Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe mitä mieltä..  (Luettu 19701 kertaa)

Jarkko

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 59
  • Maajussin oikeuskansleri, virkamiehen lausahdus
Vs: mitä mieltä..

Se taisi olla puhtaalla HF:llä yli 18kk ikäisillä ka. 1400€+alv/ruho. Kyllähän siinä emoroduissa vähän turpiinsa ottaa.

Aika hyviä herefoordeja sinulla. Itse laiton tässä hiljattain 15kk ikäisen sonnin teuraaksi ja sillä sai 1450+alv. Paljonko noilla sinun ka. elukoilla oli teuraspaino ja kuinka luokittuivat, muotoluokka ja rasva?
Koska en voi taata tietojen virheettömyyttä, kattavuutta tai ajantasaisuutta, niin näitä tietoja ei tule noudattaa sellaisenaan. En vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä. En ole oikeusoppinut mutta otan oppia heiltä. Maajussi oppii matkimalla.

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: mitä mieltä..
jos maitorotujen rasva ka lähempänä 3 ja samalle appeelle ab tai hf,niin ongelmia varmaan tulee ja ritiläkarsina pahentaa vain asiaa..

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: mitä mieltä..
No voi voi kun taas limousin kasvattajan varpaille on taas astuttu vai lehmäskö astu... ;DEn oo tutkinut minä, kirjoitin vain mitä olen kuullut itseäni mielestäni paljon kokeneemmilta emolehmien kasvattajalta.

Eeei kyllä sä oot ny erehtyny..Missäs kohtaa mä sanoin mitä kasvatan ja kasvatanko ylipäätään mitään. 8) Aloin vain aihetta tutkimaan, kun jotkut todistaa niin väkevästi :o. Huolestuneena kyllä siitä, kuinka yksisilmäisesti ??? ??? erään teurastamon neuvonta liputtaa jonkun puolesta ja "neuvonta" perustuu lähes yhden amerikassa käyneen henkilökohtaiseen mielipiteeseen :P Ei kaikki hyvä ja edistys amerikasta tule. Kyllä asioita muuallakin tutkitaan.

http://www.limousin.com.au/Limuosin-flyer.pdf
 Sitä en ymmärrä alkuunkaan, kuinka joku voi sanoa että sama aine jota syntyy kynttilää poltettaessa, voi olla syötynä hyvää ::)

 
http://www.rollanet.org/~rocknr/Limousin_Beef/Limousin_Beef_stage.htm

Anguksen teuraspaino tavoite on kyllä alhaisempi kuin limousinen mutta kyllä siitä enemmän saa kun maitorotuisesta. Ja uskon että kyllä nuo meidän vasikat kelpaa jatkossakin loppukasvattajalle....
>>Kyllä sun kuitenkin kannattaa kyseenalaistaa ja kysyä muiltakin, kuin siltä yhdeltä kokeneelta ;), jos vaikka tekisit paremman tilin toisella tavalla toimien :)

Selvä kyseenalaistetaan sitten... Ja olen kysellyt kyllä useammaltakin. Nämä käyneet kyllä jenkkilässä useamminkin kuin kerran...

mikko9b

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1159
  • Agronet - epäsosiaalinen media?
Vs: mitä mieltä..
Muistetaan se eläimen luonnekin, ei se limpparin parempi tili paljoa lohduta, jos makaa emon käsittelyn jäljiltä kylkiluut poikki. Näitä tapauksia oon limpparin jäljiltä kuullu useita. Itellä onneksi on vikkelät jalat, mutten kuitenkaan kato tarpeelliseksi riskeerata paremman tilin toivossa.

tuo on muuten ihan melenkiintoinen toi luonekysymys miten se periytyy... Puhtaat hf tietty viilipyttyjä, muttei nuo ch*hf tai li*hf tai si*Hf :tkään vielä pahoja ole... vassut ainakin viimekeväänä huomattavasti parempia nuilla kahdella viimeksimainutulla kuin puhtaalla... Sukulinjatkin kyllä aika eri, joten voi selittää myös osaltaan...

anteeksi, kirotukshärötykset, oikoluku kaipaa selkeästi treeniä :-)

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865

redbull

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 705
  • Go Ahead, Make My Day
Vs: mitä mieltä..



