Meillä on ollut kahden eri firman hiivoja käytettävissä. Ensiksi oli sellainen tarjoussatsi Hiven oy:ltä se oli elävää hiivaa, mitään ei oikeastaan huomannut muuttuvan kun sitä käytettiin (satsi kesti vajaan vuoden), mutta kun lopetettiin niin pitoisuudet tippuivat (saattoi johtua muustakin ruokinnan muutoksesta). Tuossa välissä loppui oma vilja ja ostettin täysrehua ne oli niitä Opti-Maitureita missä on elävää hiivaa - ei mitään vaikutusta! Kun saatiin taas omaa viljaa siirryttiin takas tilasekoitukseen ja ostettiin iso pussi mylläriltä Raision elävää hiivaa. Nyt viimeinen satsi laitettu eikä isompaa vaikutusta, pitoisuudet on kyllä olleet alhaiset, mutta saattaa olla että terveysasioihin on ollut parannusta; poikineiden ruokahalut kunnossa, hedelmällisyys ok, utareterveys ok eikä muitakaan vakavia vaivoja. Toki kaikkea on ollut tasaseen mutta ei mitään hurjia joukkosairastumisia. Sen näkee sitten kun tuo hiiva loppuu että oliko sillä vaikutusta.
Käsittääkseni vain Suomen Rehulla on tapettua hiivaa ja muut (mm. Raisio, Hiven, Kärki-Agri) myyvät elävää hiivaa. Ainakin tutkimuksissa elävällä hiivalla saadaan paremmat tulokset. Sitä on käytetty jo pitkään yksimahaisilla (mm. kilpahevoset). Jotenkin nopeasti ajatellen ei ole todellakaan sama asia jos joku sopii hyvin yksimahaisille niin usein märehtijöille ei sovi sillä pötsin olosuhteissa moni hyväkin lisäaine menettää merkityksensä. Tähän saakka tehdyt "tutkimukset" ovat hiivoja myyvien valmistajien/rehutehtaiden järjestämiä/rahoittamia - joten niitä ei aivan luotettavana voi pitää.