Investoinnit tultaneen jatkossa tukemaan yksilöllisesti kunkin tilan omien lähtökohtien mukaan. Tuen saaminen voi muuttua tiukemmaksi ja vaatia oikeista lähtötiedoista johdettuja lukuja toisin kuin nyk. Likvillä pelleily. Siinähän lopputulos tiedetään ja alkuarvot säädetään sitten oikeiksi. Tukeen tullee edelleen jonkinlainen peltoalasidos, vaikka osan alasta voi aina korvata sopimuksilla.
Kiintiön vapautuessa, jos tuotantoa C-alueella alkaa kasvaa, 142-artiklan mukaista tukea tulee laskea vastaavasti. Artiklan mukaista tukea saa maksaa vain, mikäli tuotanto alueella ei kasva. Lisälitroille ei tukea ole luvassa.
***On täysin ISOVELI-valvoo pelleilyä tälläinen peltoalasidos investointitukiehtoihin. Jos yrittäjä pystyy osoittamaan kannattavan tuotannon normipinta-alaa pienemmällä alalla, niin miksei hänen anneta sitä tehdä? Erikoistumalla pelkkään nurmipuoleen säästetään työtunteja/konepääomaa verrattuna nykypolitiikan täpinäreiskoihin, joita itsekkin valitettavasti edustan.
On ihan luonnollista, ettei tuotettu määrä saa C-alueella kasvaa yli kiintiön. Ainakin itse olen valmis tasaamaan tuotantotukea litrojen suhteessa, kunhan peltoon siirretyistä tuista tyyliin lisäLFA-ratkaisu ja pelto/tuki-kytköksistä luovutaan. Pahin taitaa tilanne olla kuitenkin C2-alueella.
On hyvä, että investoinnit voi tehdä jatkossa ilman kiintiötä. Sillä otetaan ensimmäinen askel oikeaan suuntaan ajatellen tukien valumista seuraavalle osapuolle.