Niin ...
Miten sen nyt laskee, paljonko tarvitaan rehua yhden lihakilon tuottamiseen ja mitä se rehu maksaa ????

>>>Miten sää Heikki oot niin metsässä tässä asiassa? Tiedätkös paljonko yhden rasvakilon tuottaminen siihen ruhoon vie rehua?
Suhde on kokolailla siten, että 10 vanhaa ry:tä lihakilolle ja 21 ry;tä rasvakilolle. Jos vaikka otetaan se 300 kilon pieni 4-5 rasvainen lehmä, niin siinä on 70-80 kiloa sitä rasvaa jota ei voi sekoittaa esim.Jauhelihaleikkoon kaikkea. Väkisinkin sitä sinne leikatessa joutuu ja silloin leikon hinta on alhaisempi. Samanpainoinen 1-2 rasvainen ruho omaa vain 10-15 kiloa rasvaa ja loput punaista lihaa. Eli lyhyesti, 70 rasvakilon tuottaminen on maksanut saman kuin 150 lihakilon tuottaminen.
Karkeasti lasketaan, että emolehmällä LIHAKILON tuottaminen maksaa keskimäärin 3e, MUTTA sen rasvakilon tuottaminen onkin maksanut yli 6euroa/kilo...
HERÄÄ KYSYMYS; Missä on se bisnes ???

Pieni emolehmä, pienet ylläpitokulut,= Pieni on myös tili ja hidas kasvu.

 iso lehmä, teuraasta pitää saada paljon enempi kun lehmien yläpito maksaa enempi. 
=Maksaa tietysti, mutta kohtuudella sitäkin pitää olla, minusta 700-850 kiloinen lehmä on sopiva...

Toisaalta, jos on viljaa omilta pelloilta, niin ongelma ei ehkä ole yhtä akuutti ....


mikko9b

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1159
  • Agronet - epäsosiaalinen media?
Vs: mitä mieltä..



Niin ...
Miten sen nyt laskee, paljonko tarvitaan rehua yhden lihakilon tuottamiseen ja mitä se rehu maksaa ????

>>>Miten sää Heikki oot niin metsässä tässä asiassa? Tiedätkös paljonko yhden rasvakilon tuottaminen siihen ruhoon vie rehua?
Suhde on kokolailla siten, että 10 vanhaa ry:tä lihakilolle ja 21 ry;tä rasvakilolle. Jos vaikka otetaan se 300 kilon pieni 4-5 rasvainen lehmä, niin siinä on 70-80 kiloa sitä rasvaa jota ei voi sekoittaa esim.Jauhelihaleikkoon kaikkea. Väkisinkin sitä sinne leikatessa joutuu ja silloin leikon hinta on alhaisempi. Samanpainoinen 1-2 rasvainen ruho omaa vain 10-15 kiloa rasvaa ja loput punaista lihaa. Eli lyhyesti, 70 rasvakilon tuottaminen on maksanut saman kuin 150 lihakilon tuottaminen.
Karkeasti lasketaan, että emolehmällä LIHAKILON tuottaminen maksaa keskimäärin 3e, MUTTA sen rasvakilon tuottaminen onkin maksanut yli 6euroa/kilo...
HERÄÄ KYSYMYS; Missä on se bisnes ???

Pieni emolehmä, pienet ylläpitokulut,= Pieni on myös tili ja hidas kasvu.

 iso lehmä, teuraasta pitää saada paljon enempi kun lehmien yläpito maksaa enempi. 
=Maksaa tietysti, mutta kohtuudella sitäkin pitää olla, minusta 700-850 kiloinen lehmä on sopiva...

Toisaalta, jos on viljaa omilta pelloilta, niin ongelma ei ehkä ole yhtä akuutti ....




Kumpa olisikin nuin suoraviivaista, meinaan tuo että pienien emojen vassut ei kasvaisi. Ainakin viime syksynä kaikista pienimmistä emoista tuli parhaat kasvut, kun taas isoilta vanhoilla lehmillä vassujen kasvu toppasi elokuussa ja emät rupes vaan lihomaan, todennäköisesti ovat vaan saamarin lyhytmaitoisia...

eli vahvasti sitä mieltä että pienehkö pitkämaitoinen emä ja hiton hyvä astujasonni antaa parempaa tiliä, kuin käyttää puhdasta isoa emää rasvan torjunnan keinona...

no syksyllä tietty ollaan viisaampia kunhan taas teuraita saa matkaan...



anteeksi, kirotukshärötykset, oikoluku kaipaa selkeästi treeniä :-)

emo-heikki

  • Vieras
Vs: mitä mieltä..



