• Tavallinen aihe

Aihe Puinnit 2019  (Luettu 83910 kertaa)

voortimies

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 879
Vs: Puinnit 2019
Rypsiöljy ei käy naudoille ainakaan rehuksi.

Miksei kävisi kohtuuden rajoissa? Onhan rypsipuristeessa (noin 10% kuiva-aineesta) ja varsinkin kylmäpuristetussa (noin 25% kuiva-aineesta) öljyä jäljellä. Maidon rasvan koostumusta suuri määrä rypsiöljyä kyllä vissiin muuttaisi.

Joskus oikein ihmetyttää, miten ohkaisilla tiedoilla itseään maidontuotannon ammattilaisina pitävät ovat liikenteessä. Minua hävettäisi, jos olisin maidontuottaja ja tietämykseni olisi noin heikkoa. Muistan vielä, kun Alem (joka on muuten nainen, tummapintainen, hyvinkin tummapintainen) väänsi tuota väitöskirjaansa.

https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000003146008.html

"Rypsiöljy lisää säilörehulla ruokitun lehmän maidontuotantoa"

"Tesfa pyrki tutkimuksessaan selvittämään väkirehuun lisätyn rypsiöljyn vaikutusta maidontuotantoon, maidon koostumukseen sekä pötsiaineenvaihduntaan. Tutkimuksesta kävi ilmi, että rypsiöljyn lisäämisellä voidaan vaikuttaa paitsi maitotuotokseen myös maitorasvan rasvahappokoostumukseen. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus laski, ja steariini- ja öljyhapon osuus nousi. Rypsiöljyn lisäys ei vaikuttanut maidon hajuun tai makuun.

Ongelmaksi osoittautui se, että rypsiöljy alensi merkittävästi maidon valkuaispitoisuutta sekä valkuaistuotosta. Lisäksi ravitsemuksellisesti epäedullista on trans-öljyhapon osuuden nousu maitorasvassa."

Juttu on Hesarista ja varsin vanhakin, pötsin toiminta tuskin on silti tässä ajassa paljon muuttunut. En nyt löytänyt pikaisesti muuta referaattia siitä. Viittaaukset tuohon väitöskirjaan ulkomaisissa tieteellisissä julkaisuissa taas ovat Lontoon murteella ja jos ei ole tietämystä edes tuosta, niin en oikein luota, että Lontoon murre taipuisi niin, että jotakin ymmärtäisikin.

Niin ja eihän sitä paljon saa olla, juurikin tuollaisia määriä, mitä öljynpuristuksen jälkeen on jäljellä. Mutta voidaan hyvin käyttää öljyäkin, jos ei käytä noita rypsijätteitä.

taneli

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 128
Vs: Puinnit 2019
Niin, miksipä sitä öljyä suotta siitä rypsistä erottaa, jos sen rehuksi syöttää. Siinähän ne on pienessä rypsin siemenessä kaikki samassa, valkuaiset ja rasvat.

Semmosen tapauksen tiijän et Tuottaja laitoi rypsit joukkoon myllytyksen yhteydessä , lehmät voi ja lypsi hyvin . Sijoille tuo öljy ainakin kelpaa .

Lehmistä en tiedä, mutta vasikoille ainakin kelpasi vasaramyllyn läpi ajettu rypsi, joka oli sitten sekoitettu viljaseokseen.
Tosin tuohon aikaan rypsin hinta oli noin 250 €/tn ja rypsirouheen hinta samaa luokkaa.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50939
Vs: Puinnit 2019
viljan seassa ei kait voi rypsiä ajella valssin läpi?     kuin tiukka pitää olla murska tuota rypsiä ajellessa?

taneli

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 128
Vs: Puinnit 2019
viljan seassa ei kait voi rypsiä ajella valssin läpi?     kuin tiukka pitää olla murska tuota rypsiä ajellessa?

Voi olla aika vaikea ajaa rypsiä valssin läpi. Välys pitää ainakin olla todella pieni, ei saa olla yhtään kuluneet valssit. Siinä luultavasti vielä käy niinkin, että liian pienellä välyksellä tekee puuroa valssin päälle, jos pelkkää rypsiä ajaa, viljan seassa ei varmaan ongelmia. Epäilen vielä, että pysyykö välys riittävän pienenä viljan kanssa.

