiatiedon pohjalta ????

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
jeesjees, heikki on samaa mieltä aiheesta kuin minä, etl ja muut alaa seuraavat. Hinta sahannut euron ja puolentoista haarukassa 15 vuoden ajan. Aihetta olen seurannut 70 luvulta saakkaa ja tuotanto on kasvanut jatkuvasti kulutuksen mukaan ja ollut jatkuvasti tarjonnalla n. 10 pinnaa. Eu aikana hinta jatkuvasti eun keskihinnan alle. 09 kuitenkin suomessa pudotusta 5 pinnaa tuotannossa kun merkittävissä tuotantomaissa kasvu jatkui. Merkittävän pudotuksen vuoksi hinta piti parhaimmin suomessa. Se on sitten sama mihin vuoteen, vuodesta 1995 alkaen, nykyhintaa verrataan niin suomen hinta on pitänyt parhammin, koska aiemmin ei näin hyvissä asetelmissa ole oltu.

Sian tuotanto on kasvanut jatkuvasti tukien alentuessa merkityksettömiksi, tuottajien pitäessä kiinni tulotasostaan, vaikka olosuhteet haittaavat alaa merkittävästi. Naudassa tuotanto vähentynyt ja tukien osuus liikevaihdoissa kasvanut eikä merkittäviä olosuhdehaittoja ole perusteltu.

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
eipä kuulu rööristä

emo-heikki

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
eipä kuulu rööristä


Mitä pitäisi kuulua ????

korven ukko

  • Vieras
Vs: sianlihan tuotanto laskussa-hinta nousussa
jollei tuotanto olisi laskenut hinta olisi edelleen euroopan heikoin


****** Kuinka paljon faktoja sinulle pitää esittää että ymmärrät niitä? Teoriasi tuotannon laskun suhteesta tuottajahintaan ei pidä paikkaansa. TUOTTAJAHINTA ON NYT ALEMPI KUIN VUOSI SITTEN VASTAAVANA AJANKOHTANA VAIKKA TUOTANTO ON SAMASSA AJASSA LASKENUT 5 %. HINTA PITÄÄ SIIS SUHTEUTTAA SIIHEN, EI EUROOPAN HINTAAN. VASTAA TÄHÄN ÄLÄKÄ SYYTTELE FAKTOJEN PUUTTEESTA!!!!! Euroopan hintataso ei tässä kohtaa liity mitenkään teoriaasi, jonka tueksi SINULLA ei ole ollut esittää yhtään faktaa, ainoastaan omia luulojasi.
[/quote]


Lihanhankinnassa ammattihenkilöt seuraavat kustannuksia ja tilojen tilannetta jatkuvasti ja laskevat mihin hintaan tilat kykenevät tai joutuvat luovuttamaan lihaa. Vuosi sitten kustannukset olivat koko euroopassa korkeammalla ja kulutuskin veti paremmin joten tuottajahinnatkin olivat kaikkialla korkeammat. Vuoden aikana kulutus ja kustannukset ja siten myös tuottajahinnat ovat romahtaneet koko euroopassa, myös suomessa. Tuotannon alenema on kuitenkin ollut merkittävää ainoastaan suomessa, n.5%. Lihan hinta onkin pitänyt parhaimmin suomessa ja hinta on nyt EUn paras.

Suomenkin hintaan vaikuttaa myös euroopan hinta, mutta euroopan hinta ei määrää suomen hintaa kokonaisuudessaan kuten hintaeroista voi nähdä. Liha kun ei tule suomeen saakka aivan ilmaiseksi ja lisäksi kotimaisuudella on edelleen merkityksensä markkinoinnissa. Ylituotantotilanteessa lihasta on maksettu kuitenkin pääsääntöisesti euroopan keskihintaan nähden heikompaa hintaa, joka on normaali ilmiö kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Ylituotettu liha joudutaan markkinoimaan aina hinnalla ja kuten liha ei tule suomeen ilmaiseksi, ei se myöskään lähde täältä täysin kustannuksitta.

Tuotannon merkittävä alenema on pelkästään positiivinen ilmiö tuottajahinnan kehityksen kannalta. Tuottajat tarvitsevat tehokkaan ja häiriöittä toimivan teollisuuden ja teollisuus tarvitsee lihaa n. 10% yli kulutuksen kuten tilanne on ollut 1970 luvulta saakka. Suomessa ei kuitenkaan ole järkevää tuottaa kuin korkeintaan 100% kulutuksesta koska kokonaistuet ja olosuhteet ovat kilpailijoita epäedullisemmat. Halpa liha kannattaakin tuoda siwa-porukalle maista joissa on kokonaistukien (pelto+eläin) sekä olosuhteiden puolesta mahdollista tuottaa halvalla. Hintakilpailu ei ole järkevää suomessa, tukien ja olosuhteiden ollessa epäedulliset, kuten OEn videoilta voi nähdä. Tuotannon laskiessa ja uppiniskaisten kuluttajien halutessa edelleenkin tuoretta ja kotimaista, terastamot joutuvat väistämättä useammin kilpailutilanteisiin ainakin suurimmista yksiköistä ja se nostaa hintaa.

Pellekerho onkin todella huolissaan laskeneesta tuotannosta ja hintakehityksestä. Sian hinnan noustessa yksittäisten mullien saalistaminen laajasta periferiasta ei voi jatkua tulosta tekevissä yrityksissä. Sikaloille juntattiinkin 20% tuki laajennuksiin tuotannon lisäämiseksi nykyisestä 110%sta, sianlihantuottajien vastustuksesta huolimatta. Hintakehityksen kannalta tärkeintä olisi tilojen mahdollisuus tuotannon säätelyyn suhdanteiden mukaan ja teurastamoiden kilpailutukseen. Parhaat mahdollisuudet tähän antaa tilojen velattomuus. 20% tuki laajennuksiin pääomavataisella alalla ei ole tuottajien edun mukaista. Tuen olisi pitänyt olla vähintään maitoinvestointien suuruusluokkaa, edes 100% tuki ei ole rahasta kiinni. Tukiprosentti tuleekin nousemaan seuraavilla hakukierroksilla jollei tuotanto kasva tai kulutus laske merkittävästi ja pian.