Niin ...
Miten sen nyt laskee, paljonko tarvitaan rehua yhden lihakilon tuottamiseen ja mitä se rehu maksaa ????

>>>Miten sää Heikki oot niin metsässä tässä asiassa? Tiedätkös paljonko yhden rasvakilon tuottaminen siihen ruhoon vie rehua?
Suhde on kokolailla siten, että 10 vanhaa ry:tä lihakilolle ja 21 ry;tä rasvakilolle. Jos vaikka otetaan se 300 kilon pieni 4-5 rasvainen lehmä, niin siinä on 70-80 kiloa sitä rasvaa jota ei voi sekoittaa esim.Jauhelihaleikkoon kaikkea. Väkisinkin sitä sinne leikatessa joutuu ja silloin leikon hinta on alhaisempi. Samanpainoinen 1-2 rasvainen ruho omaa vain 10-15 kiloa rasvaa ja loput punaista lihaa. Eli lyhyesti, 70 rasvakilon tuottaminen on maksanut saman kuin 150 lihakilon tuottaminen.
Karkeasti lasketaan, että emolehmällä LIHAKILON tuottaminen maksaa keskimäärin 3e, MUTTA sen rasvakilon tuottaminen onkin maksanut yli 6euroa/kilo...
HERÄÄ KYSYMYS; Missä on se bisnes ???

Pieni emolehmä, pienet ylläpitokulut,= Pieni on myös tili ja hidas kasvu.

 iso lehmä, teuraasta pitää saada paljon enempi kun lehmien yläpito maksaa enempi. 
=Maksaa tietysti, mutta kohtuudella sitäkin pitää olla, minusta 700-850 kiloinen lehmä on sopiva...

Toisaalta, jos on viljaa omilta pelloilta, niin ongelma ei ehkä ole yhtä akuutti ....




No tota tämä ei ole kyllä mun oma idea tai lopputulos, kai se pitäisi näin sanoa ...

Emolehmän pitää olla pientä rotua, jotta ylläpito kustannus on matala, mutta isärotu voi olla isoampaa rotua, jotta vasikalle saadaan parhaat kasvugeenit, vasikathan suurilla kasvattajilla menee monesti välittäjille ja vasikka saa rotumääritemänsä isärodun mukaan.

Risteytyksillä se muuallakin maailmassa paras tili tehdään.

mlahti

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2445
Vs: mitä mieltä..



Niin ...
Miten sen nyt laskee, paljonko tarvitaan rehua yhden lihakilon tuottamiseen ja mitä se rehu maksaa ????

>>>Miten sää Heikki oot niin metsässä tässä asiassa? Tiedätkös paljonko yhden rasvakilon tuottaminen siihen ruhoon vie rehua?
Suhde on kokolailla siten, että 10 vanhaa ry:tä lihakilolle ja 21 ry;tä rasvakilolle. Jos vaikka otetaan se 300 kilon pieni 4-5 rasvainen lehmä, niin siinä on 70-80 kiloa sitä rasvaa jota ei voi sekoittaa esim.Jauhelihaleikkoon kaikkea. Väkisinkin sitä sinne leikatessa joutuu ja silloin leikon hinta on alhaisempi. Samanpainoinen 1-2 rasvainen ruho omaa vain 10-15 kiloa rasvaa ja loput punaista lihaa. Eli lyhyesti, 70 rasvakilon tuottaminen on maksanut saman kuin 150 lihakilon tuottaminen.
Karkeasti lasketaan, että emolehmällä LIHAKILON tuottaminen maksaa keskimäärin 3e, MUTTA sen rasvakilon tuottaminen onkin maksanut yli 6euroa/kilo...
HERÄÄ KYSYMYS; Missä on se bisnes ???

Pieni emolehmä, pienet ylläpitokulut,= Pieni on myös tili ja hidas kasvu.

 iso lehmä, teuraasta pitää saada paljon enempi kun lehmien yläpito maksaa enempi. 
=Maksaa tietysti, mutta kohtuudella sitäkin pitää olla, minusta 700-850 kiloinen lehmä on sopiva...