Vasaramyllyllä onnistuu helpposti.

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7305
Vs: Puinnit 2019

Joskus oikein ihmetyttää, miten ohkaisilla tiedoilla itseään maidontuotannon ammattilaisina pitävät ovat liikenteessä. Minua hävettäisi, jos olisin maidontuottaja ja tietämykseni olisi noin heikkoa. Muistan vielä, kun Alem (joka on muuten nainen, tummapintainen, hyvinkin tummapintainen) väänsi tuota väitöskirjaansa.

https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000003146008.html

"Rypsiöljy lisää säilörehulla ruokitun lehmän maidontuotantoa"

"Tesfa pyrki tutkimuksessaan selvittämään väkirehuun lisätyn rypsiöljyn vaikutusta maidontuotantoon, maidon koostumukseen sekä pötsiaineenvaihduntaan. Tutkimuksesta kävi ilmi, että rypsiöljyn lisäämisellä voidaan vaikuttaa paitsi maitotuotokseen myös maitorasvan rasvahappokoostumukseen. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus laski, ja steariini- ja öljyhapon osuus nousi. Rypsiöljyn lisäys ei vaikuttanut maidon hajuun tai makuun.

Ongelmaksi osoittautui se, että rypsiöljy alensi merkittävästi maidon valkuaispitoisuutta sekä valkuaistuotosta. Lisäksi ravitsemuksellisesti epäedullista on trans-öljyhapon osuuden nousu maitorasvassa."

Juttu on Hesarista ja varsin vanhakin, pötsin toiminta tuskin on silti tässä ajassa paljon muuttunut. En nyt löytänyt pikaisesti muuta referaattia siitä. Viittaaukset tuohon väitöskirjaan ulkomaisissa tieteellisissä julkaisuissa taas ovat Lontoon murteella ja jos ei ole tietämystä edes tuosta, niin en oikein luota, että Lontoon murre taipuisi niin, että jotakin ymmärtäisikin.

Niin ja eihän sitä paljon saa olla, juurikin tuollaisia määriä, mitä öljynpuristuksen jälkeen on jäljellä. Mutta voidaan hyvin käyttää öljyäkin, jos ei käytä noita rypsijätteitä.
Tuolloin neljännesvuossata sitten ei pitoisuudet vaikuttaneet paljoakaan maidon hintaan. Josku korvasin kolmanneksen rypsirouheesta puristeella niin valkuainen putosi 3 kymmenystä ja rasvakin pari. Tuollainen pudotus tekee 10% alennuksen maidon hintaan nykypäivänä.
Mystinen kesälaatumies

Pasi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2198
Vs: Puinnit 2019
Tuolloin neljännesvuossata sitten ei pitoisuudet vaikuttaneet paljoakaan maidon hintaan. Josku korvasin kolmanneksen rypsirouheesta puristeella niin valkuainen putosi 3 kymmenystä ja rasvakin pari. Tuollainen pudotus tekee 10% alennuksen maidon hintaan nykypäivänä.

Lisäksi tuosta ajasta ymmärrys pötsin toiminnasta lisääntynyt paljon ja joskus väitöskirjat on tehty aika yksisilmäisesti siinä mielessä ettei edes asiaan kuuluvista sivujuoteista mainita mitään vaikka niitä olisi yksittäisissä tutkimuksissa havaittu.

Harmaiden ja huonosti palautuneiden muistikuvien mukaan liika rasva tai öljy rehussa hankaloittaa tai hidastaa pötsin mikrobien toimintaa tai jotain sinne päin. Jos näin on niin ei ihmekään että pitoisuudet huononivat. Yritin vilkaista minkä verran rasvaa lypsylehmien täysrehuissa on mutta rehuista ei näköjään nykyään ainakaan netissä kerrota paljoakaan. Pötsisuojattu rasva kyllä mainittiin joidenkin rehujen kohdalla joten kyllä liiasta rasvasta jotain haittaa taitaa olla. Ja jos rouhetta alkaa korvaamaan puristeella puhumattakaan rypsin siemenistä niin rasvaa tulee äkkiä paljon lisää.

