.
Näin se menee. Luomu on muutenkin sen verran tunneperäinen juttu, jotta riittää, kun asia on paperilla kunnossa. Ei taida vieläkään olla sellaista tutkimusmenetelmää, jolla luomu voidaan erottaa tavanomaisesta ilman järjetöntä valvontaa.
Tunneperäinen? Kuivikeolkiko sinun selkäsi katkaisi? Vai luomu yleensä?
Luomusta on tarkat tuotantoehdot, joita valvotaan. Eikös koko Suomi pyöri nykyään omavalvonnan varassa. Harvassa taitavat olla ne yrittäjät, joiden toimintaa valvotaan jokavuotisissa valvonnoissa, kuten meitä luimuilijoita.
Kaikki on tietysti suhteellista, mutta vertaa vaikka luomulehmän satunnaisesti haukkaamaa tavanomaista olkea ja eräänkin lihayrityksen ulkomaisia pakastebroilereita, joita myytiin marinoituina kotimaisena. Onneksi tosin ei enää. Kumpi on kuluttajan harhauttamista?
Onko tutkimusmenetelmää, jolla ulkomaiset kanasuikaleen voidaan voidaan erottaa kotimaisesta ilman järjetöntä valvontaa?
On, kirjanpito. Samoin luomussa.