Toisaalta, jos on viljaa omilta pelloilta, niin ongelma ei ehkä ole yhtä akuutti ....




No tota tämä ei ole kyllä mun oma idea tai lopputulos, kai se pitäisi näin sanoa ...

Emolehmän pitää olla pientä rotua, jotta ylläpito kustannus on matala, mutta isärotu voi olla isoampaa rotua, jotta vasikalle saadaan parhaat kasvugeenit, vasikathan suurilla kasvattajilla menee monesti välittäjille ja vasikka saa rotumääritemänsä isärodun mukaan.

Risteytyksillä se muuallakin maailmassa paras tili tehdään.

jos kerran vasikat menee välittäjille niin sillonhan se pitäs tuottaa sellaista mitä välittäjät/loppukasvattajat haluaa?

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865
Vs: mitä mieltä..
Sitte pitää limppari vasikan hinnan nousta nykyisestä.

Regent

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 284
Vs: mitä mieltä..
Minäkin kannatan risteyttämistä. Olen ajatellut katsella Li sonnin tuolle "Commercial" laumalle, jotta saadaan niitä  tehoteuraskasvatukseen sopivia pihvivasuja, mutta tuo Limppari ihmisten asenne saa kyllä pohtimaan Canadalaislinjaista Charoleeta.  ;D

Redbull:
Jos teuraslehmä menee 1-2 luokkaan rasvassa, on se todennäköisesti teurastettu tiinehtymättömyyden vuoksi. Eläimen on täytynyt olla todella tehoton ravinnonkäytössään. Lehmän tulee pitää selässään sen verran rasvaa, että tiinehtyvyys ja muut hetkittäiset stressitilat eivät aiheuta tuotannon alenemista tai kurjuutta. Esim. kova pakkanen tai laitumen ehtyminen. Itse asiassa se 4 rasvan LEHMÄ on tuottaa paremmin elämänsä aikana kuin se 1 rasvan lehmä. Kuntoluokkaltaan normaali emolehmä tahtoo mennä sinne nelosrasvaan.

Jälkeläisten rasvoittumisominaisuuksiin voidaan vaikuttaa sitten isä sonnin valinnalla. Eikä nuo puhtaat "brititkään" oikealla ruokinnalla rasvoitu. 400-450kg teuraspainossa kaikki 3 rasvaan- ei vähennyksiä pihviluokissa, mihin ne myös meni. 

mikko9b

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1159
  • Agronet - epäsosiaalinen media?
Vs: mitä mieltä..
Sitte pitää limppari vasikan hinnan nousta nykyisestä.
Äh taas. Loppukasvatukseen eli feedlotteihin menee maailmalla aina risteytyselukkaa. Siis lihakarjarotujen välisiä risteytyksiä. Win-win kuviossa tämä toteutunee hyvinkin, kun on ns emorotulinjaa ja isärotulinjaa. Yhden perheen työvoimalla pitää pystyä jatkossa hoitamaan reippaasti yli sadan lehmän karja. Tämä vaatii jo emoainekselta niin paljon, että mihinkään nysväämiseen poikimisissa ei ole voimia kellään. Eli otetaan emoiksi AB tai Hf tai jopa niiden risteytys ab*hf eli black boldie. Tämmöisille emoille sitten ostetaan hyvä esim limppari sonni ja avot loppukasvattajakin saa hyvää ainesta.

Rotuliha fiilistely kuuluu ilman muuta puhdasjalostukseen ja suoramyyntiin. Valitettavasti sillä ei ole suomen tasapäistävässä osuustoimintalihanjalostuksessa kovinkaan suurta painoa. He tarvitsevat myllyynsä jauhelihavärkkiä ja vähärasvaista sellaista ja halavalla. Mutta koska koko paketti ei tule rotu-uskovaisten toistuvista uskontunnustuksista huolimatta yhdellä rodulla kaikkein tehokkaimmin syntymästä lautaselle, niin risteytys on ainut mahdollisuus yhdistää roduista tehokkain kokonaisuus.  

tuo roduittain brändääminen vaatii mm. huomattavaa määrää sekä tasaista tarjontaa ympäri vuoden, jotta yleensäkkään mahdollista...
sekä sellaisen teurastamon jolla on edes vähän riskinottokykyä ja tahtoa rakentaa markkinaa...