Harmi kun se neuvojanplanttu on syystä tai toisesta vaiennut....

Lemmy

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 799
Vs: Puinnit 2019
Tuolloin neljännesvuossata sitten ei pitoisuudet vaikuttaneet paljoakaan maidon hintaan. Josku korvasin kolmanneksen rypsirouheesta puristeella niin valkuainen putosi 3 kymmenystä ja rasvakin pari. Tuollainen pudotus tekee 10% alennuksen maidon hintaan nykypäivänä.

Lisäksi tuosta ajasta ymmärrys pötsin toiminnasta lisääntynyt paljon ja joskus väitöskirjat on tehty aika yksisilmäisesti siinä mielessä ettei edes asiaan kuuluvista sivujuoteista mainita mitään vaikka niitä olisi yksittäisissä tutkimuksissa havaittu.

Harmaiden ja huonosti palautuneiden muistikuvien mukaan liika rasva tai öljy rehussa hankaloittaa tai hidastaa pötsin mikrobien toimintaa tai jotain sinne päin. Jos näin on niin ei ihmekään että pitoisuudet huononivat. Yritin vilkaista minkä verran rasvaa lypsylehmien täysrehuissa on mutta rehuista ei näköjään nykyään ainakaan netissä kerrota paljoakaan. Pötsisuojattu rasva kyllä mainittiin joidenkin rehujen kohdalla joten kyllä liiasta rasvasta jotain haittaa taitaa olla. Ja jos rouhetta alkaa korvaamaan puristeella puhumattakaan rypsin siemenistä niin rasvaa tulee äkkiä paljon lisää.

Harmi kun se neuvojanplanttu on syystä tai toisesta vaiennut....
Juuri hiljattain tehtiin tutkimusta ja siinä puristeen korvaaminen rypsillä laski metaanin tuotantoa viidenneksellä. Johtuu juuri siitä, että rasva haittaa pötsimikrobien toimintaa ja lehmästä tulee "yksimahainen". Valkuainen laskee myös, kun mikrobit ei sitä tuota. Itse aikoinaan syötin viljana lehmille pelkkää kauraa ja laskin tuleeko kaurasta jo liikaa rasvaa ja paljon ei jäänyt pelivaraa suosituksiin. Jo paljon ennen voortimiehen linkittämää tapausta asiaa tutkittiin, koska voista haluttiin tehdä pehmeämpää jääkaappilämpötiloissa. Jotain edistystä varmaan tulikin, mutta käytännössä voimariini eli kasviöljyn sekoittaminen voihin toi ratkaisun.
Kaaoksesta nousee harha, meille se on tähtitarha.
http://haapasalontila.fi/index.html

Magia

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1905
Vs: Puinnit 2019
Pötsisuojattu rasva on energiarehu.En tiedä mihin Suomessa rypsiöljy menee.mutta tuotahan voi käyttää vaikka palmuöljyä korvaamaan bensiinissä.

sorkkis

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 17095
  • Voimat lisääntyy . Vapise demari
Vs: Puinnit 2019
Pötsisuojattu rasva on energiarehu.En tiedä mihin Suomessa rypsiöljy menee.mutta tuotahan voi käyttää vaikka palmuöljyä korvaamaan bensiinissä.
Rypsiöljyä myydään kaupoissa , osa menee sikojen rehuksi .
Taistelukanava Agronet
Tiedustelu ykkönen
Totuus on Agronettiä ihmeellisempää

Oikeat vastaukset löytyy muualta , ei agronetistä .

Kaikki

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 693
Vs: Puinnit 2019
Pötsisuojattu rasva on energiarehu.En tiedä mihin Suomessa rypsiöljy menee.mutta tuotahan voi käyttää vaikka palmuöljyä korvaamaan bensiinissä.
Rypsiöljyä myydään kaupoissa , osa menee sikojen rehuksi .
Kaikki maitokin saadaan kaupasta ja sähköä tulee töpselistä