Eka satsi Kruunua kuivamassa tällä hetkellä. Eräs hienoimmista kasvustoista, joita olen urallani puinut. Tasaista ja tiheää. Vehnäksi myös aika kuivaa. Puintikosteus jossain kahdenkympin kieppeissä.
Sitten negatiiviset huomiot. Neljäs vuosi kruunua viljelyssä ja tuntui, että nyt on vasta se vuosi kun luonnistaa. Pettymykseltä kuitenkin tuntuu. Pitäisi olla satoisa lajike, mutta ei ainakaan mulla meinaa tuupata yli neljäätonnia. Lannoitus pitäisi olla niin hyvin kohdallaan kuin olla ja voi. Joka vuosi on mennyt leipävehnäksi, mutta sillä tavalla rimaa hipoen, että painot jossain 78-80kg ja valkuainen 13-14. Sakoluku on kyllä ollut erittäin hyvällä tasolla, pari kertaa yli 300. Mulle saa tämä lajike alkaa riittämään. Seuraavaksi kiinnostaisi Anniina (kiitos SKN:n hehkutusten) tai Zebrakin voisi tulla kysymykseen. Anniinassa olisi ainakin paino ja valkuainen kohdallaan, mutta se askarruttaa eniten, että kun lajiketietojen mukaan satotaso on kruunua alempi, ja meikäläinen ei saa siitä mitään irti, niin mitä tästä Anniinasta sitten saa.
Tänävuonna voi olla vain tyytyväinen jos sato jäi 4t pintaan vehnällä. Valkuaiset ovat todella alhaisia, että vain heikolla kasvustolla on valkuaiset nousseet leipävehnä tasolle.
Itse sain Kruunusta noin 5,4t keskisadon, mutta valkuaiset jäi 11% pintaan noin 140kg typellä.
Tuli mieleen samanlaisia ajatuksia lajikkeen vaihdon suhteen, mutta voi olla että vaihdan vain osan vehnäalasta esim. Anniinaan tai Quarnaan.
Tää valkuaisista höpötys on kyl ihme juttu. Maakunnassa liikkuu huhuja jopa alle 11 valkuaisesta. Mikäs siinä si oikeen on? Nuukailu lannoitteessa vai joku muu juttu. Itellä huonoimmat valkuaiset oli 15,2 ja paras pussukka jonka kiikutin analyysiin oli 16,9. Eikä ole ollu kiinni siitä etteikö tavaraa olis tullu hehtaarilta. Mielenkiintonen havainto tipplestä, valkuaiset järjestään alle 10. Typpee meni riittävästi.
Kylmikselle: Laita vaan anniinaa mut muista lannoittaa. Tuntuu menestyvän kusisillakin mailla. Pienijyvästä mut sako ja valkuainen palkittee.
Kuulostaa ihan kivalta jos useemmat vehnät on rehua matalan valkuaisen takia. Kun riittävästi menee vituiks suomessa tonneja, vaikuttaa se jollakin eurolla leipätavaran hintaa. Mitä me tästä opimme? Emme sitten hevon paskaa.......