Nykyisin kun tuntuu tosiaankin olevan vain hätä jauhelihavolyymeistä ja kvarttaalin tuloksesta  >:(
anteeksi, kirotukshärötykset, oikoluku kaipaa selkeästi treeniä :-)

jattali

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 47
Vs: mitä mieltä..
Minäkin kannatan risteyttämistä. Olen ajatellut katsella Li sonnin tuolle "Commercial" laumalle, jotta saadaan niitä  tehoteuraskasvatukseen sopivia pihvivasuja, mutta tuo Limppari ihmisten asenne saa kyllä pohtimaan Canadalaislinjaista Charoleeta.  ;D


Turhaan leimaat kaikkia limpparinkasvattajia jonkun ärhäkän agrolaisen kommenttien takia  :)

Jotenkin tämä ketjun aloitus haiskahtaa provoilulta johon sitten ahnaasti tartutaan... Mua kiinnostais kans tietää, että miksi epäilyttää nimenomaan limppareiden kylmänkestävyys? Hyvin tarkenevat kylmäpihatossa kunhan on kuivitettu makuupaikat ja vedotonta. Mielellään myös jaloittelevat ulkotarhassa ja nauttivat päkkaspäivien auringosta.  

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: mitä mieltä..
Sitte pitää limppari vasikan hinnan nousta nykyisestä.
Äh taas. Loppukasvatukseen eli feedlotteihin menee maailmalla aina risteytyselukkaa. Siis lihakarjarotujen välisiä risteytyksiä. Win-win kuviossa tämä toteutunee hyvinkin, kun on ns emorotulinjaa ja isärotulinjaa. Yhden perheen työvoimalla pitää pystyä jatkossa hoitamaan reippaasti yli sadan lehmän karja. Tämä vaatii jo emoainekselta niin paljon, että mihinkään nysväämiseen poikimisissa ei ole voimia kellään. Eli otetaan emoiksi AB tai Hf tai jopa niiden risteytys ab*hf eli black boldie. Tämmöisille emoille sitten ostetaan hyvä esim limppari sonni ja avot loppukasvattajakin saa hyvää ainesta.

Rotuliha fiilistely kuuluu ilman muuta puhdasjalostukseen ja suoramyyntiin. Valitettavasti sillä ei ole suomen tasapäistävässä osuustoimintalihanjalostuksessa kovinkaan suurta painoa. He tarvitsevat myllyynsä jauhelihavärkkiä ja vähärasvaista sellaista ja halavalla. Mutta koska koko paketti ei tule rotu-uskovaisten toistuvista uskontunnustuksista huolimatta yhdellä rodulla kaikkein tehokkaimmin syntymästä lautaselle, niin risteytys on ainut mahdollisuus yhdistää roduista tehokkain kokonaisuus.  

tuo roduittain brändääminen vaatii mm. huomattavaa määrää sekä tasaista tarjontaa ympäri vuoden, jotta yleensäkkään mahdollista...
sekä sellaisen teurastamon jolla on edes vähän riskinottokykyä ja tahtoa rakentaa markkinaa...

Nykyisin kun tuntuu tosiaankin olevan vain hätä jauhelihavolyymeistä ja kvarttaalin tuloksesta  >:(

Näihin viestiketjuihin taitaa tiivistyä taas kaikki tästäkin keskustelusta.... Omalla tilalla tavoitteena Ab-Simmental emot ja kun se emoaines ois kohdallaan niin tarkoitus hommata limppari charolais sonni astumaan, vie vaan aikaa kun alussa ei linjaukset ollut ihan selviä niin kehittää emoaines mieleisekseen.... Suomessahan tämä emolehmäkulttuuri/bisnes kuitenkin vielä melko nuorta...

emo-heikki

  • Vieras
Vs: mitä mieltä..

jos kerran vasikat menee välittäjille niin sillonhan se pitäs tuottaa sellaista mitä välittäjät/loppukasvattajat haluaa?

Tottahantoki, loppukasvattaja vaan tekee tilauksen, kyllä semmosia vasikoita tehdään mitä halutaan, jos siitä maksetaan se, mitä siitä kuuluu saadakkin ????